Ekonomi eski Bakanı Söylemez'den dolarda 'sonbahar uyarısı'

Ekonomi eski Bakanı Söylemez'den dolarda 'sonbahar uyarısı'

Ekonomi eski Bakanı Söylemez'den dolarda 'so... Artış trendindeki doların artışını frenlemeki için önerilen çözümlerden biri de Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmesi.

Kimi uzmanlara göreyse bu adım bile doların TL karşısında değerlenmesinin önüne geçemeyebilir. Ancak MB'nin faiz artırmasının, doların değer kazanmasını önlemede ilk adım olduğu konusunda ekonomistlerden peş peşe uyarılar geliyor.

Ekonomi eski Bakanı Ufuk Söylemez, Türkiye'deki ekonomik krizin bir buhrana dönüşme noktasında olduğundan endişe duyduğunu belirtti. 

Dolara olan talep nedeniyle dolarizasyonun kontrolden çıktığına değinen Söylemez, dolarla ilgili önlemlerin ise, kayıt dışı eğilimi ve karaborsa uygulamalarını artırabileceğini kaydetti.

Sözcü Gazetesi'nden  Özlem ERMİŞ BEYHAN‘ın haberine göre, Söylemez sonbaharda Türkiye'yi zorlu bir tablo beklediğini kaydetti ve işsizlik rakamlarıyla ilgili uyarıda bulundu.

"Şu anda gerçek işsizlik yüzde 25 seviyesinde ve işten çıkarma yasağı kalktığı zaman, sonbaharda acı gerçeklerle yüz yüze kalacağız. Sonbaharda, yeniden yapılandırmalarla iflas ve konkordato ilan etmesi gereken şirketlerin yüzdürülmesinin de artık gerçek yüzünü göstermesinden endişe ediyorum. Bankacılık sektörüne bu kadar yüklenmemek gerekiyor" yorumunu yapan Söylemez, dolardaki oynaklıkla ilgili ise şu yorumu yaptı:

 

"Dolarizasyon çığrından çıkmış durumda. Türkiye artık malesef dual denilen çift paralı bir ekonomi. Mevduatların yarısından fazlası da yabancı para cinsinden. Tabii dolar ve Euro'dan oluşan sepetteki hızlı artışın enflasyonu yukarı doğru baskılaması kaçınılmaz. Dolar ulaşımdan yediğimiz ekmeğe kadar zincirleme bir reaksiyona neden oluyor çünkü buğdayı dahi ithal eden bir ülke durumuna geldik ve üretimden uzaklaştık ne yazık ki.

Eğer bir iktidar kendi ülkesinde kendi parası yerine yabancı para ile borçlanmak durumunda kalıyorsa, vatandaşların dolarizasyona yönelmesine şaşırmamak lazım. İktidarın emir komuta ile faiz indirme ve reel eksi faiz politikası bugün itibarıyla iflas etmiş görünüyor. Enflasyonun altında TL'ye eksi faiz verilmesi vatandaşı döviz ve altın başta olmak üzere başka yatırım araçlarına yönlendirmiş durumda.

Öncelikle tıpış tıpış faizleri artıracaklar. Artırmadıkları takdirde bugünkü tablonun daha kötüsünü görürürüz. Sonbahara doğru dövizdeki baskının artarak süreceğini öngörüyorum. İkincisi ekonomi yönetimi çok yıprandı. Kur üzerindeki iddialı açıklamalar, aldıkları tüm kararlardan U dönüşü yapmak zorunda kalmaları başta bakan olmak üzere bir ekonomi yönetimi değişikliğini zorunlu kılıyor. Herkes damadını sever, Sayın Albayrak başka bir bakanlığa kaydırılsa hem kendisi hem de Türkiye ekonomisi için daha hayırlı olur. Ama esas çözüm Türkiye için parlamenter sisteme dönüşü garanti edecek, Cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkacak bir siyasal iktidarın erken seçimle yönetime gelmesidir."

"Ekonomi eski Bakanı Söylemez'den dolarda 'sonbahar uyarısı'" haberi, 16 Ağustos 2020 tarihinde yazılmıştır. 16 Ağustos 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Ekonomi eski Bakanı Söylemez'den dolarda 'sonbahar uyarısı' haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ekonomi eski Bakanı Söylemez'den dolarda 'sonbahar uyarısı' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  2. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  3. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  4. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  5. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  6. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  7. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  8. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
  9. 22:02 Cinsel Organına Salatalık Sıkışan Kolombiyalı Pes Dedirtti!
  10. 21:38 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'tan Tarihi Görüşme! Romanya Cumhurbaşkanı Lohannis Buluşması!
  11. 21:35 Altın Yatırımcıları Dikkat! Dünya Bankası'ndan Altın Fiyatları Hakkında Son Dakika Tahmini!
  12. 21:34 Gonca Vuslateri'nin Mutluluğu Taçlandı! Kızını Kucağına Aldı!
  13. 21:28 Pendikspor - Kayserispor maçında hakem değişikliği!
  14. 21:19 Kanser tedavisi gördüğü açıklanmıştı! Kral Charles Geliyor!
  15. 21:18 ATV'de Final Şoku! En Çok Sevilen Dizi Yayından Kaldırıldı!
  16. 21:15 Real Madrid O Gerçeği Açıkladı! Arda Güler 11'de!
  17. 21:09 CHP'li Akay'dan Mehmet Şimşek'e Sert Tasarruf Eleştirisi: "CHP Yapınca Mı Aklınıza Geldi?"
  18. 21:08 Bankalarda Devrim! 24 Yıllık Dolar Talimatında Değişiklik Yapıldı
  19. 21:08 Araba Hayalleri Yerle Bir! Türkiye'de Fiyatlar Durdurulamaz Hale Geldi!
  20. 21:00 Hem Şık Hem de Uygun: 2023 Egea Cross'un Yeni Fiyatları ve Özellikleri
Ekonomi Haberleri