Gazeteci Tolga Şardan tutuklandı: MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu' haberini gündeme getirdi

Gazeteci Tolga Şardan tutuklandı: MİT'in Cum... Şardan, MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu "yargı raporunu" gündeme getirmişti

T24 yazarı Tolga Şardan,"MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazısı sonrası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın re'sen başlattığı soruşturma kapsamında nce gözaltına alındı, ardından tutuklandı. Tolga Şardan'ın evinde bir saat arama yapıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Tolga Şardan hakkında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sunulan ve yargıdaki yolsuzluk iddiaları konusunda tespitler içeren MİT raporuna ilişkin yazısı nedeniyle soruşturma başlattı. Soruşturmada Şardan'ın "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" iddiasıyla suçlandığı öğrenildi. 

Polis ekipleri soruşturma kapsamında Şardan'ın evine giderek arama yaparken, bir saate yakın süren aramanın ardından Şardan gözaltına alındı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ifadesi alınmak üzere Ankara Adliyesi'ne götürülen Şardan'ın ifadesinin alındıktan sonra tutuklandı.

Tolga Şardan'ın bazılarını rahatsız eden T24'teki yazısı şöyle:

MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu "yargı raporu"nda neler var?

Özellikle uyuşturucu kaçakçılığı yaptıkları gerekçesiyle haklarında adli soruşturma başlatılanlar, ikametlerini, iş yerlerini, şirketlerini Bakırköy Adliyesi'nin sorumluluk bölgelerine taşıyorlar. Böylelikle adli süreçlerde Bakırköy Adliyesi'nde gerek soruşturma gerekse kovuşturma aşamalarında daha kolay karar alma olanağı yaratılıyor
Yargıda başlayan yangın henüz sönmedi, yakın zamanda da söneceği de pek yok gibi.

Savcılar, hakimler ve avukatlar arasındaki ilişki üçgeni, sistemin tarumar olmasının en önemli sebebi.

Üçgendeki sakıncalı süreçlere kimi zaman idari personelin de adı karışıyor.

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerin adliyelerinde gün yüzüne çıkan yargı skandalları ardı ardına gündem olmaya devam ediyor.

Skandalların sadece üç büyük kentte yaşandığını sanmayın sakın. Küçük kentlerin adliyelerinde bile kendi çapında benzer iddialar konuşuluyor.

Kısacası, böylesi çetrefilli işlerin birer ikişer ortaya çıkması, yargının temizlenmesi için harekete geçilmesini kaçınılmaz hale getirdi doğal olarak.

MİT'in yargı üzerindeki detaylı çalışması

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar'ın Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderdiği dilekçenin artçı etkileri devam ediyor.

Suçlamaların hedefinde olan yargı mensupları, karşı görüşleri içeren metinleri kaleme alıp HSK'ya göndermeye başladı.

Tarafların arasındaki iddialar havalarda uçuşuyor.

Karşılıklı yazışmalar sonrasında HSK'nın nasıl bir tavır alacağı, sürecin nasıl sonuçlanacağı merak konusu. Müfettişler çalışmaya başladı. Elde edilen veriler, bireysel tasfiyelerin önünü mü açacak, yoksa sistemin yeniden düzene girmesinde mi kullanılacak, hep birlikte göreceğiz.

Bu kapsamda geçen hafta ulaştığım yeni bilgileri aktarayım.

Yargıdaki istismar ve çürüme iddialarının artık kontrol edilemez hale gelmesi, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı'nı da harekete geçirdi, geçtiğimiz günlerde.

Hatırlarsınız, organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in video kayıtlar yayımlayarak gündeme getirdiği iddialar sonrasında MİT Başkanlığı iki ayrı raporu hazırlayıp Cumhurbaşkanlığı'na göndermişti.

Büyüteç'te gündeme getirdiğim söz konusu raporlarda mafya yapılanmalarıyla bağlantılı olan siyasetçiler, bürokratlar, kamu görevlileri belirtilmişti.

Edindiğim bilgiye göre, MİT Başkanlığı, benzer bir raporu yargıdaki çürüme üzerine hazırlayıp Cumhurbaşkanlığı'na ulaştırdı.

