Hamaset Dili, Rakamların Dili...

Hamaset Dili, Rakamların Dili...

Hamaset Dili, Rakamların Dili... Prof. Dr. Taner TimurSiyasetin iki dili var: Hamaset dili ve rakamların dili.. Bizde çoğu kez birincisi hakim oluyor.. Bugünkü perişan halimizin nedeni de genellikle bu! Çağımız, “hamaset çağı'' değil. Oysa bugün Dışişleri...

Prof. Dr. Taner Timur

Siyasetin iki dili var: Hamaset dili ve rakamların dili.. Bizde çoğu kez birincisi hakim oluyor.. Bugünkü perişan halimizin nedeni de genellikle bu! Çağımız, “hamaset çağı'' değil. Oysa bugün Dışişleri Bakanı yine hamaset dilini konuşturdu; Avrupa’ya meydan okudu ve Almanya’yı nasıl hizaya getirdiğimizi anlattı. Söylediği şuydu: “Şimdi Almanya yumuşadı (...) Pozisyonundan geri adım attı; hatasını anladı da diyebilirsiniz, bunun ilişkilerimize vereceği zararı da.. Bu zararın sadece Türkiye'nin değil, daha fazla onların da aleyhine olabileceğini gördü de diyebilirsiniz. Hatadan dönmesi doğru''. Hollanda’yı ise açıkça tehdit etti ve “ağır yaptırımlar''dan söz etti.. Oysa ilerleyen saatlerde Hollanda’nın bu “rest''i görüp Çavuşoğlu’nun girişine izin vermediğini öğrendik; şimdi de bizden çok Hollanda’yı sarsacağı söylenen “yaptırımları'' bekliyoruz.. Oysa kuşku yok ki Hollanda bu adımı Almanya’nın da yeşil ışığıyla attı ve yakında onlara karşı da “yaptırımlar'' gündeme gelebilir!
***
Hamasi dil böyle. Şimdi de rakamların diline geçelim. Örneğin önce dış ticaretteki duruma bakalım ve diyelim ki Alman ve Hollanda mallarına karşı kampanya açıyoruz.. Tabii bu karşılıklı olur ve gerginlik tırmandıkça durum giderek hukuki veya fiili ambargoya da dönüşebilir.. Peki bu konuda rakamlar ne diyor? Almanya dış ticarette en önde gelen partnerlerimizden biri. 2015 yılı toplam ihracatı 1 508 milyar dolar. Bunun sadece 24 milyarı Türkiye’ye.. Aynı yıl ihracatı 567,4 milyar dolar olan Hollanda ise Türkiye’ye sadece 6,2 milyar dolarlık mal satmış.. Buna karşılık Türkiye’nin bu ülkelere ihracatı biraz daha az, fakat tüm ihracatımız içinde çok daha büyük oranlar teşkil ediyor.. Örneğin Almanya’dan ithalatımız, bu ülke ihracatının 1/63’ü kadar.. Buna karşılık Almanya’nın bizden ithalatı (21 milyar dolar) toplam ihracatımızın kabaca 1/7’si.. Turizm gelirleri de cabası.. Kısaca rakamların dili bu; böyle bir “restleşme''den kimin daha zararlı çıkacağı da belli oluyor..
* * *
Ama, diyeceksiniz, kuru “rakam''ların dili yetmez; bir de onur meselesi var; ulusal onur meselesi.. Elbette doğru; doğru ama o da çift taraflı işliyor; bizde onur var da onlarda yok mu? Bu konularda nalıncı keseri gibi hep kendi tarafımıza yontamayız. Yontmaya kalkarsak, o zaman da rakamların dili konuşmaya başlar. Şahsen dış basını yakından izleyen biriyim; hiçbir batılı devlet adamının Erdoğan yönetimini “Nazizm'' ile “faşizm'' ile suçladıklarını görmedim. Buna karşılık Erdoğan ve bakanları, Alman yöneticilerin yargılanmaları gerektiğini bile söylediler. Ve bu hamasi söylemle sonunda vardığımız nokta da ortada!
* * * 
Tuhaftır, tam da bu “varılan nokta''yı A. Dilipak dünkü yazısında (Yeni Akit) çok güzel özetlemiş: “Nerede ise, diyor, bölgede Türkiye’ye karşı ABD, AB, Rusya, İsrail, Vatikan, İran, Esad, PKK, HDP, FETÖ, PYD ortak cephe oluşturdular.. Aralarına bir de DAEŞ’i alsalar bu halka tamamlanacak!''. Gördünüz mü, Türkiye, aralarında tonla kavga ve çekişme alanı olan bu kadar aktörü bir “cephe'' halinde birleştirmiş ve karşısına almış! Doğrusu az başarı sayılmaz! Bunu bir de DAEŞ başarmış! Güzel de bizi bu noktaya hangi iktidar, hangi söylem getirdi? Güdümlü basının bunu sorgulayacak ne cesareti ne de fikir haysiyeti var.. "Biz kıskanıyorlar; bizden korkuyorlar!" diyor; nefreti, dümanlıkları körüklüyor, başka birşey yapmıyor. Sadece bu hamasi ve demagojik söylemin kısa vadede kârlı olacağını biliyorlar; hepsi o kadar! Haksız da sayılmazlar.. Baksanıza Kılıçdaroğlu, TÜSİAD, “Ulusalcı''lar vb bile şahlandı ve şimdiden mevzilerini aldılar.. Yakında “nerede yaptırımlar?'' diye iktidarı sıkıştırmaya başlarlarsa hiç şaşmayalım. Ne de olsa bu ülkede herkes “antiemperyalist''!? Kısaca AKP taktikte gayet başarılı; fakat stratejide sıfır! Yine de şunu unutmasınlar: Artık taktik cambazlıkların da sonuna gelmiş bulunuyoruz..

