Konkordato Nedir ve Ne Anlama Gelir?

Konkordato Nedir ve Ne Anlama Gelir?

Konkordato Nedir ve Ne Anlama Gelir? Konkordato, mali zorluk yaşayan şirketlerin iflas etmeden borçlarını yeniden yapılandırmasına olanak tanıyan bir hukuki süreçtir. 2018'den sonra sıkça duyulan bu kavram, mahkeme tarafından belirlenen şartlar altında borçların ödenmesini sağlar ve iflastan farklıdır.

Son yıllarda çok sık duyduğumuz konkordato gerek vatandaşlar gerekse iş dünyasında en çok merak edilen ve araştırılan konuların arasında yer alıyor. Konkordato nedir? Konkordato neden verilir? Kimler konkordato talep edebilir? Şirketler neden konkordato başvurusunda bulunur? Konkordato ilanı nedir? Konkordato ne demek?

Konkordato hakkında merak edilenler ve çok daha fazlası bu haberimizde!

KONKORDATO NEDIR?

Son yıllarda çok sık duyduğumuz konkordato gerek vatandaşlar gerekse iş dünyasında en çok merak edilen ve araştırılan konuların arasında yer alıyor. Konkordato nedir? Konkordato neden verilir? Kimler konkordato talep edebilir? Şirketler neden konkordato başvurusunda bulunur? Konkordato ilanı nedir? Konkordato ne demek?

KONKORDATO İLAN ETMEK NEDIR?

Türkçe’ye İtalyanca'dan geçen konkordato, iflas durumunda olan şirketlerin, borçlarını belli bir oranda ve vadede ödemesine ilişkin alacaklıları ile yaptığı ve mahkeme tarafından onaylanan bir anlaşmadır. Başka bir ifadeyle şirketlerin borçlarının yeniden yapılandırılması için başvurdukları hukuki bir yöntemdir. Konkordato başvurusu onaylanan şirketler, geçici olarak devletin koruması altına girmiş olurlar. Konkordato ilan eden şirketlere, (mahkemenin belirlediği zaman diliminde) alacaklılar haciz işlemi yapamaz, bankalar kredi borçlarını tahsil edemez ve ipotekler satışa çıkarılamaz.

KONKORDATO NEDEN İLAN EDILIR?

Konkordato, finansal yapısı büyük ölçüde bozulan iyi niyetli ve dürüst borçlu şirketleri ve kooperatifleri korumayı amaçlamaktadır. Şirketlerin ve kooperatiflerin mali durumunu düzelterek iflastan kurtulmasını ve alacaklıların da belli bir vadeyle alacaklarını tahsil etmelerini hedefler.

KONKORDATO VE İFLAS ERTELEME ARASINDA HANGI FARKLAR VAR?

Konkordato, 2018 yılında iflas ertelemenin kalkması ile ortaya çıkan boşluğu doldurmak için hayata geçirildi. İflas ertelemeye başvuracak şirketin borcunun, alacaklarından daha fazla olması gerekiyordu. Konkordatoya başvurmak için ise sadece "borçları ödeyememek" ya da "ödeyememe riskinin olması" yeterli. İflas ertelemeye sadece anonim şirketi olanlar başvurabilirken, konkordatoya şahıs şirketi ve kooperatifler de başvuru yapılabiliyor.

KONKORDATO VE İFLAS ARASINDAKI DIĞER FARKLAR

Ayrıca iflas talebinde bulunabilecek her alacaklı da gerekçeli bir dilekçeyle, borçlu hakkında konkordato isteyebiliyor. Konkordato iflasa göre daha az maliyetlidir. İflasta borçlunun tasarruf ehliyeti tamamen ortadan kalkmaktadır. Konkordatoda tasarruf ehliyeti devam eder. Konkordato da borçlu borcundan kesin olarak kurtulur. Konkordato dışında kalmış alacaklılar alacağını talep edemez. İflasta ise alacağını alamamış alacaklı, batkını takip edebilir. İflasın ertelenmesine mahkeme karar verirken alacaklıların rızası aranmaz. Ancak konkordatonun mahkemece onaylanabilmesi için toplantıya katılacakların belirli bir sayıya ulaşması gerekir. İflasın ertelemesinde faizler işler, konkordato da ise konkordato süresince faiz işlemez.

 

 

"Konkordato Nedir ve Ne Anlama Gelir?" haberi, 15 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 15 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Konkordato Nedir ve Ne Anlama Gelir? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Konkordato Nedir ve Ne Anlama Gelir? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 15 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Yazar Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:12 Donald Trump, Sağlık Bakanlığı'na Robert F. Kennedy Jr.'ı aday gösterdi
  2. 13:09 Yusuf Tekin'den mülakat açıklaması: 60 bin kişiden toplam 1100 kişinin yeri değişmiş
  3. 13:05 Türkiye ile Filistin arasında imzalanan anlaşma Resmi Gazete'de!
  4. 13:03 Yılmaz Tunç'dan, Meclis'ten geçen yeni 'Noterlik Yasası'na ilişkin açıklama
  5. 12:56 Mehmet Uçum: Bir şehit yakını, “Terör bitsin, Öcalan’a evimde kahvaltı vermezsem adam değilim” dedi
  6. 12:51 MHP'li Yıldız'dan 'yeni seçim kanunu' açıklaması
  7. 12:48 Fransa-İsrail futbol karşılaşması Paris'te protesto edildi!
  8. 12:25 Sarayın İçinden Çarpıcı İddia: Ünlü Gazeteci Değişecek 2 Bakanı Duyurdu
  9. 12:25 Malatya’da Şiddetli Deprem: 4,9 Büyüklüğünde Sarsıntı
  10. 12:21 O Ses Türkiye'de İlk Jüri Üyesi Açıklandı! İşte Sürpriz İsim!
  11. 12:20 İş Arayışında Olanlara Uyarı: Dolandırıcıların Yeni Yöntemiyle Hedef Olabilirsiniz!
  12. 12:19 Ünlü Pizza Zinciri İflasın Eşiğinde, Kurtuluş İçin Son Çareyi Deniyorlar!
  13. 12:18 Memati Karakteriyle Tanınan Gürkan Uygun’dan Yeni Pozlar: Yeni Halini Görenler Tanıyamadı!
  14. 12:18 Naci Görür’den Malatya Depremi Sonrası Korkutan Uyarı: Büyük Deprem Riski Devam Ediyor
  15. 12:18 Bilim İnsanları Kıyamet Günü'nün Tarihini Açıkladı: Zaman Daralıyor
  16. 12:18 Konut Piyasasında Yeni Dönem: Talep Zirve Yapıyor!
  17. 12:18 Narin'in Ağabeyine Ait Isırık İzlerinin Yeni Fotoğrafları Ortaya Çıktı: Deliller Ne Söylüyor?
  18. 12:18 Karadeniz Sallandı: Rize'de 4,7 Büyüklüğünde Deprem
  19. 03:47 Sadece zekiler bulabiliyor! Resimdeki saklı civcivi 5 saniyede bulmak için en az 120 IQ gerekli!
  20. 00:31 Fransa-İsrail Maçında Kavga Çıktı: Taraftarlar Karıştı!
Ekonomi Haberleri