FED’in Faiz Kararı Altın Piyasalarını Nasıl Şekillendirecek?

FED’in Faiz Kararı Altın Piyasalarını Nasıl Şekillendirecek?

FED’in Faiz Kararı Altın Piyasalarını Nasıl ... 2024 yılı, altın yatırımcıları için tarihi bir yükseliş yılı olarak kaydediliyor. Altın fiyatları, yıl boyunca peş peşe rekorlar kırarak yatırımcılara önemli kazançlar sağladı. Ancak, bu göz kamaştırıcı performansın devam edip etmeyeceği konusunda büyük bir belirsizlik mevcut.

FED FAIZ KARARI ALTIN PIYASASINI NASIL ETKILEYECEK? PROF. DR. HÜSEYIN SELIMLER'DEN DEĞERLENDIRMELER

18 Eylül’de açıklanacak olan ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararı, altın piyasaları üzerinde önemli bir etki yaratması beklenen bir gelişme olarak dikkat çekiyor. 2024 yılı boyunca rekor üstüne rekor kıran altın fiyatları, yatırımcılara büyük kazançlar sağladı. Şimdi ise FED’in alacağı faiz kararı, altın fiyatlarının yönünü belirleyecek kritik bir unsur olarak öne çıkıyor.

HAFTALIK ALTIN VERILERI

Haftanın ilk işlem gününde, gram altın önceki kapanışa göre yüzde 0,1 artış göstererek 2.818 liraya yükseldi. Çeyrek altın 4.600 liradan, Cumhuriyet altını ise 18.340 liradan işlem görmekte. Cuma günü altının ons fiyatı 2.586 dolarla yeni bir rekor kırdı, ancak ardından yüzde 0,8 artışla 2.578 dolardan kapanış yaptı. Şu anda ons altın, önceki kapanışına göre yüzde 0,2 artışla 2.582 dolardan işlem görüyor.

FED’IN FAIZ KARARI BEKLENTILERI

FED'in 18 Eylül’de faiz oranını düşüreceğine dair güçlü beklentiler bulunuyor, ancak indirim oranının ne olacağı konusunda belirsizlikler devam ediyor. Bu durumun altın piyasası üzerindeki etkileri merakla beklenirken, İstanbul Aydın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Selimler, bu konuda önemli değerlendirmelerde bulunarak yatırımcılara tavsiyelerde bulundu.

ENFLASYON VE İSTIHDAM VERILERI

Prof. Dr. Selimler, FED'in faiz kararını etkileyen iki ana faktörün enflasyon ve istihdam verileri olduğunu belirtti. Enflasyonun Haziran 2022’de yüzde 9,1 seviyesinden, Ağustos 2024 itibarıyla yüzde 2,5 seviyesine indiğini ve son 5 aydır düşüş eğiliminde olduğunu ifade etti. İşsizlik oranının yüzde 4,2 seviyelerinde seyrettiğini ve tarım dışı istihdam verilerinin son aylarda azalma gösterdiğini belirtti. Ayrıca, haftalık işsizlik başvurularının 225-250 bin seviyelerinde olduğunu vurguladı.

FAIZ İNDIRIM SINYALLERI

Prof. Dr. Selimler, büyüme ve enflasyon verilerinin olumlu olduğunu ancak istihdam verilerinin beklentilerin altında kaldığını belirterek, bu durumun faiz indirim sürecine girileceğini gösterdiğini ifade etti. 18 Eylül’de 25 baz puanlık bir faiz indiriminin beklendiğini vurgulayan Selimler, Avrupa Merkez Bankası’nın da 12 Eylül’de 25 baz puanlık indirim yaptığına dikkat çekti ve FED’in faiz indirimine gitmesinin neredeyse kaçınılmaz olduğunu belirtti.

ALTIN FIYATLARI ÜZERINDEKI ETKILER

Prof. Dr. Selimler, FED’in faiz indiriminin altın fiyatları üzerinde önemli bir etki yaratacağını belirtti. Faiz indiriminin altın fiyatlarını yükseltme eğiliminde olduğunu ve bu durumun güvenli liman olarak görülen altına olan talebi artırabileceğini ifade etti. Ancak, 25 baz puanlık bir indirim beklentisinin gerçekleşmesinin yanı sıra, bundan sonraki toplantılarda yapılacak ek indirimlerin ve ipuçlarının altın fiyatları üzerinde daha belirleyici olacağını söyledi.

