Dünyada 50 milyon kişi ''demans''tan muzdarip

Dünyada 50 milyon kişi ''demans''tan muzdarip

Dünyada 50 milyon kişi ''demans''tan muzdarip Türkiye''de "bunama" olarak da bilinen ve zihinsel performansı etkileyen demansın en yaygın şekli alzaymır "21. yüzyılın kabusu" olarak tanımlanıyor. DSÖ''nün son verilerine göre, dünya genelinde 50 milyon demans hastası bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), zihinsel performansı etkileyen demans (bunama) hastalığından dünya genelinde 50 milyon kişinin muzdarip olduğunu ve bu rakamın 2050'de 152 milyona yükseleceğini öngörüyor.

Türkiye'de "bunama" olarak da bilinen ve zihinsel performansı etkileyen demansın en yaygın görülen şekli alzaymır, günlük aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile nitelenen nöropsikiyatrik semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği nörodejeneratif bir hastalık olarak tanımlanıyor.

İlk kez 1906'da Alman psikiyatrist ve patolojist Alois Alzheimer tarafından tanımlanan ve 65 yaş üstü kişilerde beyin dokularında ağır hasara neden olduğu tespit edilen alzaymır hastalığı için hala etkili teşhis ve tedavi yöntemi bulunmuyor.

Alzaymırla ilgili farkındalık oluşturmak ve bu hastalıkla yaşayanlara destek olmak amacıyla her yıl 21 Eylül, "Dünya Alzaymır Günü" olarak kutlanıyor.

DSÖ, dünya genelinde demans hastalarının sayısının 50 milyon olduğunu, 2030'da bu rakamın 83 milyona, 2050'de ise 152 milyona yükseleceğini öngörüyor.

İlerleyen yaşın demans için bilinen en güçlü risk faktörü olmasına rağmen bu hastalığın yaşlanmanın normal bir parçası olmadığını vurgulayan örgüt, demansın halihazırda dünya genelinde ölümlerin önde gelen 7'nci nedeni olduğuna işaret ediyor.

Alzaymır, 65 yaş üstü grubun yüzde 2 ila 4’ünde, 85 yaş üstü grubun ise yüzde 20'sinde görülüyor.

Her 3 SANİYEDE BİR YENİ DEMANS VAKASI TEŞHİS EDİLİYOR

Hastalığın en bariz semptomu, yakın zamandaki olayların hatırlanamaması olarak ortaya çıkıyor. Bozukluğun ilerlemesiyle bilişsel yeteneklerdeki kayıp artıyor, frontal ve temporal lob ile ilişkili dil, ince motor hareketler ve tanıma becerilerinde işlev kaybı başlıyor.

Her 3 saniyede bir yeni demans vakasının teşhis edildiği uyarısında bulunan örgüt, "21. yüzyılın kabusu" olarak adlandırılan alzaymırın en önemli küresel sağlık ve sosyal krizlerinden biri olduğunu belirtiyor.

DSÖ, dünya çapında yaklaşık 50 milyon kişinin demasla yaşıyor olmasına rağmen sadece birkaç ülkenin halihazırda ulusal demans planları olduğuna dikkati çekiyor. Örgüt, demansla yaşayan hastaların ve onlara bakıcılık yapan kişilerin yaşam kalitesini iyileştirmek ve hizmetlere adil erişimlerini artırmak için üye ülkeleri kapsamlı kamu politikaları oluşturmaya davet ediyor.

Uluslararası Alzheimer Hastalığı Kurumu (ADI) ve Yaşlanma Üzerine Küresel Koalisyonun (GCOA), temmuz ayında ABD'de düzenledikleri konferansta yayınladıkları indekse göre, 2050'de nüfusun yaşlanması sonucu bunama yaşayanların yaklaşık yüzde 70'i gelişmekte olan ülkelerde olacak.

DSÖ'nün son verilerine göre, demans hastalığının dünya ekonomisine maliyeti 818 milyar dolar. Örgüt, durumun ciddiyetine dikkati çekmek için "Demans bir ülke olsaydı, dünyanın en büyük 18'inci ekonomisi olurdu. Bir şirket olsaydı yıllık geliriyle Apple (742 milyar dolar) ve Google'ı (368 milyar dolar) aşarak dünyanın en büyük şirketi olurdu." değerlendirmesinde bulundu. 

"Dünyada 50 milyon kişi ''demans''tan muzdarip" haberi, 20 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. 20 Eylül 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Dünyada 50 milyon kişi ''demans''tan muzdarip haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dünyada 50 milyon kişi ''demans''tan muzdarip 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 08 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:30 FedEx Deposu Çöktü: Michigan'daki Fırtına ve Hortumda 50 Kişi Mahsur Kaldı
  2. 19:27 Türkiye İmalat Sektörü Nisanda Canlanıyor: İhracat İklimindeki İyileşme Yükselişte
  3. 19:20 NBA Playofflarında İlk Zaferler: Celtics ve Thunder Öne Geçti!
  4. 19:19 Maradona'nın Altın Top Ödülü: Efsanevi Performansı Satışta!
  5. 19:13 Göztepe'nin Sportif Direktörü Ivan Mance: Süper Lig'de Güçlü Bir Takım Kuracağız
  6. 19:12 Pratik Tost Makinesi Waffle Tarifi: Hızlı ve Lezzet Dolu Atıştırmalık Deneyimi
  7. 19:03 Türk Somonu: Trabzon'un İhracat Rekorlarındaki Yıldızı
  8. 18:58 Beşiktaş Yönetiminden Di Maria İddialarına Net Yanıt: "Samet Aybaba Listesinde Yok"
  9. 18:51 Çöl tozları etkisini bu kez güçlü gösterecek: O bölge için alarm verildi!
  10. 18:49 OGM memur ve mühendis alımı! Hatay, Bolu, Balıkesir…
  11. 18:47 ALES sonuçları açıklandı!
  12. 18:45 Ne etli ekmek ne biberli: Malatya'nın ünlü ekmeği coğrafi tescil aldı!
  13. 18:44 Bankada parası olanlar dikkat: Mevduat faizi düşüyor!
  14. 18:42 Emekliler dikkat: Kök maaşınızın temmuz ayında ne kadar olacağı belli oldu!
  15. 18:40 Hukuk fakültesi mezunları hakkında yeni karar çıktı: Bunu yapamayan avukat olamayacak!
  16. 18:38 Yarın İstanbul'da hava durumu: 9 Mayıs 2024 Perşembe
  17. 18:36 Show TV'nin Kızılcık Şerbeti'nde veda mı var? Alınan son karar!
  18. 18:35 Asgari ücretliye kötü haber: Maaşınızdan 3 bin TL gitti!
  19. 18:32 Elazığspor’a bir destek mesajı da Kurtlar Vadisi'nin unutulmaz karakteri Çakır'dan!!
  20. 18:24 Olay kadın göstermeye doyamadı! Eda Taşpınar'dan olay pozlar!
Sağlık Haberleri