Fahrettin Altun klasiği: Reuters'ı algı yaratmakla suçladı ama...
Fahrettin Altun klasiği: Reuters'ı algı yara... Reuters, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun ve kurmaylarının medya kuruluşlarına WhatsApp'tan hangi haberlerin öne çıkarılması hangilerinin görmezden gelinmesi gerektiği yönünde talimatlar verdiğini yazdı. Altun haberin doğru olmadığını iddia etti.
Serkut BOZKURT
1851 yılında İngiltere'de kurulan Reuters, dünya çapında gazete ve televizyonlara abonelik sistemiyle haber geçen bir ajans.
Gazeteciler için haber teyidi sözüdür:
Reuters da geçti, kesin doğrudur.
1976 doğumlu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'a göre, Reuters, algı operasyonu ve sistematik şekilde manipülasyon yapan yer. Dün yayınlanan haberden sonra Reuters'a tekzip gönderdiğini söylüyor.
Önce Reuters'ta Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Fahrettin Altun hakkında yer alan haberin içerik ve başlıklarına bakalım.
Reuters'ta dün, Jonathan Spicer imzasıyla özel dosya haber yayınlandı.
Görseli için özel olarak çalışılmış özel dosya haberde; "İçerden bilgi aktaranlar Erdoğan’ın nasıl Türkiye’deki yazı işlerini etkilediğini ortaya çıkardı" başlığı kullanıldı.
Reuters, Whatsapp ekran görüntüsüne ulaşmış
Haberdeki en çarpıcı ifade şu;
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve kurmaylarının medya kuruluşlarına WhatsApp'tan hangi haberlerin öne çıkarılması hangilerinin görmezden gelinmesi gerektiği yönünde talimatlar vermesi.
Reuters'ın haberinde Whastapp'tan yer alan bu yazışmaların ekran görüntüsü yer aldığı belirtiliyor. Fotoğraf paylaşılmıyor.
Başlıklarla Reuters'ın haberi
* Berat Albayrak'ın istifasının 24 saat bekletilmesi.
* İstanbul'daki yerel seçimlerde AA'nın Binali Yıldırım'ı kazandı diye vermesi ve ardından uzun süre seçim sonucu geçmemesi.
* Orhan Pamuk'un Nobel alması haberinin, Erdoğan'ın tebriki sonrası yayınlanması.
* Reuters'ın haberinde ismini vermediği TRT editörleri ve diğer gazeteciler, İletişim Başkanlığının nasıl Politbüro gibi çalıştığını örnekleriyle anlatıyor.
Reuters'ın haber içeriğine ulaşmak için lütfen linki tıklayınız.
Altun ne yanıt verdi?
Başlık olarak verelim:
* İletişim Başkanlığımızın İngiltere merkezli Reuters haber ajansı tarafından hedef alınması, bizler için sadece ne kadar doğru yolda olduğumuzun göstergesi ve gurur vesilesidir.
* Reuters, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye karşıtı algı operasyonlarının ve sistematik manipülasyonların aparatı.
* Daha önce de yalan haberlere imza attı.
* DEAŞ terörü sırasında da dezenformasyon yaptı.
* Batılı devletlerin yabancı teröristlerin Suriye'ye geçişini görmezden geldi.
* İstihbarat servisleri marifetiyle bunu fiilen mümkün kıldı.
* Reuters'ın niyetini de neye hizmet ettiğini de gayet iyi biliyoruz.
* Ekonomik kriz bütün Avrupa'yı ve ülkeniz İngiltere'yi olduğu gibi kurum olarak sizi de etkiledi. (İngiltere'de enflasyon oranı yüzde 10,1)
Altun'un açıklamasının tümünü okumak için lütfen linki tıklayınız.
İletişim Başkanlığı arşivinde 51 Reuters haberi var
Fahrettin Altun'un kişisel sosyal medya hesabından Reuters'a verdiği yanıt ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı internet sitesi arasında yaman çelişki var.
1500 kişinin çalıştığı başında profesör unvanlı Altun'un bulunduğu İletişim Başkanlığı'nın internet sitesinde toplam 51 Türkçe Reuters haberi var.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sitesinde arama bölümüne Reuters yazınca 51 haber çıkıyor.