Rapor, yaklaşık 6 hafta önce yani Anadolu Başsavcısı Uçar'ın mektubundan kısa süre önce Cumhurbaşkanlığı'na iletildi.

Raporun kapsamında iki önemli bölüm var. Bunlardan ilki son 5-6 yıldır büyük kentlerdeki adliyelerde yaşanan skandal kararlar, işlemler ve uygulamalar hakkında.

Şöyle ki; raporun hazırlanmasından önce Cumhurbaşkanlığı MİT'e yargı mensupları üzerinde inceleme yapılmasını istedi.

Adliyelerde görevli hakim ve savcılar üzerine yoğunlaştırılan incelemelerde, özellikle İstanbul ve Ankara Adliyesi'nde yüzlerce emsal dosya mercek altına alındı.

Dosyaların içeriği, dosyalar üzerinde karar veren yargı mensupları ve dosyaları takip edip sonuçlanmasını sağlayan dosya takipçilerinden oluşan bağlantılar tespit edildi.

Para karşılığında verilen erişimin engellenmesi kararlarının yanı sıra, soru işaretlerine neden olan ilginç tahliye ve tutuklama kararlarına imza atan yargı mensupları belirlendi.

Hatta söz konusu isimlere raporda yer verildiği kaynaklarca ifade ediliyor.

İlk sırada Bakırköy Adliyesi'nde

MİT Başkanlığı'nca hazırlanan raporun diğer bir bölümünde ise, adliyelerin fotoğrafları çekildi.

Görüştüğüm kaynaklar, yargıdaki çürüme iddialarının ilk merkezinde İstanbul Bakırköy Adliyesi'nin bulunduğuna dikkati çekti.

MİT'in Bakırköy Adliyesi merkezinde yaptığı incelemelerde; önemli ve ilginç bulgulara ulaşıldı.

Bu tespitlerden bazıları şöyle:

Özellikle uyuşturucu kaçakçılığı yaptıkları gerekçesiyle haklarında adli soruşturma başlatılanlar, ikametlerini, iş yerlerini, şirketlerini Bakırköy Adliyesi'nin sorumluluk bölgelerine taşıyorlar. Böylelikle adli süreçlerde Bakırköy Adliyesi'nde gerek soruşturma gerekse kovuşturma aşamalarında daha kolay karar alma olanağı yaratılıyor.

Yine yürütülen adli süreçlerde Bakırköy Adliyesi'nde "adli kontrol şartı ile tahliye" kararların daha kolay alınıyor.

Yanı sıra Bakırköy Adliyesi'nde görevli kimi savcı ve hakimlerin parasal ilişkileri konusunda da MİT tarafından tespitler yapıldı.

Adliyelerde yaşanan sorunlarda ikinci sırada İstanbul Çağlayan Adliyesi geliyor. Çağlayan Adliyesi'nden çıkarılan pek çok sıkıntılı karar bulunduğu yine MİT'in raporunda yer buldu.
Erdoğan, MİT yöneticileriyle görüştü
Raporun verilmesinin ardından Erdoğan'ın bazı MİT üst düzey yöneticileriyle bire bir görüşerek kendilerinden daha detaylı bilgi aldığı ifade ediliyor.

Erdoğan'la görüşen MİT üst yöneticileri arasında Başkan İbrahim Kalın'ın dışında özellikle "bölge başkanı" konumunda isimlerin bulunduğunu söyleyebilirim.

Hatta Erdoğan'ın kendisine iletilen bilgiler kapsamında, İstanbul'da görevli üst düzey bir yargı mensubu ile ilgili aktarılan veriler sonrasında "hayal kırıklığı" yaşadığını ifade ettiği ve söz konusu yargı mensubuna çok sinirlendiği belirtiliyor.

Ülkedeki yargı sistemi sağlanması için adliyeler ve emniyette adımların atılması gerektiği Erdoğan'a aktarılan diğer bilgilerden.

* * *
Aslına bakarsanız, elden ele dolaşan mektupların içeriklerine göre; hemen herkes, birbiriyle ilgili pek çok bilgiye sahipmiş. İfşaların ardı arkası kesilmiyor.

