Korkusuz yazarı Ahmet Takan: Erdoğan seçilme garantisi arıyor

Korkusuz yazarı Ahmet Takan: Erdoğan seçilme garantisi arıyor

Korkusuz yazarı Ahmet Takan: Erdoğan seçilme... Korkusuz yazarı Ahmet Takan, bugünkü yazısında ismini açıklamadığı “bürokrasinin önemli bir kilit ismin” muhalefetin cumhurbaşkanı adayına ilişkin aktardığı görüşlerine yer verdi.

Bu bürokrata göre, Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçilme garantisi artarken, olası rakiplerinin geçici cumhurbaşkanı olmak istemiyor.

Takan’ın aktardığı ismini açıklamadığı bürokratın görüşleri şöyle:

“İktidar tüm anketlerde oy kaybediyor lakin yüzde 30 bandında da düşüş durmuş gibi. Peki, kaybedilen yüzde 15 oy nereye gitti? O tam bilinmemekle birlikte kesin bilinen bir şey var, o da nereye gitmediği. Bu oylar kesin olarak CHP’ye gitmemiş durumda. CHP yirmi yıldır yüzde 24 olan oy ortalamasını korumaya devam ediyor. İYİ Parti halen bilinmez, halen yeni bir parti.

Gelecek seçime yorum yapmak gerçekten çok zor. En önemlisi daha seçimin ne zaman olacağı bile belirsiz. Bakmayın siz 2023 söylemlerine. Bir akşam son dakika Beştepe’de toplanmaya bakar ‘Ey halkım üç ay sonra seçime gidiyoruz’ açıklaması.

Seçimin zamanını bilmek kadar kimlerin aday olacağını da bilmiyoruz. Şu ana kadar ‘ben adayım’ diyen biri çıkmadı. Herkes gönlünden geçeni dillendiriyor. Bahçeli’nin gönlünden Erdoğan, Erdoğan’ın gönlünden rakibinin Kılıçdaroğlu olması, Kılıçdaroğlu’nun gönlünden ortak bir aday bulunması, koltuk ve pozisyon korumak isteyen CHP tabanının gönlünden Kılıçdaroğlu, CHP seçmeninin gönlünden Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş geçiyor. Say say bitmez. Herkesin gönlünde bir aslan yatıyor lakin Erdoğan dahil kimse ‘Ben adayım’ açıklamasını daha yapmadı/yapamadı.

Ortalıkta bu kadar gönül aslanı varken, tartışmaya başka bir pencere açmak isterim. Acaba kimse Cumhurbaşkanı olmak istemiyor olabilir mi?

Aslında herkesin bir hesabı var ve o hesap çarşıya uymadığı için çıkıp ‘Adayım’ diyemiyor. Örneğin Erdoğan, 20 yıldır süren yenilmezlik rekorunu riske atmamak için garanti bir seçim istiyor, onu görmeden adayım demiyor. Karşı mahalleden ise henüz bir aday çıkmaması ya da çıkarılamamasının nedeni ‘Yıpranır’ düşüncesi değil. Hatta bir aday belirlenebilse, olası yıpratılma çabaları bir mağduriyet durumu doğuracaktır ki, bizim seçmen mağdurlara bayılır. Bakınız; son yerel seçimlerde İmamoğlu’nun ikinci turda attığı fark.

Muhalefetin ‘Parlamenter Sisteme Dönüş’ projesine göre bulacakları adayın geçici ve sadece verilen görevleri yapan sembolik bir Cumhurbaşkanı olması gerekiyor. Vakti gelince yetkilerini devredecek, kısmen bir tür topal ördek durumu. Bu kişi Parlamenter sisteme geçildikten sonra Başbakan adayı olabilir mi? Hayır. O kapı Akşener tarafından rezerve edildi. Yetkilerini devredecek geçici Cumhurbaşkanı muhtemeldir ki siyasetten görevi sonunda silinecektir.

Olası adayların hepsi fırsat ayağına kadar gelmişken, hatta seçilmişken bunu kaybetmek istemez, bir anda denklem dışında kalmak istemez. Zaten her ne kadar dillendirilmese de, altılı masada kimin aday olacağından ziyade kişisel kanaatim asıl tartışma konusu ‘Ya yetkilerini devretmezse, ya istediklerimizi yapmazsa” kuşkuları üzerinde toplanıyor.

Benim düşüncem, İmamoğlu Cumhurbaşkanı olmak istiyor lakin altılı masanın Cumhurbaşkanı (Topal ördek) olmak istemiyor, tam rüzgârı yakalamışken mevcut yetkilerle yönetmek istiyor; Yavaş, altılı masanın Cumhurbaşkanlığına hazırım mesajı (ben görevime bakarım, bu tartışmaların dışındayım) veriyor; Kılıçdaroğlu, Parlamenter Sisteme dönüldükten sonraki Cumhurbaşkanı olmak istiyor. Akşener zaten Başbakan olmak istiyor.

Kısaca, Erdoğan seçilme garantisi arıyor, olası rakipleri geçici Cumhurbaşkanı olmak istemiyor. Sonuç; Aday yok.“

"Korkusuz yazarı Ahmet Takan: Erdoğan seçilme garantisi arıyor" haberi, 26 Mayıs 2022 tarihinde yazılmıştır. 26 Mayıs 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Korkusuz yazarı Ahmet Takan: Erdoğan seçilme garantisi arıyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Korkusuz yazarı Ahmet Takan: Erdoğan seçilme garantisi arıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  2. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  3. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  4. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  5. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  6. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  7. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  8. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  9. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  10. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  11. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  12. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  13. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  14. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  15. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  16. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  17. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  18. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  19. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  20. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
Politika Haberleri