İçeriklerden biri Reuters'ı yalanlayan bir açıklama.
Yine İletişim Başkanlığının internet sitesinde İngilizce (English) olarak seçip Reuters diye arama yaparsanız, bu kez 84 tane haber çıkıyor.
Reuters haber kaynağı örnek veriliyor
Altun, 2021 yılında, dezenformasyonla stratejik mücadele konusu anlatırken, Oxford Üniversitesi ve Reuters Enstitüsünün 2018 yılında yayınlanan Dijital Haber Raporu’nda yer veriyor.
37 ülkede yapılan araştırmaya göre, Türkiye yüzde 49 ile en fazla dezenformasyona maruz kalan ülke konumunda olduğunu söylüyor.
Altun'un bu konuşmasında raporda öne çıkan ama vermediği (algı yaratmak budur) bilgi şu:
Rapora göre Türkiye’de en çok güven duyulan beş haber organizasyon sırasıyla Fox TV, NTV, CNN Türk, Cumhuriyet ve Sözcü. (CNN Türk 2018 yılında Doğan Grubu'ndaydı. Daha sonra Ziraat Bankası üzerinden kredi çeken ancak ödemeyen Demirören Grubuna satıldı)
Yani raporda yer alan yalan haber ve algı, özellikle iktidara yakın medya tarafından yapılıyor.
Altun'un Oxford Üniversitesi ve Reuters Enstitüsü konusundaki açıklamasının linki
Oxford Üniversitesi ve Reuters Enstitüsünün 2018 yılı orijinal raporu linki.
İletişim Başkanlığı sitesini Reuters mı yönetiyor?
Altun'un Reuters'a tepki gösterdiği açıklamalardan biri de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye karşıtı algı operasyonlarının ve sistematik manipülasyonların aparatı olarak görmesi.
* Madem sistematik olarak algı yapıyor, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı internet sitesinde; niye
"Cumhurbaşkanı Erdoğan, Reuters’a değerlendirmelerde bulundu" haberi var?
* Yine Reuters'ta yer alan Fahrettin Altun'un aslan kesildiği bir açıklama.
14 Mart 2019 Fahrettin Altun:
Türkiye, Kaşıkçı için tüm gücüyle adalet davasına hizmet edecek.
Günümüz. Tık yok.
Basın İlan Kurumu korkaklığı
Reuters'ın haberinde yer alan bir diğer önemli başlık da iktidarın sopası olarak görünen Basın İlan Kurumu (BİK).
Reuters, BİK'in radarında olan Evrensel, Sözcü, Korkusuz, Cumhuriyet ve Birgün'e Basın İlan Kurumu'nun baskısı var mı gibi soru yöneltiyor. Ama Evrensel hariç bu dört gazeteden yanıt gelmiyor.
Evrensel'in Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat Basın İlan Kurumu'nun iktidarın sopası haline dönüştüğünü anlatıyor. Korkmuyor. Yalakalık yapmıyor.
Evrensel, en son BİK kararıyla ilan almadan mahrum bırakıldı.
Muhalif denilen Sözcü ve Cumhuriyet BİK'in Evrensel ile ilgili bu siyasi kararını görmedi. (Birgün'de küçük bir haber olarak girdi)
Özellikle Cumhuriyet'in görmediği Evrensel ile ilgili bir hatırlatma.
Fatih Polat'ın Cumhuriyet davası sırasında bulunduğu yeri gösteren fotoğrafı paylaşayım.
Fotoğraf altı başlık biraz kişisel olacak.
Cumhuriyet yönetimi, Evrensel ve Fatih Polat'ın gazeteciliğinin yanından bile geçemezsiniz
Twitter: https://twitter.com/serkutbozkurt
"Fahrettin Altun klasiği: Reuters'ı algı yaratmakla suçladı ama..." haberi, 01 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 01 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Fahrettin Altun klasiği: Reuters'ı algı yaratmakla suçladı ama... haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fahrettin Altun klasiği: Reuters'ı algı yaratmakla suçladı ama... 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.