'Kaliteli uyku, sağlam zihin, mutlu dünya'

'Kaliteli uyku, sağlam zihin, mutlu dünya'

'Kaliteli uyku, sağlam zihin, mutlu dünya' Sağlıklı uyku için; "İş yeri koşulları optimize edilmeli, gün içinde uygun aydınlatma kullanılmalı, uygun aralıklarla dinlenme dönemleri belirlenmelidir"

Türk Nöroloji Derneği Uyku Tıbbı Moderatörü Doç. Dr. Gülçin Benbir, uyku sağlığı ve çalışma hayatında iş veriminin korunması açısından iş yerlerinde uygun aydınlatma kullanılması, elverişli aralıklarla dinlenme dönemleri belirlenmesi ve öğle saatlerinde kısa uyku odaları oluşturulmasını önerdi.

Türk Nöroloji Derneğinden 18 Mart Dünya Uyku Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, bugünün uyku sağlığının önemini hatırlatmak amacıyla 2007'den beri toplantılar ve insanları bilgilendirici faaliyetlerle kutlandığı anımsatıldı.

Dünya Uyku Günü için bu yıl "mutlu bir dünya için kaliteli uyku ve sağlam zihin" temasının belirlendiği aktarılan açıklamada, Türk Nöroloji Derneği Uyku Tıbbı Moderatörü Doç. Dr. Gülçin Benbir'in değerlendirmelerine yer verildi.

Uykunun, bilincin askıya alındığı ancak zihinsel aktivitenin devam ettiği hayati ve kaçınılmaz bir süreç olduğuna dikkati çeken Benbir, genellikle 6-10 saat arası normal olarak kabul edilen uyku süresinin kişiden kişiye göre değişebileceğine işaret etti.

En sık görülen uyku hastalıkları içinde insomniler (uykusuzluk), uyku ile ilişkili solunum bozuklukları (uyku apnesi), santral hipersomnolanslar (aşırı uyuma bozuklukları), uyurgezerlik gibi hastalıkların yer aldığını anımsatan Benbir, sağlıksız bir uykunun hafıza sorunları, dikkatte azalma, kalp ve damar hastalıkları riskinin artması, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi rahatsızlıklara sebep olabileceğine dikkati çekti.

- Sağlıklı uyku bağışıklık sistemini de güçlendiriyor

Doç. Dr. Benbir, Kovid-19'la mücadele sürecinde de bağışıklık sisteminin korunması açısından uykunun öneminin bir kez daha anlaşıldığını vurguladı.

Salgın döneminde artan stres ve hastalık korkusunun uykusuzluk gibi problemlere de neden olduğunu belirten Benbir, sağlıklı uykunun bağışıklık sistemindeki hücrelerin hafızasının gelişmesine olanak tanıdığını aktardı.

Sağlıklı uykunun aşı sonrası antikor yanıtlarının gelişmesine de katkı sağladığını belirten Benbir, "Uykunun süre ve içeriği ile ilişkili etkilenmesi, bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını bozar, enfeksiyon gelişimine yatkınlık oluşturur ve hastalık seyrinin de kötüleşmesine neden olur." bilgisini paylaştı.

 

- "İş yerlerinde uygun aydınlatma kullanılmalı"

Doç. Dr. Benbir, uyku yoksunluğu ve uyku bozukluklarının çalışma yaşamı ve iş verimi açısından da önemli bir tehdit oluşturduğuna dikkati çekerek, işverenlerin çalışanların uyku yapısı ile beklenen iş yükü arasındaki ilişkiyi doğru kurmasının önemine vurgu yaptı.

Uyku sağlığı açısından iş yerlerinde de bazı düzenlemeler yapılabileceğini aktaran Benbir, şunları kaydetti:

"İş yeri koşulları optimize edilmeli, gün içinde uygun aydınlatma kullanılmalı, uygun aralıklar ile dinlenme dönemleri belirlenmeli, uygun sosyalleşme ve yemek koşulları sağlanmalı, öğle saatlerinde kısa uyku odaları düzenlenmeli ve çalışma saatleri çalışanlar gözetilerek düzenlenmelidir.

Vardiyalı çalışmanın optimizasyonu ile ilgili kurallar mutlaka gözetilmelidir. Kalıcı değişimlerden kaçınılmalıdır. Değişimlerin haftalık olmasından kaçınılmalıdır; ideal olarak 3-4 hafta ara ile olması önerilir."

Doç. Dr. Benbir, fiziksel olarak yorucu, monoton veya tehlikeli işler için gece vardiyasının kullanılmaması, düzenli hafta sonu boşluklarının bırakılması önerisinde de bulundu.

"'Kaliteli uyku, sağlam zihin, mutlu dünya'" haberi, 18 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 18 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan 'Kaliteli uyku, sağlam zihin, mutlu dünya' haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Kaliteli uyku, sağlam zihin, mutlu dünya' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:AA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:01 İsrail'in Refah'a düzenlediği saldırıda ölü ve yaralılar var
  2. 12:58 Hamas ve İslami Cihad, İsrail Saldırılarını Kınayarak Filistin Halkını Direnişe Çağırıyor
  3. 12:54 Hızlı ve Pratik: Pirinçle Avokado Olgunlaştırma Yöntemi!
  4. 12:49 Siber Tehlike: Yapay Zeka İle Birlikte Kötü Amaçlı Yazılımların Yüzde 600'den Fazla Artışı
  5. 12:45 Yavaş: 'Lüks Belediye Binaları İsraf, Halkın Parasını Harcamak Doğru Değil'
  6. 12:40 New York'ta Trump Davası Sırasında Trajik Olay: Şahıs Kendini Ateşe Vererek Hayatını Kaybetti
  7. 12:36 Kuzguncuk'ta Antep Fıstıklı Kurabiyeler Tartışma Yarattı: Maliyet 110 Lira!
  8. 12:31 Denizli Belediye Başkanı Çavuşoğlu'dan İsraf Protestosu: 45 Kiralık Araç Sergilendi
  9. 12:23 İran-İsrail Gerilimi Petrol Fiyatlarını Uçurdu: Türkiye Enerji Arayışlarını Sürdürüyor
  10. 11:42 İstanbul Valisi Gaziosmanpaşa'daki Toprak Kaymasıyla İlgili İncelemelerde Bulundu
  11. 11:39 Fenerbahçe'de Sadettin Saran Adaylığını Açıkladı
  12. 11:34 NASA Başkanı: Çin'in Gizli Uzay Varlığı ve Ay İddiaları ABD'yi Endişelendiriyor
  13. 11:31 Ortadoğu Gerilimi: Piyasalarda Hareketlilik Devam Ediyor
  14. 11:28 İçişleri Bakanı: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İddiaları İçin Soruşturma Başlatıldı
  15. 11:24 Galatasaray, Okan Buruk'a Yıllık 30 Milyon TL'lik Zam Teklif Ediyor
  16. 11:21 Gazze'deki İsrail Saldırılarında Can Kaybı Artıyor: Son 24 Saatte 37 Ölü, 68 Yaralı
  17. 11:17 Stute Şirket Grubu İflas Başvurusu Yaptı: Ekonomik Zorluklar Artıyor
  18. 11:10 Sağlık Dünyasında Yeniden Parlayan Kuyruk Yağı: İbn-i Sina ve Canan Karatay'dan Destek!
  19. 11:02 Özgür Özel, Anıtkabir’i ziyaret etti: Anıtkabir Özel Defteri’ni de imzaladı
  20. 10:42 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Emeklilerle ilgili birtakım hazırlıklar var
Sağlık Haberleri