Karar yazarı Ahmet Taşgetiren: HDP’yi dışlama lüksü

Karar yazarı Ahmet Taşgetiren: HDP’yi dışlama lüksü

Karar yazarı Ahmet Taşgetiren: HDP’yi dışlam... Öyle bir siyasi iklim var ki herkes HDP oylarını almak istiyor ve hiç kimse HDP ile yan yana görünmek istemiyor.

Seçimler artık 7 Mayıs mı, 14 Mayıs mı her ne ise, formülü bulunursa, belli ki üç vakitte yapılacak.

Seçimin kıran kırana geçeceği de belli.

En kritik oyların HDP oyları olduğunu da, azıcık siyaset takip eden herkes biliyor.

Öyle bir siyasi iklim var ki herkes HDP oylarını almak istiyor ve hiç kimse HDP ile yan yana görünmek istemiyor.

Hiç kimse demesem mi acaba?

Mesela iktidar cenahının Anayasa değişikliği için Meclis’te HDP’lileri ziyareti neydi?

Ne dersiniz o yüzden oy kaybetti mi iktidar cenahı?

Garip MHP bile ses çıkarmadı. İktidar belli ki kendi oy tabanından emin. Acaba daha ileri bir ilişki kursaydı, mesela yeni bir çözüm süreci başlatma gibi vs… iktidar tabanı tepki gösterir miydi? MHP’den mi çekinir Ak Parti orada? Yoksa “Ne yapsak artık HDP bizimle birlikte hareket etmez” değerlendirmesi mi var? O yüzden “kendilerine yar olmayacak HDP’nin hiç kimseye yar olmaması, hatta belki kapatılarak kara toprağa gömülmesi” gibi bir tercih mi öne çıkar?

İktidarın “HDP muhalefete de yar olmasın” siyasetinin muhalefette karşılık bulduğunu söylemek, en azından bugün için yanlış olmaz.

Muhalefet cenahı, HDP oyları olmaksızın seçimi kazanabileceğinden emin mi? Bence değil. Bunu muhalefetin görmediğini düşünmek, orada hesabın yanlış yapıldığını düşünmekten farksızdır. Nerede ise tüm kamuoyu yoklamaları, HDP oyları olmaksızın oyların başabaş gittiğini ortaya koyuyor, o yüzden ikinci tur hesapları yapılıyor, ve sanki ikinci turda HDP eli mahkum muhalefetten yana oy kullanır” gibi bakılıyor.

Acaba öyle mi?

Mesela muhalefet cenahında HDP ile yanyana görünmeye en kategorik karşı çıkış İyi Parti’den olduğuna göre, İyi Parti hangi hesapla, muhalefetin seçimden başarılı çıkacağını düşünüyor? İyi Parti hiçbir durumda HDP oylarını istemiyor mu?

Bu soru yanlış, biliyorum. İyi Parti HDP oylarını istemiyor değil, oyları istiyor da, bunu HDP ile yanyana görünerek istemiyor. Anladığıma göre “Bir şekilde o oyları almalıyız ve alırız” gibi yaklaşılıyor. Aslında HDP’yi dışlayıp oyları almak isteyenlerin tamamı öyle yaklaşıyor olaya. Ama garip biçimde çok çok siyasi bilinç kazanmış bulunan HDP tabanı, Kürt vatandaşlar, siyasi çatıyı dışlayan hesaplara fazla prim vermiyor. Parti isimleri değişse de, küçük dağılmalar olsa bile, blok halinde oralara taşınıyorlar. Aslında Türkiye siyasetinde CHP oyları, Tayyib’in oyları, MHP’nin oyları olduğu gibi “HDP oyları” diye bir gerçeklik de var.

Bir çok ekran aktörünün “HDP” ile “oylar”ını ayrıştırma yaklaşımının çok karşılığının bulunmadığını herkes biliyor. Bu iş, belli ki “oyları HDP gibi dışlamak, Kürtleri dışlamak anlamına gelecek, o da apaçık bir ayrımcılık olacak, o yüzden, kurnazlık yapalım, tabanı tepeden ayıralım” gibi bir şey. Dediğim gibi bu kurnazlığı da siyasi bilinci keskinleşmiş Kürt seçmen yutmuyor.

“İyi Partisizlik” 6’lı Masa için akla getirilmeyecek bir şey. “HDP’siz olabilir” yaklaşımı da 6’lı Masa’da özellikle İyi Parti’nin savunduğu görüş. Ama HDP’sizliğin seçimi kazanabilme ihtimalini ciddi ölçüde zayıflatıyor olduğunu bence 6’lı Masa’nın diğer paydaşları çok iyi biliyor.

HDP seçime kendi adayları ile gireceklerini açıkladı. Bu arada da “Bazı konuları müzakere edebilirsek bundan vaz geçebiliriz” gibi bir şerh de düştüler. İçerden Selahattin Demirtaş, yolları buluşturma çağrıları yapıyor.

6’lı Masa için HDP’nin aday çıkarması bir hesap konusu olabilir mi? Masa’ya böyle bir konu getirmek, İyi Parti’nin hassasiyetini zorlamak mı olur?

Yüzde 10-11 oy, 6 milyon seçmen…

HDP’nin üzerinden buldozer gibi geçelim… Peki ne olacak bu 6 milyon seçmen ve eski ifadeyle aile taallukatı… Ya onlar da siyasi iradelerinin üzerinden buldozerle geçildiğini düşünüyor ve “Bu dışlanma neden?” diye soruyorlarsa… 20 yıldır iktidarda bulunup, bunun son 5 yılını MHP ile ortaklık halinde geçirip, buna rağmen Kandil’i saf dışı bırakamayıp, iç siyaseti “Kandil iltisakı”nı devreye sokarak tanzim etmeye kalkmak nasıl bir şey? Kürtler üzerinde Kandil gölgesi bulundurmak başlı başına Türkiye’nin güvenliği ve iç barış için bir problem değil mi?

Oy hesapları yaparken aslında çok derin yarılmaları da devreye sokuyor değil miyiz? 6’lı Masa’yı en başta değerlendirirken “Burada bir damar eksik” demiştim. Bence o damarın bünye içindeki varlığını hala sağlıklı biçimde belirleyemedik. İktidarı da muhalefeti de…

"Karar yazarı Ahmet Taşgetiren: HDP’yi dışlama lüksü" haberi, 10 Ocak 2023 tarihinde yazılmıştır. 10 Ocak 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Karar yazarı Ahmet Taşgetiren: HDP’yi dışlama lüksü haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Karar yazarı Ahmet Taşgetiren: HDP’yi dışlama lüksü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  2. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  3. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  4. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  5. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  6. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  7. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  8. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  9. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  10. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  11. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  12. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  13. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  14. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  15. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  16. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  17. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  18. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  19. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  20. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
Politika Haberleri