Gazeteciler Cemiyeti'ndan 6 aylık veri: Tutuklu gazeteci sayısı 56'ya yükseldi; gazetecilere açılan dava sayıs

Gazeteciler Cemiyeti'ndan 6 aylık veri: Tutuklu gazeteci sayısı 56'ya yükseldi; gazetecilere açılan dava sayıs

Gazeteciler Cemiyeti'ndan 6 aylık veri: Tutu...

Gazeteciler Cemiyeti, Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi (M4D) projesi kapsamında yayımladığı Medya İzleme Raporu'nda Türkiye'deki gazetecilerin uğradığı hak ihlallerine yer verildi, ifade özgürlüğünün kısıtlandığı vurgulandı.

2023 yılının ilk yarısına ait Medya İzleme Raporunda Türkiye’de 2023’ün ilk altı ayında basın ve ifade özgürlüğünü etkileyen tüm gelişmeler derlendi. Rapora göre Ocak 2023’te 43 gazeteci
tutukluydu. 1 Temmuz 2023 itibariyle ise tutuklu gazeteci sayısı 56'ya yükseldi. M4D raporunda depremler ve seçim dönemine de odaklanarak gazetecilerin karşılaştığı hak ihlalleri tek tek sıralandı.

2023 yılının ilk 6 ayında cezaevindeki gazetecilerin sayısı 56'ya yükseldi

23 gazeteci “halkı yanıltıcı bilgi yayma” suçlamasıyla soruşturmaya uğradı

Uluslararası gözlemler ve değerlendirmelerin de yer aldığı rapora göre senenin ilk yarısında 40 ayrı vakada gazetecilere fiziksel şiddet uygulandı. 1 Temmuz 2023 itibariyle Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısı 56 oldu. Basın meslek örgütlerinin şiddetle karşı çıktığı dezenformasyon gerekçeli yeni Basın Yasası uyarınca gazetecilere yönelik soruşturma ve cezalandırmalar 2022 sonunda başlamıştı. 2023’ün ilk altı ayında “halkı yanıltıcı bilgi yayma” suçlamasıyla soruşturmaya uğrayan gazeteci sayısı en az 23 oldu.

Deprem sürecinde yerel basında çalışan gazetecilerin çalıştığı kurumlar kapandı, kamuoyunun haber alma hakkı engellendi

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, tüm basın ve ifade özgürlüğü savunucularını artan saldırılar karşısında bir arada olmaya, ortak mücadele yürütmeye çağırdı. Bilgin, “Deprem öncesinde de büyük sorunlarla boğuşan bölge yerel basınımız afetle birlikte büyük yara aldı. Bazı basın kuruluşları kapanmak zorunda kaldı, bazıları ise güçlükle yayın yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Deprem döneminde bölgeden gelebilecek en ufak bir habere bile ihtiyacı olan kamuoyunun haber alma hakkı engellendi. Bu aynı zamanda depremzedelerin haber olma ve sorunlarını kamuoyuna iletme hakkına da getirilmiş bir engeldi. Bugün yayınladığımız 2023 yılı ilk altı ayına ait M4D Medya İzleme Raporu, deprem döneminde basın ve ifade özgürlüğüne getirilen engelleri de derledi.M4D Raporu, deprem ve seçim döneminde gazetecilerin karşılaştığı engellerin, şiddetin, gözaltı ve yargılama gibi hak ihlallerinin arttığını ortaya koydu" dedi.

Rapordan

Yılın ilk altı ayında gazetecilerin yargılandığı basın davaları sayısı 336’yı buldu. Gazeteciler en çok Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu, Toplantı Gösterişleri Yürüyüşleri Kanunu, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandı. Bu yıl bu suçlara bir yenisi eklendi ve en az 23 gazeteci, sansür yasası kapsamında “halkı yanıltıcı bilgi yayma” suçlamasıyla yargı karşısına çıktı ve/veya ceza aldı.

Tespit edilebildiği kadarıyla gazetecilere yönelik fiziksel şiddet vakaları bu senenin ilk altı ayında en az 40 oldu. Bu sayı 2022’nin tamamında 61 olmuştu.

