Evrenin sırları aralanıyor: İlk ‘üçlü kara delik sistemi’ keşfedildi!

Evrenin sırları aralanıyor: İlk ‘üçlü kara delik sistemi’ keşfedildi!

Evrenin sırları aralanıyor: İlk ‘üçlü kara d... Bilim dünyasında ezber bozan bir keşif yaşandı! İlk kez bir kara deliğin, iki yıldızla birlikte oluşturduğu “üçlü sistem” gözlemlendi. Bu keşif, kara delik oluşumuna dair teorileri altüst ediyor. İşte ayrıntılar...

V404 Cygni adlı kara delik, çevresinde dönen yıldızının yanı sıra sisteme uzak bir başka yıldızla da bağlı bir yapı sergileyerek bilim dünyasında yankı uyandırdı. Bu olağanüstü üçlü sistem, kara deliklerin oluşumuna dair mevcut teorileri kökten sorgulatıyor.

Kara deliklerin genellikle, büyük kütleli bir yıldızın süpernova adı verilen patlama ile çökmesi sonucu oluştuğu varsayılıyordu. Ancak V404 Cygni'de gözlemlenen yapının, bu geleneksel varsayımı tersine çevirebileceği belirtiliyor.

MIT astrofizikçisi ve çalışmanın başyazarı Kevin Burdge, keşfin kara deliklerin evrim sürecine dair heyecan verici bir anlayış sunduğunu vurguluyor. Burdge, "Çoğu kara deliğin büyük yıldızların şiddetli patlamaları ile doğduğunu düşünüyorduk; ancak bu bulgu, bu varsayımı sorgulamamıza neden oluyor," diyerek keşfin astrofizik açısından devrim niteliğinde olduğunu ifade etti.

ÜÇLÜ YAPI YENI PERSPEKTIFLER SUNUYOR

Kara deliklerin çoğunlukla ikili sistemlerde; yani bir yıldız, nötron yıldızı veya başka bir kara delikle birlikte yörünge oluşturduğu gözlemlenmişti. Bu sistemler, kara deliklerin gözle görülememesi durumunda dahi çekim kuvvetleri sayesinde tespit edilebiliyor. Ancak V404 Cygni'nin oluşturduğu üçlü yapı, kara deliklerin oluşum sürecine yeni bir perspektif katıyor.

23 Ekim’de Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, V404 Cygni yaklaşık 8.000 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor ve Güneş’in dokuz katı bir kütleye sahip. İlk kez 1992’de keşfedilen bu kara delik, o günden beri pek çok çalışmanın odak noktası oldu. Sistemdeki yıldızlardan biri kara deliğe yalnızca 6,5 gün içerisinde tam bir tur atarken, diğer yıldız ise sistemin daha uzak bölgesinde konumlanmış durumda.

YENI BULGULAR KARA DELIK OLUŞUMUNA FARKLI BIR BAKIŞ AÇISI GETIRIYOR

Gravitasyonel hesaplamalar, sisteme uzak konumdaki yıldızın konumunu uzun süre koruyamayacağını gösteriyor. Eğer V404 Cygni süpernova patlaması ile oluşmuş olsaydı, patlamanın şiddetli şok dalgası bu uzak yıldızı sistem dışına itmiş olurdu. Ancak, bu yıldız hala kara deliğin yörüngesinde yer alıyor. Bu durum, V404 Cygni kara deliğinin şiddetli bir patlama yerine, kademeli bir çöküş süreci ile doğmuş olabileceğine işaret ediyor.

Araştırmacılar, V404 Cygni'nin yavaş bir çöküş süreci ile oluştuğunu, geçmişte dev bir yıldızın kademeli olarak çökerken diğer iki yıldızın bu sürece eşlik ettiğini öne sürüyor. Bu teorik varsayım, kara delik oluşumu hakkında var olan senaryolara yeni bir boyut kazandırıyor ve astrofizikte yeni sorulara ışık tutuyor.

"Evrenin sırları aralanıyor: İlk ‘üçlü kara delik sistemi’ keşfedildi!" haberi, 27 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 27 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Bilgi kategorisi altında bulunan Evrenin sırları aralanıyor: İlk ‘üçlü kara delik sistemi’ keşfedildi! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Evrenin sırları aralanıyor: İlk ‘üçlü kara delik sistemi’ keşfedildi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Bilgi konusunda 28 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:10 NBA tarihinde bir devrim gerçekleşti: Resmi bir maçta ilk kez baba-oğul birlikte sahada yer aldı!
  2. 00:06 2025 Kıdem Tazminatı Miktarı Açıklandı!
  3. 00:02 2010 Senesinden beri hizmet veren şirket iflas bayrağını çekti!
  4. 00:02 Almanya'dan Çarpıcı Karar: Türkiye Vize Kısıtlamalarına Eklenerek Listeye Alındı!
  5. 00:01 Ulaşımda yeni dönem! 81 ilde hizmete girecek: Bakan duyurdu
  6. 00:01 Sergen Yalçın kafayı bu kez de Mourinho'ya kafayı taktı: "Hazmedememiş!"
  7. 00:00 Koç, Sabancı, Ülker Onların yanında sıradan kalırdı! Türkiye’nin en zengin ailesi böyle iflas etti!
  8. 00:00 Nakliye Devi İflas Bayrağını Çekti! Binlerce Çalışan İşsiz Kaldı!
  9. 23:55 Sünnet düğün yemeğinden 50'den fazla davetli zehirlendi!
  10. 23:42 Galatasaray'ı galibiyete taşıyan isim Buğrahan Tuncer oldu
  11. 23:42 Fenerbahçe, sahasında oynadığı maçta 3-1 yenilerek bu sezon ilk mağlubiyetini aldı
  12. 23:11 Yapay Zeka İle Radyo Yayın Dönemi: Gazeteciler İşten Çıkarıldı!
  13. 23:08 Seçim Sonuçlarına İtiraz: Gürcistan Halkı Sokağa Çağrıldı
  14. 23:01 İsrail’in Saldırılarına Yanıt: Hamaney'den İbranice Mesaj!
  15. 22:51 Ali Mahir Başarır: '32. Gün'de Erdoğan'a Sorduğum Soru, Politika Hayatımı Şekillendirdi!
  16. 22:38 Amber Rose meğerse yalnızca şaka yapmış!
  17. 22:20 Bebek Ölümleri Üzerine Sağlık Bakanı Açıklama Yaptı: Geç Bilgilendirme Tepki Çekti!
  18. 22:17 Aktürkoğlu parmak ısırtıyor: 45 dakikada şov!
  19. 22:17 Mourinho: “Kaçırdığımız goller sonrası hayal kırıklığı yaşadım”
  20. 22:04 İtalya Derbisinde Gol Yağmuru: Kenan Yıldız Tarihe İmzasını Attı!
Bilgi Haberleri