Kış Aylarında Sağlık Sistemi Zorlanıyor: Grip, İnfluenza ve COVID-19 Artışta

Kış Aylarında Sağlık Sistemi Zorlanıyor: Grip, İnfluenza ve COVID-19 Artışta

Kış Aylarında Sağlık Sistemi Zorlanıyor: Gri... Koronavirüs, grip ve soğuk algınlığıyla birlikte kış ayları Türkiye'de sağlık sistemini zorluyor. Yoğunluk, randevu sorunları ve ilaç stoklarıyla başa çıkma çabaları artarken, uzmanlar bulaşıcı hastalıklarda artış uyarısında bulunuyor.

Kış aylarında grip, soğuk algınlığı, influenza ve koronavirüs nedeniyle hastanelerde artan yoğunluk, randevu bulma zorlukları ve eczanelerde stok krizi gibi sorunlara dikkat çekiliyor. Bu durum, uzmanlara göre bulaşıcı hastalıklarda artış riskini beraberinde getiriyor.

Konuyla ilgili Gazete Duvar’a konuşan CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, AKP'nin Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın iflas ettiğini belirterek şunları söyledi:

"Şu anda Covid-19, grip, soğuk algınlığı ve diğer rahatsızlıklar yükselmiş durumda. Bunlardan risk grubunda olanlar çok daha büyük sıkıntılar yaşayabiliyor. Özellikle yaşlılar ve kronik hastaları hastaneye yatırmak gerekiyor. Normal koşullarda hastanelerde yatak bulunamazken, üzerine bir de kış enfeksiyonu artışı eklendi."

Pala, 2022 yılına ait istatistiklerin dahi açıklanmadığını hatırlatarak, sağlık sisteminin Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap vermediğini vurguladı:

"Bir tıp doktorunu kaybettik. Covid-19’dan öldü. Biz ısrarla test yaptırdık. Ancak rutinde test yapılmadığı ve veriler sunulmadığı için ne durumda olduğumuzu anlamamız mümkün görünmüyor. Sağlık sistemi Türkiye’nin gereksinimlerine yanıt vermiyor. Hastalıklarda mevsime dayalı olarak artış gözlendiğinde bu daha sıkıntılı bir durum yaratıyor."

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Hacer Ayşen Yavru da mevsimsel artışın, önceki viral enfeksiyonların hastalık bulaşında etkili olduğunu belirtti. Maskenin ortadan kaldırılması, aşı ve test eksikliklerinin hastalıklara ilişkin belirsizlik yarattığını ifade eden Yavru, "H1N1, enflüanza, Covid-19 gibi hastalıklar mevcut. İnsanlarda ikili üçlü enfeksiyonlar olabiliyor. Maskenin toplu taşımalarda ortadan kalkması, bulaşıcılığı artırıyor" dedi.

Hastanelerden randevu alamamanın yeni bir sorun olmadığını belirten Yavru, "Eskiden hastalığı evde geçirebileceğini düşünenler, korktukları için hastaneye başvurma ihtiyacı hissediyor" şeklinde konuştu.

Bu süreçte alınacak kişisel tedbirler arasında toplu taşımada maske kullanımının önemli olduğunu belirten uzmanlar, sağlıklı beslenmenin de önemli olduğuna vurgu yaptı. Yavru, "Ancak bu ekonomik koşullarda randevu bulmaktan daha zor bir durum da beslenmek. Özellikle çocuklar iyi beslenemiyor ve dirençleri düşüyor. Protein ve vitamin alamıyorlar bu da hastalanmaya neden olabiliyor" dedi. Aynı zamanda ilaç bulmanın zorluğuna da değinen Yavru, "Çünkü aşırı talep oluyor. Böyle zamanlarda ilaç bulmak hep zor olmuştur. Antibiyotik gibi ilaçların çoğu yerli üretim ve yeterli düzeyde üretimi yapılmıyor. Bir anda talep artışı olunca da ilaç bulunamıyor. Ücretlendirmeyle ilgili problemler de ilaç piyasasını negatif etkiliyor" ifadelerini kullandı.

"Kış Aylarında Sağlık Sistemi Zorlanıyor: Grip, İnfluenza ve COVID-19 Artışta" haberi, 06 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 06 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Kış Aylarında Sağlık Sistemi Zorlanıyor: Grip, İnfluenza ve COVID-19 Artışta haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kış Aylarında Sağlık Sistemi Zorlanıyor: Grip, İnfluenza ve COVID-19 Artışta 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Emine Engür Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:31 Arap ülkeleri, Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu
  2. 02:27 Müsavat Dervişoğlu'ndan mesaj geldi: Akeşener'den aldığımız bayrağı iktidara taşıyacağız
  3. 02:24 Hizbullah'ın bildirdiğine göre, Lübnan sınırındaki bir İsrail yerleşim yeri hedef alındı
  4. 02:21 Google, o hizmetini kapatıyor: Şirket açıklama yaptı!
  5. 02:19 Google arama, yapay zeka ile güçlendiriliyor: SEO uyumlu yenilikler geliyor!
  6. 02:18 Manor Lords, çıkışıyla hemen zirveye oturdu! İndirimli fiyatıyla kaçırmayın: 10 Mayıs'a kadar!
  7. 02:17 İphone kullananlar artık web olmadan da erişebilecek: İşte yeni özellik!
  8. 02:15 Erdoğan, saldırıya maruz kalan öğretmene telefon açtı
  9. 02:14 Pastane usulü kurabiye için ihtiyacınız olan 1 bardak!
  10. 02:13 İYİ Parti'nin yeni Genel İdare Kurulu (GİK) ve Merkez Disiplin Kurulu (MDK) üyeleri belirlendi
  11. 02:13 Pastane tadını bulamayan bu tarifi denesin! En güzel un kurabiyesi tarifi
  12. 02:12 Özel'den İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Müsavat Dervişoğlu'na tebrik mesajı geldi
  13. 02:11 İrmik helvasını ipeksi yumuşaklığa ulaştıran sır!
  14. 02:09 Dünyada ilk! Kişiye özel ilk cilt kanseri aşısı test ediliyor!
  15. 02:07 Kişilik testi: İlk gördüğünüz şey stresle nasıl başa çıktığınızı ortaya çıkarıyor!
  16. 02:06 Avustralya’nın eski lideri Morrison’dan ‘kaygı bozukluğu’ itirafı geldi
  17. 02:04 Milyonlarca yıllık mucize 150 dakikada gerçekleşti!
  18. 02:03 Eski IMF başkanına hapis cezası isteniyor
  19. 02:02 Hisseler tavan yaptı! 20 yıldan sonra ilk kez: Dev şirket temettü dağıtacağını duyurdu
  20. 02:00 ABD'de bir George Floyd vakası daha gerçekleşti: Polisin boynuna bastırdığı adam hayatını kaybetti
Sağlık Haberleri