Resmi yazışmaların üzerine bir de MİT raporunun kaleme alınması yakın zamanda çok farklı atamaların önünü açabilir.

Zaten HSK'nın eylülde yayımlaması gereken "mazeret kararnamesi"ni halen açıklamaması da sürecin başka bir göstergesi.

Tolga Şardan kimdir?

Tolga Şardan, 1988'de yerel yayımlanan Ankara Ulus gazetesinde mesleğe başladı. 1989'dan 2018'e kadar Milliyet gazetesinde polis muhabirliği, Ankara Temsilci Yardımcılığı ve köşe yazarlığı yaptı. 

Haber ve yazılarıyla, 1992'den itibaren Çetin Emeç, Muammer Yaşar Bostancı, Abdi İpekçi'nin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Yanı sıra, haberleri Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Spor Yazarları Derneği'nce ödüle layık bulundu. 

Ayrıca, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nce verilen 2021 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü'nün sahibi oldu. 

Şardan, 2019'da Doğan Kitap'tan yayımlanan "Komonist Masası'nda Nazım Hikmet" adlı araştırma dalındaki kitabını kaleme aldı. 

2019'dan bu yana T24'te çoğunlukla güvenlik konularını ele aldığı Büyüteç adlı köşeyi yazıyor.

 

"Gazeteci Tolga Şardan tutuklandı: MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu' haberini günde." haberi, 01 Kasım 2023 tarihinde yazılmıştır. 01 Kasım 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Video kategorisi altında bulunan Gazeteci Tolga Şardan tutuklandı: MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu' haberini günde.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Gazeteci Tolga Şardan tutuklandı: MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu' haberini günde.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Video konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı
SON HABERLER
  1. 15:43 Toyota, 2023 yılında 10,1 milyonluk üretim hedefini yakalayamadığını açıkladı
  2. 15:27 CHP'den Önemli Adım: Asgari Ücrete Otomatik Enflasyon Oranında Artış Önerisi!
  3. 15:26 Evlilik Hayali Kabusa Dönüyor! Düğün Maliyeti 500 Bin Liraya Ulaştı!
  4. 15:26 Kalp Sağlığınızı Güvene Alın! Damar Tıkanıklığına Son Veren Mucizevi İçecek: Günde 2 Bardak Yeter
  5. 15:24 Volkswagen'den Çin'e özel elektrikli model
  6. 15:22 Bilim insanları saniyeler içinde şarj olabilen batarya ürettiğini açıkladı
  7. 15:18 ABD'li çip şirketi Nvidia, İsrailli Run:ai'yi satın alacağını duyurdu
  8. 15:16 TikTok CEO’su açıkladı: İçiniz rahat olsun, hiçbir yere gitmiyoruz
  9. 15:14 ABD Kongresi'nden TikTok kararı geldi: Satışı için 12 ay süresi var
  10. 15:12 Apple yeni iPad cihazları duyuracak: tarihler belirlendi
  11. 15:10 ABD istihbaratı açıkladı: Navalni'yi öldüren emri Putin vermedi
  12. 15:09 Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu’nda başkanlık seçimi günü geldi
  13. 15:06 Audi e-tron GT yenilecek: Ön gösterim yapıldı
  14. 15:02 İnci Taneleri'ne sürpriz transfer gerçekleşti: Usta oyuncu kadroya dahil oldu
  15. 15:00 Galatasaray'da Dursun Özbek başkanlığa yeniden aday açıklaması
  16. 14:58 Yargı ekibi finali seyircisiyle izleyeceğini açıkladı
  17. 14:57 Merkez Bankası genel kurulu her yıl nisan ayında toplanacağını belirtti
  18. 14:55 Galatasaray'dan önemli galibiyet geldi
  19. 14:53 Trump'ın sus payı davasında dikkat çeken itiraf geldi: O haberi yayımlasaydım başkan olamazdı
  20. 14:48 Zamlar katlanacak: Kafe ve restoranlarda KDV ikişer puan arttı
Video Haberleri