İbrahim Kahveci yazdı: IMF her şeyi anlar ama köprü ücretlerini anlamaz

İbrahim Kahveci yazdı: IMF her şeyi anlar ama köprü ücretlerini anlamaz

İbrahim Kahveci yazdı: IMF her şeyi anlar am... Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, iktidarın kapı kapı para aramasına rağmen neden IMF ile masaya oturmadığına dair çarpıcı bir yazı yazdı.

Karar gazetesi ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, iktidarın kapı kapı para aramasına rağmen neden IMF ile masaya oturmadığını yazdı

.

Kahveci yazısında, "Hain IMF 2001’de geldiğinde bizim siyasetçilerimize ne demiş: 'İç borçlanmanızı LİRA, yani kendi paranızdan yapın. Kendi vatandaşınızdan ABD doları veya AB eurosu üzerinden borçlanmayın.' Bunu hain IMF demiş ve kurala bağlamış."

Kahveci'nin "IMF neden hain ilan edildi?" başlıklı yazısı şöyle:

Geçen hafta salı akşamı KRT TV’de Bora Erdin ile beraber gerçekleştirdiğimiz ‘Paradoks’ programında, ‘siyaset-iktidar gücüne’ bağımlılığın sadece alt gelir ve eğitim gruplarında olmadığını, asıl bağımlılığın en üst zengin grupta olduğunu söylemiştim.

Örnek olarak ise 2018 YEP açıklamasında kapının önündeki tabloyu göstermiştim.

Ülkemizde olduğu gibi Dünya’da da şu anda ciddi bir sınıf mücadelesi yaşanıyor. Ama bu sınıfsal fikir çatışması K. Marks’ın değindiği sermaye-işçi mücadelesi şeklinde olmuyor.

Şu anda Polonya, Macaristan, Brezilya, Arjantin, İngiltere ve hatta ABD’de bu çatışmayı görebiliyoruz.

Venezuela’da ise bu mücadeleyi ‘orta sınıf’ kaybetti bile.

Rahmetli Turgut Özal ‘Orta-direk’ olarak ifade ederdi bu tabloyu: Ülkelerin geleceklerinde, hak-hukuk-adalet-liyakat gibi temel sorunları orta sınıf daha yüksek oranda sorgular ve demokratik sisteme güvence oluşturur.

Genelleme yapılacak olursa sermayedar kazancına, yoksul ise geçimine bakar. Abraham Maslow bu tabloyu piramit şeklinde veriyor.

Bugün ülkemizde de temel sorunlardan biri, siyasi söylemlerin sorgulanma derecesidir. Mesela “Ay’a 4 şeritli otoban yapılacak desek Millet inanır” diyen seçmenin muhabbetini Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak anlatmıştı.

Peki, kim neyi ne kadar sorguluyor?

Bir örnek üzerinden gidelim:

Önceki gün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ekonomi sohbetlerinin ilkini gerçekleştirdik. Kılıçdaroğlu IMF meselesine “Anlaşın veya anlaşmayın, biz bir şey demedik. Eğer anlaşmayacaksanız ve IMF ile ilişkileri bitirecekseniz orada Türkiye’nin ’de duran 5 milyar dolar katılım parası var; bari bu zor zamanda onu alın dedik” açıklamasında bulundu.

Ama asıl soru şuydu: IMF ile neden anlaşmıyoruz?

IMF’nin bu zor zamanda çok ucuz kredileri var. Türkiye ise seçmen tabanına ‘Hain - Dış Düşman’ olarak gösterdiği ülkelerle “Benimle swap yapın” temasları var. IMF’ye gitmiyoruz ama dünyada kapı kapı swap arıyoruz:

Zaten kimse cevap bile vermiyor. Bir Katar bir de Çin var.

IMF’ye gidemeyiz, bu doğru. Çünkü IMF ucuz kredi ve swap kapısı açıyor ama karşısında “Şu hesaplarını düzelt, şeffaf ol” diyor.

Elif Çakır ve Taha Akyol ile beraber sorularımıza Kılıçdaroğlu cevap verirken aslında bu gerçeği açıkladı: “Paraların nerelere harcandığını bilmiyoruz,

AK Partili milletvekilleri de bilmiyor” dedi.

IMF ucuz para karşılığında “Şu Hazine garantili Müteahhitlerin hesaplarını bir getirin” demez mi?

Kılıçdaroğlu’nun dediği gibi, “100 liralık işi 1000 liraya yapılmış”; bu nasıl olur? şu hesapları düzeltin bakayım demez mi?

Kısaca şu anda ekonomi yönetimi veya ülke yönetimi IMF’yi hain ilan etmek zorunda. Çünkü 45 dolar geçiş ücreti olan bir köprüyü IMF’ye kimse izah edemez. O hesaplar, o defterler bir ortaya dökülürse ne olur acaba?

Şu anda o hesaplar ‘ticari sır’ diye kimseye açılmıyor.

***

Bakınız hain IMF 2001’de geldiğinde bizim siyasetçilerimize ne demiş: “İç borçlanmanızı LİRA, yani kendi paranızdan yapın. Kendi vatandaşınızdan ABD doları veya AB eurosu üzerinden borçlanmayın.”

Bunu hain IMF demiş ve kurala bağlamış.

