Grip aşısı yüzde yüz zamlandı

Grip aşısı yüzde yüz zamlandı

Grip aşısı yüzde yüz zamlandı Grip aşısında geçen yıla oranla yüzde yüze yakın zam yaşandığını ifade eden Eczacı Şükrü Ciravoğlu, bu yıl grip aşısının 436 liradan satıldığını söyledi.

Kış mevsimi öncesi birçok vatandaşlar grip olmamak için önlem almaya başladı. Gerçekleştirilen önlemlerin arasında ise en önemlisi grip aşısı olurken, aşıda yaşanan sorun ortadan kalktı. 65 yaş ve üzeri, kronik rahatsızlığı olan vatandaşlar tarafından ücretsiz olarak yazdırılabilen grip aşısında satış da başladı. 

Edirne Yenigün'den Ogün Kurkan'ın haberine göre, geçen yıla oranla grip aşısı fiyatında artış yaşandığını dile getiren Eczacı Ciravoğlu, 436 liradan aşının eczanelere geldiğini belirtti. Türkiye'de 3 adet grip aşısı bulunduğunu söyleyen Ciravoğlu, "Yaklaşık 10 günden beri 3 marka grip aşısı piyasada mevcut. Grip aşısı bildiğiniz gibi her yıl dünya sağlık örgütü tarafından belirlenen piyasada en çok görülen 4 grip türüne karşı üretilmiş bir aşıdır. Formülü standart bir formüldür. Farklı firmalarda bunu üretebilir. Türkiye'de 3 adet ithal edilen ilaç bulunuyor. Bu aşılardan 2 tanesi geri ödeme kapsamında fakat geri ödeme kapsamında olan grip aşılarında bakanlık olarak tanımlanmış kişilere verilebiliyor ve geri ödeme kapsamına alınıyor. Sistemde risk grubunda değilse hasta daha sonra ilerleyen günlerde değerlendirilmek üzere ertelenebiliyor. Risk grubunda olanlar 65 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımız. Bunlar ücretsiz olarak herhangi bir hekimden aşısını yazdırarak alabiliyorlar. Bunun haricinde bir diğer marka da aynı formülde aşıdır. Bu aşının başlangıcında karekod açısından birkaç problem oldu ama oda halledildi. İsteyen ücreti karşılığında bunu alıp yaptırabilir. Bu aşının da fiyatı 436 lira. Geçen yıla oranla aşılarda yüzde yüze takın artış yaşandı." ifadelerini kullandı.

"Grip aşısına talep azaldı"

Dolar ve Euro'daki artışlar nedeniyle bazı ilaç gruplarında problemler yaşandığını dile getiren Ciravoğlu, geçen yıla oranla aşıya olan talebin azaldığını aktardı. Eczacı Şükrü Ciravoğlu, "Geçen yıl ki Dolar ve Euro fiyatları şimdi ile karşılaştırıldığında tabloyu da görebiliriz. İlaçların genelinde bir problem var. İlaç fiyat kararnamesinin güncellenmemesinden dolayı bazı problem yaşanıyor. Yerli üretim yapan firmalar, ithal yapan firmalarda sorun yaşıyor. Enflasyon olan bir ortamda kararnamenin bir sakıncası görünmedi. 15 yıl böylece gitti. Ama şimdi hızlı enflasyon ortamında sıkıntı olmaya başladı. Direk ithal edilmiş olsun, ya da hammaddesi ithal edilip burada üretilmiş olsun, maliyetleri giderek artıyor. Hammaddenin dışında üretim maliyetleri de artıyor. Genel de aşıyı kronik rahatsızlığı olanlar tercih ediyor. Özellikle kalp rahatsızlığı olanları aşıyı daha çok tercih ediyorlar. Bunun dışında yaşama ve beslenme koşullarına göre vatandaşlar tercih edebiliyor. Sık gribe yakalananlar da aşıyı tercih ediyor. Kovid - 19 gibi bir hastalık yine gelirse üzerine bir de grip olursak korkusuyla vatandaşlar aşı olmak istiyor. Birkaç yıl öncesine göre aşıya talepte azalma var. Bunun nedenlerinden biri devletin belirlediği alım koşulları, ücretli olan kesimde de maddiyat göz önünde bulunduruluyor." dedi.

"Grip aşısı yüzde yüz zamlandı" haberi, 17 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 17 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Grip aşısı yüzde yüz zamlandı haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Grip aşısı yüzde yüz zamlandı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 12 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı
SON HABERLER
  1. 05:23 Miçotakis'in Ankara Ziyareti: Türkiye ve Yunanistan Arasında İşbirliği ve Diyalog İçin Yeni Adım
  2. 05:19 Tel Aviv ve Kudüs’te Hükümet Karşıtı Protestolar: Çok Sayıda Gözaltı
  3. 05:14 İsrail'de Güvenlik Toplantısında Gazze Stratejisi Tartışması
  4. 05:10 Gürcistan'da Protestolar: Avrupa Entegrasyonu İçin Sokaklarda
  5. 05:06 İsveç Araştırması: Obezite, Kanser Riskini Katlıyor!
  6. 05:02 Zamfara'da Silahlı Çete Saldırıları: 30 Ölü, Birçok Kişi Kaçırıldı
  7. 04:58 68. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Kazanan İsveç Oldu!
  8. 04:54 Albanese: Gazze'deki Soykırım Holokost'u Anımsatıyor
  9. 04:46 Evde Çıtır Simit Yapmanın Püf Noktaları
  10. 04:38 Hamas'tan İsrail'e Sert Tepki: Gazze'deki Saldırılar Kısır Döngüyü Sürdürüyor
  11. 04:33 AB Temsilcisi Borrell'den İsrail'in Gazze'ye Kara Saldırısını Kınama Mesajı
  12. 04:01 Biden'dan Hamas'a: "Rehineleri serbest bıraksa yarın ateşkes olurdu"
  13. 02:37 Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcıların ilgi gösterdiği hisseler belli oldu
  14. 02:21 POS cihazlarına sıkı denetim uygulandı: Mehmet Şimşek hiç acımadı!
  15. 02:21 Huawei, yeni akıllı güneş gözlüğünü piyasaya sürmeye hazırlanıyor! Tam 11 saat pil ömrü var
  16. 00:55 Temmuz ayındaki emekli maaşı artışıyla ilgili masadaki rakamlar sızdırıldı
  17. 00:54 IMF'nin dolar/TL kuru tahminleri şok etti! O tarihte üç haneli sayılar geliyor, hazırlanın!
  18. 00:38 ÖSYM açıkladı: DGS başvuruları başladı!
  19. 00:36 S&P'den dikkat çeken tahmin: 2025 yılında dolar kaç lira olacak?
  20. 00:34 Anne babalar dikkat! El yazısı, düşünme ve öğrenmeyi nasıl etkiliyor?
Sağlık Haberleri