Ekonomist Murat Muratoğlu'ndan S-400 yorumu... Yaptırımlar TL'yi neden etkilemedi?

Ekonomist Murat Muratoğlu'ndan S-400 yorumu... Yaptırımlar TL'yi neden etkilemedi?

Ekonomist Murat Muratoğlu'ndan S-400 yorumu.... Sözcü yazarı ekonomist ve Tele1 programcısı Murat Muratoğlu, ekonomideki son gelişmeleri değerlendirerek ABD yaptırımlarının TL'ye etkisini yazdı. Murat...

Sözcü yazarı ekonomist ve Tele1 programcısı Murat Muratoğlu, ekonomideki son gelişmeleri değerlendirerek ABD yaptırımlarının TL'ye etkisini yazdı. Murat Muratoğlu ABD'nin yaptırımlarının TL'yi neden etkilemediğini açıkladı

Murat Muratoğlu, bugünkü "ABD’nin yaptırımı neden etkilemedi doları?" başlıklı yazısında, "Amerika'dan S-400'lere karşı ilk somut yaptırım geldi! Dolar kıpırdamadı! " yorumunu yaptı.

Muratoğlu, "Aslında F-35 programından çıkartılmamızın Türkçe meali; “Batıdan borç aldığınız paralarla karnınızı doyuruyorsunuz. Yine de bizim düşmanımız Rusya'dan S-400 füzelerini alıyorsunuz” anlamında…" ifadelerini kullandı.

Muratoğlu'nun yazısı şöyle:

Türkiye'de ekonominin durumunu nasıl anlıyorsun? Hemen dolar fiyatınabakıyorsun. Artmamışsa “ekonomi iyi” sanıyorsun! Bu göstergeyi sen biliyorsun da iktidar bilmiyor mu?

Nitekim doları baskılarsan, fiyatının artmamasını sağlarsan, batan şirketleri de haber yaptırmazsan, ekonomi gayet iyi… Baksana dolar kıpırdamıyor, yerinde sayıyor!

★★★

Oysa Amerika'dan S-400'lere karşı ilk somut yaptırım geldi! Dolar kıpırdamadı! Resmi kaynaklardan “Amerika ve diğer F-35 ortakları Türkiye'yi resmen programdan çıkarma sürecini başlatma kararında mutabık” açıklaması yapıldı.

Dolar, bana mısın demedi! Demek ki ekonomi kuvvetli! İşi bilmeyen kim olsa başarısız görünmemek, günü kurtarmak, daha fazla tepki almamak için aynısını yapardı. Doları tutardı.

★★★

Oysa Erdoğan, “Yaptırım konusunda Sayın Trump'ın yaptığı açıklamada açıklıkla böyle bir şeyin olmayacağını da kendisinden özellikle dinlemiş olduk” demişti.

Klasik olarak, Biz mi yanlış anladık dinlediklerimizi? Yoksa Amerika, Başkan'ını iplemedi mi? Amerika da başkanlık sistemi… Lakin kongrede alınıyor kararlar. Trump kafaya göre yönetemiyor ülkeyi.

★★★

Peki, bizde Meclis'in onayı alındı mı? Gerekli kurullarda tartışıldı mı? Yoksa bu yaptırımdan bundan 17 yıl önce katıldığımız projeden atılmamız önemli bir gündem maddesi sayılmaz mı?

Aslında F-35 programından çıkartılmamızın Türkçe meali; “Batıdan borç aldığınız paralarla karnınızı doyuruyorsunuz. Yine de bizim düşmanımız Rusya'dan S-400 füzelerini alıyorsunuz” anlamında…

★★★

Türkiye'de çoğunluk “Yapıp yapacakları bu kadardı” diye düşünüyor olabilir. Amerikan ekonomisi için en tehlikelisi, Türkiye'nin S-400 füzelerini almasının “emsal” teşkil etmesi. Büyük darbe yer Amerikan ekonomisi… Amerika'nın en büyük geliri, silahlar geliştirip onları dünyaya itelemesi…

★★★

Her yıl yüz milyarlarca dolarlık silah satıyor. Bu saadetin sona ermesini bu kadar kolay kabul eder mi? Ülkede dış ilişkilerden, diplomasiden anlayan, stratejiden anlayan da mı kalmadı?

Ekonomimizin “zayıf” olduğunu biliyorlar. Arka arakaya sert yaptırımlara başlarlarsa halkı kenetlerler… Türkiye'yi Rusya'nın kucağına iterler. Bunu da istemezler!

★★★

Akıllı bir ülke ne yapar? Birkaç göstermelik yaptırımın arkasından, yerine Türkiye'nin borçlanmasının azaltılmasını sağlar… Ekonomisini sallar. Öyle de yapacaklar!

Amerika dünyada parayı yöneten ülkedir. Kapı arkasında görüşmeler yapar, verilen borç miktarını kısar. Kimi dış mihrak ilan edeceksin? Daha önemlisi ne diyeceksin? Bize borç vermedi mi?

★★★

Siz piyasaların dün, bugün, yarın verdiği, vereceği tepkilere bakmayın. Bitti sanmayın. Bu iş uzadıkça tadı kaçacaktır.

Şu an ülkeyi çivi çakmaktan çok, çakılan çivileri satan bir zihniyet yönetiyor. Doları tutunca ekonominin düzeleceğine inanıyor! Koyun bile olsan yandan yandan uzaklaşırsın ortamdan…

"Ekonomist Murat Muratoğlu'ndan S-400 yorumu... Yaptırımlar TL'yi neden etkilemedi?" haberi, 19 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Ekonomi kategorisi altında bulunan Ekonomist Murat Muratoğlu'ndan S-400 yorumu... Yaptırımlar TL'yi neden etkilemedi? haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ekonomist Murat Muratoğlu'ndan S-400 yorumu... Yaptırımlar TL'yi neden etkilemedi? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  2. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  3. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  4. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  5. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  6. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  7. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  8. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  9. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  10. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  11. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  12. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  13. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  14. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  15. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  16. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  17. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  18. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  19. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  20. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
Ekonomi Haberleri