Ali Kaya Soysal
Ali Kaya Soysal - Kural Hatası

Kural Hatası

Pazartesi akşamı oynanan Alanya - Fenerbahçe maçının  46.dakikasında bir pozisyon oldu, kaleci Altay elle topu ceza alanı içindeki Jailson'a gönderdi, o ana kadar 18'i terk etmemiş Cisse birden baskı yaptı ve Jailson'un pas hatasından yararlanarak topu kaptı ve gol attı.

Maç 3-1 FB aleyhine sonuçlanınca  oyun kurallarından haberi olmayan yorumcular, başta A Spor'da ki "hasta Fenerli" Emre Bol olmak üzere "bu kural hatasıdır, yani maç tekrarlanmalıdır" mealinde saldırıya geçtiler.

At gözlüklerini bir tarafa bırakıp bu  satırları okuyun ve bilgi sahibi  olun amigo yorumcular. Bu sezon bazı yeni FIFA kuralları  geldi, bunlardan biri de, kaleci topu oyuna sokarken kendi takım arkadaşları ceza alanın içinde olabilir, ama rakipler dışında olmalı. Anlaşıldı, güzel. Bu kuralın niye konduğunu da biliyorum ama yazı uzar, gerek yok şimdilik.

Ancak çeşitli nedenlerden yavaş yavaş ceza sahasını terk eden rakibi göz ardı ederek kaleci topu elden çıkarmış ve de top üstelik takım arkadaşının ayağına, dizine, kafasına, göğsüne temas etmişse "top oyuna girmiştir, rakip artık aktiftir, yani oyun başlamıştır.

Dolayısıyla bu pozisyonda kural hatası kesin yoktur. Hakem hatası kabul edilebilir. Şu olabilirdi; top Altay'ın elinden çıktığında hakem anında Cisse'nin ceza alanının içinde olduğunu tespit edip düdüğünü çalsaydı diyecek bir şey yoktu fakat pozisyon ani gelişti. VAR müdahale edebilir miydi? Evet...

Buna benzer pozisyon geçen hafta Watford - Arsenal maçında yaşandı ve gol verildi. Diyeceğim, suçlu olan hakemdir. O saniyelik anı tespit edemediği için. Bir diğer hatalı da FB kalecisi Altay dır. Rakibin ceza sahasını terk etmediğini gördüğü halde topu oyuna sokmakla acemilik yapmıştır. Bilmem, bu pozisyonu anlatabildim mi?

Mesela, Gazişehir - Beşiktaş maçında Vida'nın penaltıya neden olup, atıldığı ve 1-0 geriye düştüğü pozisyonun öncesi Gazişehirli oyuncu tacı atarken bir ayağının havada olması kural hatası mıdır? Kesinlikle değil, hakem hatasıdır. VAR müdahil olabilir miydi? Evet...

Bakın kural hatası nedir?  Mesela bir, iki örnek;

Maç  hakemin onayı ve düdüğüyle başlar ve devam ederken hakem X takımının  12 oyuncuyla oynadığını fark eder,  isterse 1. dakika olsun maçı tatil eder. Çünkü bu kural hatasıdır, kararı ilgili kurul verir. Hükmen mağlubiyet veya tekrarlanma. Bu tabi çok ekstrem bir örnek oldu, ancak amatör veya lise maçlarında nadiren  görülebilir.<>

Daha realist bir örnek. Kural derki, aynı oyuncuya 2. sarı kart ihraç, yani kırmızı sebebidir. Eğer hakem bunu gözden kaçırıp, yanılıp farklı oyunculara gösterdiği sarı kartları aynı kişi sanıp kırmızıya çevirirse, maç bitse dahi itiraz veya tespit halinde bu kural hatasıdır ve maç tekrar edilir.

Referans: 2003/2004 sezonu - Tekrar edilen Fenerbahçe -Rize maçı.

Son radikal örnek...

Futbolda kalenin eni 7.32 dir. Eğer bir maç oynanmış ve kaybeden taraf itiraz etmiş ise en 7.33 veya 7.31'dir diye, eğer bu

da tespit edilirse "kural hatası" olur ve karşılaşmanın tekrarı gerekir. Hatta ev sahibine ceza verilir.

Anladınız mı Emre Bol ve onun gibi düşünen kardeşlerim...

Aslında bu tip bilgi yoksunu amigo yazar ve yorumcuların medyada yer alması kural hatasıdır.

Toplam 2120 defa okunmuştur.

Ali Kaya Soysal diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.