Hayati önem taşıyan ilaçlar piyasada bulunmuyor

Hayati önem taşıyan ilaçlar piyasada bulunmuyor

Hayati önem taşıyan ilaçlar piyasada bulunmuyor CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr. Ali Şeker, son aylarda ilaçlara erişimde yaşanan sıkıntıları Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya yönelttiği soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı. Şeker, “İlaçların piyasaya arzında ve ruhsatlandırılmasında yaşanan bu sıkıntıların sebeplerinin araştırılması ve arz sıkıntısının çözümü Sağlık Bakanlığı’nın önc

2018 yılının ikinci yarısında döviz kurlarında yaşanan artışın ülke ekonomisinde çok boyutlu etkiler yarattığını, döviz kurlarında yaşanan artışın vatandaşın temel ihtiyaçlarına da yansıdığını söyleyen CHP’li Şeker, “TUİK %20.30 oranında bir enflasyon açıkladı. Fiyatlarda yaşanan bu artış vatandaşlarımızı sağlık açısından da olumsuz etkiledi” dedi.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak tarafından yapılan açıklamaları hatırlatan CHP’li Şeker, “Son bir ayda 144 ilaç piyasada bulunamıyor. Bulunamayan bu ilaçların 30’u Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘temel ilaçlar’ listesinde yer alırken, 25 tanesinin eşdeğeri yok. Bulunamayan ilaçların sayısı da her geçen gün artıyor. Özellikle ithal ilaçlara erişimde yaşanan sıkıntılar, halk sağlığını tehlikeye atar bir düzeye erişti” diye konuştu.

14 Şubat 2018 tarihli Fiyat Değerlendirme Komisyonu kararı ile 2018 yılı için beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 (bir) Avro değerinin 2,6934 TL olarak kabul edilmesinin de yaşanan ilaç krizini daha da derinleştirdiğini belirten CHP’li Şeker, “İthal ilaçların ilaç firmaları tarafından piyasaya arzının yavaşlatılması ve durdurulması vatandaşların sağlık hakkını doğrudan olumsuz etkilemekte, güncel tedavi olanaklarından yararlanmalarına engel oluyor. Ayrıca dünyada güncel gelişmeler ışığında üretilen kanser ilaçlarının Türkiye’de ruhsatlandırılmasında da kur politikası kaynaklı gecikmeler yaşanmakta, hastalar dünyadaki güncel tedavi olanaklarından yararlanamıyor. İlaçların piyasaya arzında ve ruhsatlandırılmasında yaşanan bu sıkıntıların sebeplerinin araştırılması ve arz sıkıntısının çözümü Sağlık Bakanlığı’nın öncelikli görevleri arasında olmalı. İlaç sıkıntısının önüne geçilebilmesi için bir an evvel gerçekçi önlemler alınmazsa ölümcül sonuçlarla karşılaşılması dahi kaçınılmaz” diyerek uyarılarda bulundu. 

CHP’li Şeker Sağlık Bakanı’ndan aşağıdaki sorulara yanıt istedi: 
1. Erişiminde sıkıntı bulunan ve Sağlık Bakanlığı tarafından tespiti yapılan ilaç sayısı kaçtır? Bu ilaçlardan kaçı temel ilaç kategorisindedir? Bu ilaçların kaçının eşdeğeri bulunmamaktadır? Erişiminde sıkıntı bulunan temel ilaçların ve eşdeğeri bulunmayan ilaçların isimleri nelerdir?
2. Piyasada bulunmayan ve TEB tarafından 144 adet olarak açıklanan bu ilaçların bulunmama sebebi nedir?
3. Piyasada erişiminde sıkıntı yaşanan ilaçların tespiti ve erişim sıkıntısının çözümüne ilişkin olarak Sağlık Bakanlığı tarafından ne gibi tedbirler alınmaktadır?
4. İlaç firmalarının hayati öneme haiz ilaçları piyasaya sunmadığı iddialarına yönelik Sağlık Bakanlığı tarafından ne gibi inceleme ve denetimler yapılmaktadır? Bu inceleme ve denetimler sonucunda Sağlık Bakanlığı tarafından ne gibi yaptırımlar uygulanmaktadır?
5. İlaçların piyasaya arzında ve ilaçlara erişimde yaşanan bu sıkıntıların son bulması ve bir daha tekrar etmemesi için ne gibi tedbirler alınması düşünülmektedir?
6. Eşdeğeri olmayan ilaçlara erişim sağlayamadığı için sağlık sorunu yaşayan vatandaşlarımızın sayısı kaçtır? 

"Hayati önem taşıyan ilaçlar piyasada bulunmuyor" haberi, 15 Ocak 2019 tarihinde yazılmıştır. 15 Ocak 2019 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Hayati önem taşıyan ilaçlar piyasada bulunmuyor haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hayati önem taşıyan ilaçlar piyasada bulunmuyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 09 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:36 Uzman isim kötü haberi verdi: Türkiye artık suyu olmayan bir ülke!
  2. 01:33 En sevdiğiniz renk sizin hakkınızda ne söylüyor?
  3. 01:30 Çocuğunuzun sağlıklı, mutlu, akıllı, yetenekli ve dirençli olmasını istiyorsanız bunları yapın!
  4. 01:28 Tamamen sindirilmesi için süzme peynirin yanında ne tüketmelisiniz?
  5. 01:25 Tüm çalışanları ilgilendiriyor: Sözleşmenizde bu madde varsa dikkat!
  6. 01:21 Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan dikkat çeken açıklama: Deprem için riskli bölgeleri tek tek saydı!
  7. 01:18 Elinde Türk lirası olanlar dikkat: Piyasa kahini Selçuk Geçer dolar için rekor seviyeyi açıkladı!
  8. 01:15 Kirayı asla elden vermeyin: Bir kiracının başı böyle yandı
  9. 01:14 Darbe aldıkça sertleşen malzeme: Depreme karşı binalarda kullanılabilir mi?
  10. 01:11 Söyleyenden dinleyen arif gerek atasözünün anlamı
  11. 00:55 Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Sırbistan Ziyareti: Stratejik İş Birliği ve Ortak Gelecek Vurgusu
  12. 00:53 Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi: Sezonun Parlayan Gol Makinesi!
  13. 00:50 Otomotiv Endüstrisinde Rekabet Kızışıyor: Tesla'nın İşten Çıkarması ve GM'nin Yetenek Avı
  14. 00:46 Kayserispor Teknik Direktörü Burak Yılmaz: Fenerbahçe Maçı Öncesi Açıklamaları
  15. 00:41 Eşsiz Lezzetin Sırrı: Ev Yapımı Kasap Köftesi Tarifi ve Püf Noktaları
  16. 00:26 Gelinim Mutfakta altın heyecanı sürüyor: Çeyrek altını alan gelin belli oldu!
  17. 00:26 Dünyanın Zenginlik Lideri: New York City! Rapora Göre ABD ve Singapur Öne Çıkıyor
  18. 00:22 Altında yeni gelişme: Kuyumculardan önümüzdeki 4 ay için zarara uğrayabilirsiniz uyarısı!
  19. 00:19 Dolarda beklenmeyen gelişme: Doları olanın yüreğine inecek!
  20. 00:17 Türk tekstil devi konkordato ilan etti!
Sağlık Haberleri