Hekim dağılımındaki eşitsizlik TÜİK verilerine de yansıdı: Bin kişiye 1 hekim

Hekim dağılımındaki eşitsizlik TÜİK verilerine de yansıdı: Bin kişiye 1 hekim

Hekim dağılımındaki eşitsizlik TÜİK verileri... Doğu ve Güneydoğu’da bin kişiye bir ya da iki hekim düşüyor. Bazı kentlerde ise durum daha vahim. Çalışma şartları, şiddet, hekim göçü gibi faktörler eşitsizliği artırdı.

Ülkede sağlık kurumlarına başvuran hasta sayısı artarken, hekim dağılımındaki bölgesel eşitsizlik dikkat çekiyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine de yansıyan rakamlarda Urfa, Bingöl, Bitlis, Muş, Siirt, Hakkari, Şırnak, Ağrı, Iğdır, Mardin, Batman’da bin kişiye düşen hekim sayısının 1 olarak yer aldığı, hatta bazı illerde uzman hekimlerin 1 bile olmadığı görülüyor. Hastane sayıları ve yatak sayılarındaki eşitsizlik de yine bu bölgelerde fazla. Sağlık emekçileri ‘‘En önemli neden çalışma şartları. Bu tablo bize sağlıktaki eşitsizliği de belirgin şekilde gösteriyor’’ dedi. 

Sağlık Bakanlığı İstatistik Yıllığı’nın ardından TÜİK verileri de hekim, yatak ve hastane sayılarının bölgesel dağılımındaki eşitsizliği bir kez daha gözler önüne serdi. Bin kişiye düşen hekim sayısının en yüksek olduğu il 4 hekim ile Ankara. Bu ili İstanbul, İzmir, Eskişehir, Isparta, Trabzon, Edirne izliyor. Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz’in pek çok kentinde bin kişiye 2 hekim düşüyor. Ancak bu oran Doğu ve Güneydoğu’da 1 olarak haritada yer alıyor. Benzer tablo hastane sayısında da kendini gösteriyor. İstanbul, çoğunluğu özel olmak üzere 234 hastane ile hastanenin en çok olduğu il olarak geliyor. Bunu 84 ile Ankara, 63 ile İzmir izliyor. Hastane sayısının en az olduğu iller ise Kilis, Ardahan, Iğdır. 

MEZUNLAR GİDİYOR

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Veysi Ülgen, bu durumun pek çok nedeni olduğunu söyledi.

Özellikle hekim göçüne dikkat çeken Ülgen ‘‘Hekimler, bölgede çalışmak istemiyor. Özellikle KHK’lerle ihraçlar ve ihraç riski nedeniyle pek çok hekimin burada çalışma şevki kırıldı. Mezun olan hekimler 4. ve 5’inci sınıftan itibaren yurtdışına gitmenin hazırlığını yapıyor. Bu durum çalışma şartlarının ağırlığından kaynaklanıyor. Hekimler kendini güvende hissetmeyince mesleğini başka yerlerde icra etmek istiyorlar. Hekimlerin çalışma ortamı düzeltilmeli’’ dedi.

Bölgede hekim sayısının giderek düştüğünü anlatan Ülgen, ayrıca hekime şiddetin de önemli bir faktör olduğunu kaydetti. Uzman hekim sorununun arttığını vurgulayan Ülgen, şöyle devam etti: ‘‘Bin kişiye 1 hekim deniyor ama bunların büyük çoğunluğu yeni mezun ya da mecburu hizmet için gelen hekimler. Hastane ve yatak dağılımında da eşitsizlik var. Kamuda yatırımlar yetersiz. Özellikle Diyarbakır merkeze bakınca 7 özel ve 4 tane de kamu hastanesi var. Kamu hastanelerinde özellikle kardiyoloji, nöroloji gibi dallarda uzman hekim bulmak çok zor. Türkiye’nin diğer yerlerinden mecburi hizmete gelmiş o gidiyor ama buralı olan da gidiyor. Ülkeyi yönetenler önlem almak yerine ‘Giderlese gitsinler’ diyorlar. Bazı yerlerde bazı branşlarda uzman hekim bile yok.’’ 

Nevşehir, Niğde, Aksaray ve Bayburt’ta da bin kişiye bir hekim düşüyor. Dr. Ülgen’e göre bu durumun nedeni de hastane idarecilerin baskısı, ekonomik sorunlar ve sağlıkta şiddet. 

EŞİTSİZLİK DERİNLEŞTİ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’ndan (SES) Kubilay Yalçınkaya da sağlıktaki bölgesel eşitsizliğin giderek derinleştiğini söyledi.