RTÜK deprem ve seçim döneminde ceza uygulamalarını arttırdı. Yılın ilk altı ayında televizyon ve radyolara 30 kez idari para cezası, 30 kez de program durdurma cezası verildi. Eleştirel yayınlarıyla öne çıkan Halk TV, Tele 1 ve Fox TV gene en çok ceza alan kuruluşlar oldu.

TRT’nin seçim dönemi açıktan taraf tutan ve siyasi muhalefete yer vermeyen yayınları, basın meslek ilkelerini ayaklar altına alan tutumu görülmemiş düzeye çıktı. M4D Raporu, TRT hakkındaki ulusal ve uluslararası tespitleri bir araya getirdi, kamu yayıncısının siyasallaşmasında hiçbir sınır tanınmadığını ortaya koydu.

Gazeteciler Cemiyeti'nin Medya İzleme Raporu'nu okumak için TIKLAYIN.

Gazeteciler Cemiyeti'ndan 6 aylık veri: Tutuklu gazeteci sayısı 56'ya yükseldi; gazetecilere açılan dava sayısı 336’yı buldu

Gazeteciler Cemiyeti'ndan 6 aylık veri: Tutuklu gazeteci sayısı 56'ya yükseldi; gazetecilere açılan dava sayısı 336’yı buldu

"Gazeteciler Cemiyeti'ndan 6 aylık veri: Tutuklu gazeteci sayısı 56'ya yükseldi; gazetecilere açıla." haberi, 09 Ağustos 2023 tarihinde yazılmıştır. Puan Durumu kategorisi altında bulunan Gazeteciler Cemiyeti'ndan 6 aylık veri: Tutuklu gazeteci sayısı 56'ya yükseldi; gazetecilere açıla.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Gazeteciler Cemiyeti'ndan 6 aylık veri: Tutuklu gazeteci sayısı 56'ya yükseldi; gazetecilere açıla.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Puan Durumu konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:37 Buse Naz Çakıroğlu, Avrupa şampiyonu oldu!
  2. 18:55 Bakan Şimşek'in açıklaması altın piyasasını etkileyecek: İslam Memiş, "Ucuz altın geliyor" dedi
  3. 18:52 Muslu Belediyespor, şampiyonluk hedefinde!
  4. 18:42 Samet Aybaba'dan Sergen Yalçın ve transfer açıklaması geldi! Son dakika!
  5. 18:12 Sivassporlu Rey Manaj gol sayısını 22’ye yükselterek, rekor kırdı!
  6. 18:04 Kadir İnanır'ın yaşamını meğer o detay kurtarmış!
  7. 17:55 Dev şirket 269.065.476 TL'lik sermaye artışı için adım attı
  8. 17:55 SGK uzmanı emekli maaşlarında yüksek artışa yönelik şaşırtıcı açıklamalar yaptı
  9. 17:55 Tekstil devi, iflasını resmen duyurdu
  10. 17:54 Apple'dan Beklenen Duyuru Gerçekleşti: Yeni iPad O Tarihte Raflarda!
  11. 17:54 Mutfakların Efsanevi İsmi Sonsuza Uğurlandı: Ünlü İş İnsanı Hayatını Kaybetti
  12. 17:52 Başkan Dursun Özbek açıkladı! İşte Galatasaray'ın o dev gelir kaynağı!
  13. 17:39 Iraklı ünlü TikTok fenomeni öldürüldü! Son dakika!
  14. 17:02 İpragaz'ın kurucusu Yücel Kurttepeli hayatını kaybetti
  15. 16:59 İspanyol sanatçılar ve aydınlar Filistin'e destek için Madrid'de bir araya geldi
  16. 16:32 Beşiktaş taraftarı, derbi için Ülker Stadyumu’nda
  17. 16:29 Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan meydana geldi: Yol trafiğine kapatıldı
  18. 16:26 Ali Koç: "Fenerbahçe tüm isimlerden, kişilerden öndedir"
  19. 16:23 Vedat Işıkhan: "Temmuzda artış yapılmayacak"
  20. 15:51 Avrupa’da elektrikli araç satışları düştü
Haberleri