İşte Almanya''nın ''''Sahte diplomaların'''' efendileri

İşte Almanya''nın ''''Sahte diplomaların'''' efendileri

İşte Almanya''nın ''''Sahte diplomaların''''... AKP''li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ''diploma'' tartışmaları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşınmasıyla beraber Almanya''da özellikle muhafazakar partili siyasetçilerin “sahte diploma” skandalları gündemde yer almaya başladı.

Stuttgart – Işın Toymaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın diplomasının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşınmasıyla birlikte tartışmalar yeniden alevlendi.

Oğuz Tolga ve Metin Güler’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde açtıkları davanın yankıları süredursun, projektörleri bir de Avrupa’nın sahte diploma ile gündeme gelen sabıkalı siyasetçilerine çevirelim.

Alman siyaset tarihinde özellikle muhafazakar partili siyasetçiler “sahte diploma” skandallarıyla gündeme geldi.

NEREDEYSE TÜMÜ SAĞ PARTİLERDEN

Diploma sabıkası ile adına gölge düşenler, genellikle Alman sağ partiler, Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) ve hür demokratlardan FDP’de yer alan isimler oldu.  Suçlamalara maruz kalan Alman bakanların ve milletvekillerinden neredeyse tümü doktor ünvanını kaybetti ve istifa etti.

İNTİHALLE  SUÇLANAN VAR AMA DİPLOMASIZLIKLA SUÇLANAN YOK

Almanya’da doktora tezinde intihalle suçlanan siyasetçiler olmasına karşılık, bizdeki gibi “üniversite diploması bulunmamakla” itham edilen tek bir isme bile listede rastlanmıyor.

DİPLOMA TEZİNDE KOPYACILIKLA SUÇLANAN İSİM OLASI NATO GENEL SEKRETERİ Mİ?

Diğer taraftan intihalle suçlananlar arasında öyle bir isim var ki, adı Nato Genel Sektreterliği için zikrediliyor.

Ama önce kimler diplomalarında sahtecilik yapmış, ona bakalım:

İKİ BAKAN ÜNVANLARINI İADE ETTİ, İSTİFA ETTİ

Doktora tezinde intihalle suçlanan özellikle iki isim, Alman siyasetinde o dönemde neredeyse deprem yarattı.

Savunma eski Bakanı Karl Theodor zu Guttenberg ve Eğitim Bakanı Annette Schawan. 

CSU’nun önü en açık siyasetçilerinden biri olan dönemin Savunma Bakanı Karl Theodor zu Guttenberg hakkında suçlamalar, 16 Şubat 2011 tarihinde ortaya atıldı. Doktora tezinde intihalle suçlanan Almanya Savunma Bakanının elinden doktorluk ünvanını Bayreuth Üniversitesi tam 7 gün sonra aldı. Bakan zu Guttenberg 1 Mart 2011 tarihinde görevinden istifa etti. İstifa ettikten sonra Almanya’yı terk ederek ABD’ye yerleşen Guttenburg,  AB Komisyonu danışmanlığı görevini de yürütmüştü.

Savunma Bakanı 7 gün gibi kısa bir sürede doktor titrini kaybederken, Almanya’da 2005-2013 yıllarında “federal eğitim bakanı” olarak görev yapan Annette Schavan neredeyse bir yıl sonra ünvanını geri vermek zorunda kaldı. Düsseldorf Heinrich-Heine Üniversitesi Felsefe Fakültesi’nde yazdığı “Kişi ve Vicdan” konulu doktora tezi hakkında intihal suçlamalarının mahkeme tarafından onanmasının ardından istifa etti. “Kopya Çeken Eğitim Bakanı” olarak da tarihe geçti.

AVRUPA PARLAMENTOSU GRUP BAŞKANVEKİLİ TÜM GÖREVLERİNDEN İSTİFA ETTİ

Avrupa Parlamentosu’nun FDP Grubu eski Başkanvekili Silvana Koch Merin de “doktora tezinde intihal” ile başı derdi giren Alman siyasetçiler arasında yer alıyor. Koch Merin 11 Nisan 2011 yılında Heidelberg Üniversitesi tarafından doktora tezinde intihalle suçlanmış, 15 Haziran 2011’de “dr” titrini iade etmek zorunda kalmıştı. Hür Demokrat Partili politikacı Silvana Koch-Mehrin, partideki tüm görevlerinden istifa ettiğini açıklamıştı. Avrupa Parlamentosu’nun hür demokrat milletvekillerinden Jorgo Chatzimarkakis de diploma tezini hazırlarken kopya çekmekle suçlanmış, Bonn Üniversitesi 3 Temmuz 2011’de doktor titrini geri almıştı.