Yalçınkaya ‘‘Ülke, Sağlık Bakanlığı tarafından hizmetin dengeli dağılımı için 30 bölgeye ayrılmış. Temel amaç, her bölgenin kendi sağlık hizmet ihtiyacını kendi içinde yeterliliğini sağlamak. Ancak hekim eksikliği, ülke içinde ve ülke dışına hekim göçü bunu engelledi. Özellikle şehir hastaneleri yatak ve hekim dağılımını olumsuz etkiledi. Büyükşehirlerdeki özel hastane dağılımı eşitsizliği daha da derinleştirmiş durumda. Sağlık emek göçü arttıkça hastaların sağlık hizmeti almak için göçü de artıyor’’ dedi.

Yalçınkaya, özetle şu değerlendirmeleri yaptı: ‘‘2022’de Türkiye geneli kişi başına hekime başvuru 10. En yüksek hekime başvuru olan il 12,7 ile Isparta. En düşük olan il ise 6,8 ile Hakkari.  Hakkari’de bin kişiye düşen uzman hekim sayısı 0,7. Isparta’da bin kişiye düşen uzman hekim sayısı 1,4. Hakkari’de Isparta’nın yarısı kadar uzman hekim sayısı var dolayısı ile kişi başına başvuruda Ispartanın yarısı kadar.’’ 

*

‘YENİ PANDEMİLERE HAZIRLIKLI OLMALIYIZ’ UYARISI YAPILDI

TÜİK’e göre, 2023 yılında enfeksiyon ve parazit kaynaklı ölüm sayısı, son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. 2018’de 10 bin 854 kişi bu hastalıklardan yaşamını yitirirken, 2023’te ise bu sayı 19 bin 591’e yükseldi. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, özetle ‘‘Bu artışın iki nedeni var; birinci neden; 3 yıl boyunca insanları izole ederek solunum yolu enfeksiyonlarının insanlar arasında yayılmasını engelledik. İkinci neden ise özellikle pandemi döneminde aşı karşıtı grupların yaydığı yanlış bilgilerin son derece rahat bir ortamda yayılması ve buna müdahale edilmemesi sonucunda insanlar daha az aşı yaptırmaya başlaması’’ dedi. 

"Hekim dağılımındaki eşitsizlik TÜİK verilerine de yansıdı: Bin kişiye 1 hekim" haberi, 24 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 24 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Hekim dağılımındaki eşitsizlik TÜİK verilerine de yansıdı: Bin kişiye 1 hekim haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hekim dağılımındaki eşitsizlik TÜİK verilerine de yansıdı: Bin kişiye 1 hekim 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 28 Haziran 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:BirGün Gazetesi

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:57 Dursun Özbek açıkladı: "Şampiyon olan takımın kadrosunu bozma niyetimiz yok"
  2. 12:47 Galatasaray'dan senenin transferi! Acun Ilıcalı devreye girdi, İngiltere'nin gol kralı geliyor!
  3. 12:24 Barış Alper Yılmaz korkutmuş oldu
  4. 12:13 Halil Umut Meler’e milli görev geldi
  5. 11:40 İBB’den Albayrak’a ihale açıklaması: “Mecburen”
  6. 11:37 WhatsApp, Topluluk Grup Sohbetleri İçin Etkinlik Özelliğini Tüm Kullanıcılara Sunuyor
  7. 11:33 Bakan Abdulkadir Uraloğlu duyurdu: Türksat 6A'nın fırlatılacağı tarih belli oldu
  8. 11:23 ''Hakan Fidan’ın, Susurluk kazasında ölmüş Abdullah Çatlı olduğuna inanan aklıevveller var''
  9. 11:18 Bakan Şimşek duyurdu: Türkiye gri listeden çıktı
  10. 11:10 Tebligat Kanunu ve TSK ile İlgili Yeni Düzenlemeler
  11. 11:08 KOSAM, Akredite Göçmen Çalışma Vizesi Raporunu Paylaştı
  12. 10:55 Kötü haberle sarsılmıştı: Tanyeli'den paylaşım geldi
  13. 10:49 Lando Norris: Her hafta sonu kendime güveniyorum
  14. 10:43 CHP’de “yemek” polemiği: Parti içi kulisleri yeniden hareketlendi
  15. 10:41 Michael Jackson'ın ölmeden önce borcu olduğu ortaya çıkmış oldu
  16. 10:35 Barış Alper Yılmaz rekor bonservisle yuvadan uçuyor! Bütün Avrupa onu konuşuyor
  17. 10:33 Mafya fedaisi milli boksör: Milli boksör, mafya için iş insanını dövdü
  18. 10:29 Balıkesir Üniversitesi Beton Kano Takımı Almanya'da Büyük Başarı Elde Etti
  19. 10:27 Öğretmenin "nerelisin" sorusuna cevabı beğenilmedi: Yazılıdan 90 aldı mülakatta kaldı
  20. 10:22 Fikret Bila: İktidardan demokratikleşme, normalleşme beklemek gerçekçi değildir
Sağlık Haberleri