Gazi Katliamı

Gazi Katliamı

Gazi Katliamı İstanbul’da 12 Mart 1995’te Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Gazi Mahallesi’nde çıkan olaylarda yaşanan katliamın üzerinden 26 yıl geçti.

İstanbul’da 12 Mart 1995’te Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Gazi Mahallesi’nde çıkan olaylarda yaşanan katliamın üzerinden 26 yıl geçti.

Gazi Mahallesi'nde önce bir kıraathaneye saldırı gerçekleşti. Silahlarla taranan kahvehanede 5’i ağır 20 kişi yaralandı. Saldırının ardından mahalleliler, protesto eylemi için bir araya geldi. Bu defa da bunu kitlenin üzerine polis ateş açtı. Bu olaylarda da çok sayıda kişi yaralandı, hayatını kaybedenler oldu. Peş peşe gelen iki saldırıya tepki büyüdü ve protestolar yayıldı. Yaklaşık bir hafta süren olaylarda toplam 22 kişi yaşamını yitirdi. 26 yıl önce yaşanan ve bugün halen sıcaklığını koruyan katliam ile bir türlü yüzleşilemedi. Saldırıda yaşamını yitirenlerin aileleri defalarca yargı yoluna gitse de etkin bir soruşturma yapılamadı. Gazi Katliamı’nda yaşamını yitiren Zeynep Poyraz’ın ailesi yaşadıklarını ve hukuki mücadeleyi TELE1'e anlattı. Yaşananları Gazi Katliamı’nda 24 yaşındaki kızı Zeynep Poyraz’ı kaybeden Cemal Poyraz'dan dinleyelim: “1995'te akşam saat 20:30'da televizyonlar başlık attı, televizyonda 'Kahvaneler taranıyor' diye başlık gördüm. Yer Gazi Mahallesi'ydi. Ben de işyerimdeydim. Haberi alır almaz Gazi Mahallesi'nde akrabalarımız olduğu İçin hemen oraya gittik. Gider gitmez kahvehanede yaralanan kuzenimi kanlar içinde gördüm. İnsanlar sokaklara dökülmüştü, yaşlı genç demeden insanlar yaşanan katliama karşı ses yükseltiyordu. 'Alevi olmak suç mu?' diye bağıranları duydum. Bir süre sonra ilerledik Halil Kaya'yı gördük alnından vurulmuştu. Üzerini kağıtlar ile örtmüşlerdi. Ben de kızımı kaybettim."

''Devlet anıtlarımızı dahi gözaltına aldı''

"İnsanlar sokaklarda polislere neden katilleri yakalamıyorsunuz diye bağırıyordu. İlk günden sonra o ilk geceki katiller işlerini devlete bıraktı. Bu sefer, devlet genç yaşlı demeden insanları vuruyordu. Bütün bunlar 12 Mart’ta yaşandı. Ayın 13’ünde büyük bir direniş oldu. Ayın 14’ündeyse cenazelerimizi toplu olarak bir yere gömmek istedik. Ama o zaman bütün cenazelerin bir arada gömülmesine izin verilmedi. Bizler de farklı yerlere cenazelerimizi defnettik. 43 gün sonra tekrar bütün cenazelerimizi mezarlarından çıkarıp toplu olarak bir yere alıp anıt yaptık. Devlet anıtlarımızı dahi gözaltına aldı. 1 ay boyunca anıtlarımız gözaltında kaldı."

26 yıldır adalet bekliyorlar

"Hayatımız boyunca yaşamadığımız acıları devlet bize yaşattı" diyen Poyraz, olayların üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen devletin adalet getirmek yerine sürekli olarak katliamı yapanları koruduğunu ifade etti. Poyraz,  "Bizler 26 yıldır bunlardan adalet bekliyorduk. Ama bunların adaleti başlarına çalınsın. Bizi bu acılarla götürecekler. Bugün katliamın 26’üncü yılı. Şimdiden tüylerim diken diken olmuş durumda. Ne umutlarla 24 yaşında bir genç yetiştirdik. 26 yıldır katillere gereken cezalar verilir mi diye bekliyoruz" dedi.

Olaylar dün gibi hatırda

Yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanı sıra o dönemde çocuk olanlar da halen o günü dün gibi hatırlıyor. Olaylar sırasında 16 yaşında olan Müşerref Bingöl, saldırılarda annesini kaybetti. Bingöl ise şöyle konuştu: "Ben Fadime Bingöl'ün kızıyım. Annemi kaybettiğimde 16 yaşındaydım. Gazi Mahalle'sinde bir çok iş yeri tarandı. Üzerinden 26 yıl geçti. Bu süreye rağmen hangi kirli eller tarafından yapıldığı belli değil. Kahvehaneler tarandığı sırada ve sonrasında kolluk kuvvetleri gerekli müdahaleyi yapmadı. Yaşanan olayı engellemediler. Aksine suçluların bulması gerekirken mağdur olan tarafa baskı uyguladılar. Benim annem kalabalığın içinde çocuğunu görebilmek için yüksek bir yere çıkmıştı. Elinde ne bir taş ne bir sopa vardı. Sadece çocuğunu arayan bir anneydi."

''Göstermelik yargılandılar''

"Katliamı gerçekleştiren katillerin isimlerinin bilinmesine rağmen göstermelik yargılandılar. Biz şehit aileleri olarak aynı gökyüzü altında olduğumuz aynı havayı soluduğumuzu biliyoruz. Hiçbir canımız bizim yaşadığımız acıları yaşamasın, hiçbir anne evlatsız, hiçbir evlat annesiz kalmasın diye 26 yıl boyunca adalet arayışımızı sürdürdük. Bundan sonra da sürdürmeye devam edeceğiz."

"Gazi Katliamı" haberi, 12 Mart 2021 tarihinde yazılmıştır. 12 Mart 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Yerel Gündem kategorisi altında bulunan Gazi Katliamı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Gazi Katliamı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yerel Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Tele 1

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:48 Beşiktaş, 339 milyon euroluk dev transferiyle futbol dünyasını sarsmaya hazırlanıyor!
  2. 04:45 Haiti Başbakanı Henry istifasını verdi
  3. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  4. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  5. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
  6. 03:31 PUBG oyununda Erangel haritası değişiyor! Yeni güncelleme yolda
  7. 03:27 Türk Hava Yolları, 2023'te tüm zamanların rekorunu kırdı
  8. 03:24 A101 şimdi Samsung Galaxy S24'ü müşterilere sunuyor! Ürünün fiyatı ne kadar?
  9. 03:24 Mehmet Şimşek açıkladı: Türkiye sahalara döndü; sıkıntılar geride kaldı
  10. 03:21 KKM'de hesabı olanlar dikkat! Faiz oranları değişti!
  11. 03:18 Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak! İşte puf poğaça tarifi
  12. 03:16 Pastörize sütte kuş gribi virüsü bulundu!
  13. 03:13 Cam bezlerini çöpe atın, daha iyisini bulduk!
  14. 03:11 Ütü derdine son: Bu tarifi uygulayan ütüden kurtulur!
  15. 03:08 Galatasaray, Portekiz'in kariyerinde 129 gol ve 96 asist bulunan süper yıldızıyla anlaşıyor!
  16. 01:32 Ülkemizde de popüler olan ünlü tencere firması iflas etti: İşsizlik kapıda
  17. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  18. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  19. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  20. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
Yerel Gündem Haberleri