Konkordato Nedir ve Ne Anlama Gelir?

Konkordato Nedir ve Ne Anlama Gelir?

Konkordato Nedir ve Ne Anlama Gelir? Konkordato, mali zorluk yaşayan şirketlerin iflas etmeden borçlarını yeniden yapılandırmasına olanak tanıyan bir hukuki süreçtir. 2018'den sonra sıkça duyulan bu kavram, mahkeme tarafından belirlenen şartlar altında borçların ödenmesini sağlar ve iflastan farklıdır.

Son yıllarda çok sık duyduğumuz konkordato gerek vatandaşlar gerekse iş dünyasında en çok merak edilen ve araştırılan konuların arasında yer alıyor. Konkordato nedir? Konkordato neden verilir? Kimler konkordato talep edebilir? Şirketler neden konkordato başvurusunda bulunur? Konkordato ilanı nedir? Konkordato ne demek?

Konkordato hakkında merak edilenler ve çok daha fazlası bu haberimizde!

KONKORDATO NEDIR?

Son yıllarda çok sık duyduğumuz konkordato gerek vatandaşlar gerekse iş dünyasında en çok merak edilen ve araştırılan konuların arasında yer alıyor. Konkordato nedir? Konkordato neden verilir? Kimler konkordato talep edebilir? Şirketler neden konkordato başvurusunda bulunur? Konkordato ilanı nedir? Konkordato ne demek?

KONKORDATO İLAN ETMEK NEDIR?

Türkçe’ye İtalyanca'dan geçen konkordato, iflas durumunda olan şirketlerin, borçlarını belli bir oranda ve vadede ödemesine ilişkin alacaklıları ile yaptığı ve mahkeme tarafından onaylanan bir anlaşmadır. Başka bir ifadeyle şirketlerin borçlarının yeniden yapılandırılması için başvurdukları hukuki bir yöntemdir. Konkordato başvurusu onaylanan şirketler, geçici olarak devletin koruması altına girmiş olurlar. Konkordato ilan eden şirketlere, (mahkemenin belirlediği zaman diliminde) alacaklılar haciz işlemi yapamaz, bankalar kredi borçlarını tahsil edemez ve ipotekler satışa çıkarılamaz.

KONKORDATO NEDEN İLAN EDILIR?

Konkordato, finansal yapısı büyük ölçüde bozulan iyi niyetli ve dürüst borçlu şirketleri ve kooperatifleri korumayı amaçlamaktadır. Şirketlerin ve kooperatiflerin mali durumunu düzelterek iflastan kurtulmasını ve alacaklıların da belli bir vadeyle alacaklarını tahsil etmelerini hedefler.

KONKORDATO VE İFLAS ERTELEME ARASINDA HANGI FARKLAR VAR?

Konkordato, 2018 yılında iflas ertelemenin kalkması ile ortaya çıkan boşluğu doldurmak için hayata geçirildi. İflas ertelemeye başvuracak şirketin borcunun, alacaklarından daha fazla olması gerekiyordu. Konkordatoya başvurmak için ise sadece "borçları ödeyememek" ya da "ödeyememe riskinin olması" yeterli. İflas ertelemeye sadece anonim şirketi olanlar başvurabilirken, konkordatoya şahıs şirketi ve kooperatifler de başvuru yapılabiliyor.

KONKORDATO VE İFLAS ARASINDAKI DIĞER FARKLAR

Ayrıca iflas talebinde bulunabilecek her alacaklı da gerekçeli bir dilekçeyle, borçlu hakkında konkordato isteyebiliyor. Konkordato iflasa göre daha az maliyetlidir. İflasta borçlunun tasarruf ehliyeti tamamen ortadan kalkmaktadır. Konkordatoda tasarruf ehliyeti devam eder. Konkordato da borçlu borcundan kesin olarak kurtulur. Konkordato dışında kalmış alacaklılar alacağını talep edemez. İflasta ise alacağını alamamış alacaklı, batkını takip edebilir. İflasın ertelenmesine mahkeme karar verirken alacaklıların rızası aranmaz. Ancak konkordatonun mahkemece onaylanabilmesi için toplantıya katılacakların belirli bir sayıya ulaşması gerekir. İflasın ertelemesinde faizler işler, konkordato da ise konkordato süresince faiz işlemez.

 

 

"Konkordato Nedir ve Ne Anlama Gelir?" haberi, 15 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 15 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Konkordato Nedir ve Ne Anlama Gelir? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Konkordato Nedir ve Ne Anlama Gelir? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 15 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Yazar Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:16 İsrail, Gazze'nin kuzeyine insanî yardım ulaştırılmasını engelleme planı üzerinde çalışıyor
  2. 16:11 18 Günlük Arama Sonrası Kayıp Rojin’den Acı Haber Geldi
  3. 16:11 18 Günlük Arama Sonrası Kayıp Rojin’den Acı Haber Geldi
  4. 16:11 CHP'li Gürer'den üretici için 3 talep: 'Önce üretene sahip çıkacağız'
  5. 15:58 Sarıyer'de uyuşturucu operasyonu
  6. 15:55 Naci Görür'den Elazığ depremi açıklaması
  7. 15:52 Adalet Bakanı Tunç: Huzursuzluk yaratan 'cezasızlık' algısını ortadan kaldıracağız
  8. 15:14 Bankalar Sıfır Faizli Kredi Kampanyalarını Duyurdu: 50 Bin TL'ye Kadar Çekebilirsiniz!
  9. 15:14 İBB Burs Başvuruları İçin Ek Süre Verildi: Nasıl Başvurabilirsiniz?
  10. 15:11 AKP'li Hamdi Çamlı'dan Daron Acemoğlu'na 'Nobel'i iade et' çağrısı
  11. 15:07 Borsa Tarihinde Bir Dönüm Noktası: 1.3 Milyon Yatırımcı Tüm Sermayesini Kaybetti!
  12. 15:07 Son Dakika: Sivas'ta Şiddetli Deprem!
  13. 15:07 CHP'li Sezgin Tanrıkulu'ndan Demirtaş ve Mızraklı'ya ziyaret
  14. 15:06 İşte Türkiye'nin En Zengin Kadın Sanatçıları: Sıralama Şaşırtıyor!
  15. 15:06 Gerçek Dahiler İçin Zorlu Test: İki Resim Arasında 3 Farkı 14 Saniyede Bulun!
  16. 15:03 Atatürk’ün İzmir’deki tarihi evi, ihmaller nedeniyle restore edilemiyor!
  17. 15:01 Nico Williams: 'Irkçılıkla mücadele bir numaralı hedefim'
  18. 14:58 Bakan Fidan, 8 Kasım'da Atina'ya gidiyor!
  19. 14:55 CHP'li Seyit Torun'dan Gıda Güvenliği İle İlgili Soru Önergesi!
  20. 14:51 Son 5 Yılda Altın, Dolar ve Euro'nun Artışı: 2019-2024
Ekonomi Haberleri