SAHTE DİPLOMA HİKAYESİ TARİHÇİ PRUSYA PRENSİNE KADAR UZANIYOR

Yine  hür demokrat siyasetçi FDP Federal Parlamento Milletvekili Bijan Djir-Sarai, CDU Baden-Württemberg Eyalet Milletvekili Matthias Pröfrock, Almanya Sosyal Demokrat Parti’li (SPD)  siyasetçi Uwe Brinkmann da diploma tezlerinde intihal yaptıkları ortaya çıktığı için unvanları ellerinden alınan isimler arasında yer alıyor. Günümüze döndüğümüzde, bugünlerde diploma tezinden intihal suçlamalarıyla gündemden düşmeyen Alman Meclisi’nin CDU’lu milletvekili Frank Steffel de doktora ünvanı için mücadele ediyor. FU Berlin Üniversitesi Milletvekili Steffel’i 20 yıl önce doktora tezini hazırlarken alıntıları doğru işaretlememekle suçluyor.

Alman siyasetçilerin “dr” titri ile ilgili sabıkaları aslında 1973 yılında doktor ünvanını intihal suçlamasıyla kaybeden, Prusya Prensi Friedrich Wilhelm’e dek uzanıyor. Tarihçi Friedrich Wilhellm 1967 yılında kraliyet haklarını reddetmişti.

BAŞBAKAN MERKEL’İN SADIK DOSTU

Peki, doktora tezinde intihalle suçlanan ve bugün Almanya’da  Nato Sektreterliği için adı en güçlü şekilde telafuz edilen isim kim?

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen.

Bakan von der Leyen' 2016 yılında diploma tezinde intihal yaptığı ithamlarıyla gündeme gelmişti. Hannover Tıp Yüksekokulu Rektörü Prof. Christopher Baum, iddiaların ardından yapılan araştırmalara göre von der Leyen'in tezinde bazı hatalar tespit ettiklerini ancak bunların intihal olarak nitelendirilemeyeceğini ifade etti. Ursula von der Leyen aklandı.

Ursula von der Leyen, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de en sadık yol arkadaşlarından biri.  

AB ORDUSU FİKRİNİN EN GÜÇLÜ SAVUNUCULARINDAN

Güçlü kişiliği ve keskin zekası ile tanınan von der Leyen’in koltuğu geçmişte sadece diploma krizi ile sarsılmamıştı. Alman ordusundaki ırkçı akım, bozuk teçhizatlar ve sanayi lobiciliği gibi birçok krizi arkasında bırakan von der Leyen Avrupa Birliği Ordusu fikrinin en kuvvetli savunucularından biri olarak karşımıza çıkıyor.

Hıristiyan ve hür demokratların tam desteğini arkasına alan Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen Nato’nun zirvesinde iki yıl sonra gerçekleşecek değişim için şimdiden Genel Sekreter olarak dillendiriliyor.

"İşte Almanya''nın ''''Sahte diplomaların'''' efendileri" haberi, 23 Temmuz 2018 tarihinde yazılmıştır. 23 Temmuz 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İşte Almanya''nın ''''Sahte diplomaların'''' efendileri haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İşte Almanya''nın ''''Sahte diplomaların'''' efendileri 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  2. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  3. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
  4. 03:31 PUBG oyununda Erangel haritası değişiyor! Yeni güncelleme yolda
  5. 03:27 Türk Hava Yolları, 2023'te tüm zamanların rekorunu kırdı
  6. 03:24 A101 şimdi Samsung Galaxy S24'ü müşterilere sunuyor! Ürünün fiyatı ne kadar?
  7. 03:24 Mehmet Şimşek açıkladı: Türkiye sahalara döndü; sıkıntılar geride kaldı
  8. 03:21 KKM'de hesabı olanlar dikkat! Faiz oranları değişti!
  9. 03:18 Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak! İşte puf poğaça tarifi
  10. 03:16 Pastörize sütte kuş gribi virüsü bulundu!
  11. 03:13 Cam bezlerini çöpe atın, daha iyisini bulduk!
  12. 03:11 Ütü derdine son: Bu tarifi uygulayan ütüden kurtulur!
  13. 03:08 Galatasaray, Portekiz'in kariyerinde 129 gol ve 96 asist bulunan süper yıldızıyla anlaşıyor!
  14. 01:32 Ülkemizde de popüler olan ünlü tencere firması iflas etti: İşsizlik kapıda
  15. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  16. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  17. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  18. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
  19. 00:54 Fenerbahçe'de İrfan Can Kahveci ve İsmail Yüksek'in transferi gündemde!
  20. 00:52 Resmi Gazete’de yayımlandı: Sağlık alanında 36 bin personel alınacak
Dünya Haberleri