Yani hain IMF bize yabancıların parasına bakmayıp, kendi paramız üzerinden borçlanmayı öneriyor. Dolar, euro ile kendi vatandaşınızdan borçlanmayın diyor.

Biz bu öneriyi 2018 yılına kadar dinliyoruz. Hatta 2018 yılında bile 66,8 milyar liralık iç borçlanmanın sadece 5 milyar lirasını döviz cinsinden alıyoruz.

Önceki yıllarda iç borçlanma tamamen LİRA ile yapılıyor.

Ama 2019 yılında ve 2020 yılı ilk dört aylık verileri bize acayip bir tablo gösteriyor. Hain IMF’nin yasaklarından kurtulur kurtulmaz 2019 yılında 125,2 milyar liralık iç borçlanmanın 53,2 milyar lirasını döviz cinsinden yapıyoruz. 2020 yılı ilk dört ayında ise 97,5 milyar liralık iç borçlanmanın 39,8 milyar lirasını döviz cinsinden alıyoruz.

Söyleminde ‘Yerli ve Milli’ kavramını dilinden düşürmeyen otorite, iç borçlanmasında dahi kendi vatandaşından ABD doları ve/veya AB eurosu ile borçlanıyor.

Hazine garantili işlerini de yine ya ABD doları veya AB eurosu üzerinden veriyor. Hatta Hazine Garantili Müteahhitlerini o kadar koruyor ki, fiyatlar o ülkelerin enflasyonu üzerinden de her yıl artıyor. Bakınız Osmangazi Köprüsünün geçiş ücreti ihalede 35 dolardı, şimdi 45 dolara yükseldi bile.

***

AK Parti ekonomide en başarılı yıllarını IMF ile eş güdüm sürdürdüğü program döneminde gerçekleştirdi. Ama şimdi O IMF hain edilmiş durumda.

IMF’nin ilk yaptığı işlerden biri de kamu ihalelerinin şeffaflaşmasıydı. Şimdi o yasa da nerede ise her ay değişiyor; ihaleler de ticari sır oldu.

Bütün bunların ülke ekonomisi üzerindeki fakirlik etkisini de özellikle lise ve altı eğitimliler ve dar gelirliler çekiyor.

Ortada gerçekten bir tezat yok mu? Orta sınıfın önemi her geçen gün daha fazla anlaşılmıyor mu?

Hain IMF!

Yazının tamamı için tıklayın.

"İbrahim Kahveci yazdı: IMF her şeyi anlar ama köprü ücretlerini anlamaz" haberi, 19 Haziran 2020 tarihinde yazılmıştır. Ekonomi kategorisi altında bulunan İbrahim Kahveci yazdı: IMF her şeyi anlar ama köprü ücretlerini anlamaz haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İbrahim Kahveci yazdı: IMF her şeyi anlar ama köprü ücretlerini anlamaz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:05 New York'ta Farelerle Bulaşan Hastalık Vakalarında Artış: Sağlık Yetkilileri Tedbir Alıyor
  2. 14:03 Grammy Ödüllü American Idol Şarkıcısı Mandisa Lynn Hundley 47 Yaşında Hayatını Kaybetti
  3. 14:01 Can Uzun'un Duygusal Anları: Penaltı Kaçırışı ve Gözyaşlarıyla Dolu Maç
  4. 13:57 Libya'dan ABD'nin Filistin BM Üyeliğini Veto Etmesine Tepki:İnsani Değerler ve Hukuka Saygı Çağrısı
  5. 13:53 Xiaomi, İlk Elektrikli Otomobilini Piyasaya Sürdü
  6. 13:53 Ev Yapımı Peynirli Börek Tarifi: Sofralarınıza Lezzet Katın!
  7. 13:47 Balıkesir'de Dereye Düşen Adamın Cansız Bedenine Ulaşıldı
  8. 13:47 20 Nisan 2024 akaryakıt fiyatları
  9. 13:45 Beşiktaş'ta bir futbolcuyla yollar kesin olarak ayrıldı!
  10. 13:42 "Türk Fizikçi Furkan Öztürk, Harvard'dan Prestijli Ödül Aldı"
  11. 13:40 Yağışlı Hava Etkili: MGM'nin Hava Durumu Tahmini
  12. 13:39 "Çukurova'da Muhtar Adayı Yolda Darp Edildi, Şüpheliler Serbest Bırakıldı"
  13. 13:36 "Kırklareli'nde Tarihi Binada Çıkan Yangın Paniğe Neden Oldu"
  14. 13:34 İslam Memiş: İran-İsrail Gerginliği Piyasalara Yansıyor
  15. 13:31 Tüketiciyi Koruma Adına Sert Müdahale: Reklam Kurulu Yanıltıcı Reklamlara Büyük Cezalar Kesti!
  16. 13:27 Fed Raporu: Enflasyon ve Jeopolitik Riskler Ekonomiyi Etkileyebilir
  17. 13:23 Enflasyon Tahminleri ve Dolar Kuru: Piyasada Belirsizlik Devam Ediyor
  18. 13:21 Ankara'da şiddetli fırtına hakim
  19. 13:17 Erdal Beşikçioğlu: "Enver Bey bize belediyeyi borçsuz bir şekilde teslim etti"
  20. 13:14 Altın Piyasasında Durağan Seyir: Gram ve Çeyrek Altın Fiyatları Sabit, Ons Fiyatı İstikrarlı
Ekonomi Haberleri