Not: Yazı Prof. Dr. Taner Timur'un Facebook hesabından alıntılanmıştır

"Hamaset Dili, Rakamların Dili..." haberi, 11 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 11 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Hamaset Dili, Rakamların Dili... haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hamaset Dili, Rakamların Dili... 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:48 Elon Musk'ın Twitter'deki Mavi Tik Devrimi: Premium Üyelik Sahipleri İçin Ücretsiz Erişim
  2. 17:42 Şarkıcı Katy Perry’nin canlı yayında elbisesi koptu! Ne yapacağını bilemedi
  3. 17:39 Kuyumculardan altın alacaklara hızlı davranmaları yönünde bir uyarı yapıldı!
  4. 17:36 Microsoft'tan BAE merkezli yapay zeka firmasına dev yatırım yapıldı
  5. 17:25 Selektörle radar uyarısına kesilen cezalar sonrasında iptal edildi
  6. 17:08 Belediye başkanı seçilen 4 CHP’li ismin milletvekilliğinin sona verildiği açıklandı
  7. 17:04 ABD, İran'a yeni yaptırım hazırlığında! Kapsamı neler olacak?
  8. 17:04 Güney Koreli K-Pop Yıldızı Park Bo Ram Aniden Yaşamını Yitirdi
  9. 17:00 Galatasaray, Siltaş Yapı Pendikspor Maçı İçin Florya'da Hazırlıklara Başladı
  10. 16:59 AK Parti İl Başkanı Ali Çetin açıkladı: "Teleferik kazası adli bir olaydır"
  11. 16:56 ‘Erdoğan ile arasında kriz var’ iddialarına Şimşek’ten yalanlama geldi
  12. 16:52 Trump’ın tarihi 'sus payı' ödemesine ilişkin açılan dava başladı
  13. 16:50 Tacikistan'dan Türkiye'ye vize zorunluluğu getirildi
  14. 16:45 Rus Büyükelçi'den şaşırtan açıklama: 'ABD, Türk Şirketlerini Terörize Ediyor'
  15. 16:42 John Kirby açıklamada bulundu: İran İsrail saldırısı öncesinde ABD'ye bilgi verdi mi?
  16. 16:39 Yerel seçimin ardından ankette şaşırtan sonuç: CHP farkı açıyor
  17. 16:37 Fenerbahçe'nin efsane kaptanı siyasete adını yazdırdı!!
  18. 16:33 Migros’tan Nisan fırsatı! 30-40-50 TL’lik fırsatlar başladı: Bu ürünler stok yapılıyor
  19. 16:30 En düşük emekli maaşı o rakama çıkabilir! Rakam vererek açıkladı
  20. 16:25 Vergi yükü düşük olan gaza bastı: Düşük olanlar yaşadı
ABC Kritik Haberleri