GELECEK YÖNELIMI

Avrupa Merkez Bankası'nın Haziran ve Eylül toplantılarında toplamda 50 baz puan faiz indirimi yaptığına işaret eden Prof. Dr. Selimler, FED’in faiz indirim sürecinin başlaması ve devam etmesi durumunda, altının yükseliş eğilimini sürdüreceğini öngördü. Ancak bu yükselişin oranı ve gelişimi, faiz indiriminin büyüklüğü ve sıklığına bağlı olarak belirlenecektir.

Bu kapsamlı değerlendirme, yatırımcılara FED’in faiz kararının altın piyasasındaki potansiyel etkilerini anlamada yardımcı olabilir. Altın fiyatlarının nasıl hareket edeceği ve bu hareketin yatırım stratejileri üzerindeki etkileri, FED’in alacağı kararlarla şekillenecektir.

 

"FED’in Faiz Kararı Altın Piyasalarını Nasıl Şekillendirecek?" haberi, 16 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 16 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan FED’in Faiz Kararı Altın Piyasalarını Nasıl Şekillendirecek? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. FED’in Faiz Kararı Altın Piyasalarını Nasıl Şekillendirecek? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:23 Oyuncu Merve Kayaalp intihar etti
  2. 01:19 "Fazla Seks Kadınlarda Ömrü Uzatıyor, Erkeklerde Kısaltıyor: Bilim Şaşırtan Sonuçları Açıkladı!"
  3. 01:18 BM Genel Kurulu'ndan İsrail’e Çekilme Talebi: Tarihi Karar Filistin’den!
  4. 01:10 Pelin Akil’den Ferit-Diyar Eleştirilerine Cevap!
  5. 01:07 Kızıl Goncalar'ın yayın tarihi belli oldu!
  6. 01:00 Kemal Kılıçdaroğlu'ndan çarpıcı iddia: "Sinan Oğan hem normalleşti hem de zenginleşti!"
  7. 00:55 MasterChef'te Dokunulmazlık Mücadelesi! Hangi Takım Kazandı, Kimler Eleme Adayı Oldu?
  8. 00:45 Hız ve görsel zeka testi: 3 tek yengeci 15 saniyede bulabilir misin?
  9. 00:44 Yeni Evli Acun Ilıcalı ve Çağla Altunkaya, Oğulcan Engin'in 5. Yıl Kutlamasında! Balayı Bekliyor
  10. 00:43 Zekanı Kanıtla! Gizli İpuçlarını Bulmak İçin Sadece 5 Saniyen Var! 100 Kişiden Biri Geçebildi!
  11. 00:40 Ümit Özdağ: “Erdoğan’dan gelen parlamenter sistem önerisini muhalefet kabul edebilir”
  12. 00:38 Kansere Yol Açan 4 Enfeksiyon Ortaya Çıktı! Mide ve Rahim Ağzı Kanserleri Risk Altında
  13. 00:37 Gözleri dolduran Seat Leon'un fiyatları güncellendi: Eylül ayında bu fiyatlarla satışta!
  14. 00:33 Final Fantasy XVI ve God of War bu hafta PC platformunda oyuncularla buluşuyor
  15. 00:32 Fatih Erbakan: "Ahlaklı belediyecilik dönemi başlamıştır"
  16. 00:29 Angelina Jolie oğlu için seferber oldu: Dünyanın en iyi plastik cerrahlarıyla görüşüyor
  17. 00:28 Myanmar’da Yagi Tayfunu Felaketi: Ölü Sayısı 268’e Ulaştı
  18. 00:25 Amerika'ya gitmek isteyenlere müjde! Yakında başlayacak, kısa sürede bitecek: Başvurular ücretsiz!
  19. 00:24 Lokantalarda Teknolojik Devrim: Cep Telefonuyla Sipariş Verme Dönemi Başlıyor!
  20. 00:22 Erdoğan 12 ilin valisini görevden aldı!
Ekonomi Haberleri