Mars'ın güney kutbundaki yeraltı gölü aslında sadece kil olabilir

Mars'ın güney kutbundaki yeraltı gölü aslında sadece kil olabilir

Mars'ın güney kutbundaki yeraltı gölü aslınd... Yeni bir araştırmaya göre, Mars'ın güney kutbunun altında tespit edilen radar yansımalarına killer neden oldu.

Onlarca yıldır, bilim insanları suyun Mars'ın kutup buzullarının altında gizlendiğinden şüpheleniyorlar. 2018'de, Avrupa Uzay Ajansı'nın Mars Express uzay aracında MARSIS radar sounder enstrümanını kullanan araştırmacılar, Kızıl Gezegen'in güney kutup buzulunun altına gizlenmiş bir göl için kanıt tespit ettiler ve 2020'de orada bir dizi süper tuzlu gölün belirtilerini buldular. Bilim insanları, bu göllerin bir zamanlar yüzeyde olan su kalıntılarıysa, bu rezervuarların bir zamanlar yaşam barındırmış olabileceğini ve hâlâ orada yaşam olabileceğini kaydetti.

Bununla birlikte, Mars'taki bu noktada sıvı su oluşturmak ve korumak için, yeni çalışmanın baş yazarı, Toronto'daki York Üniversitesi'nden gezegen bilimci Isaac Smith ve meslektaşlarına göre, Kızıl Gezegen hakkında şu anda bilinenler göz önüne alındığında, makul olmayan miktarda ısı ve tuza ihtiyaç duyulabilir.

York ve ekibi, Mars'ın güney kutup bölgesinde var olduğu bilinen kil minerallerinin bu radar yansımalarını su göllerini aramadan açıklayabileceklerini söylüyor.

Smith Space.com'a verdiği demeçte, "Mars topluluğu arasında göl yorumu konusunda şüpheler vardı, ancak kimse gerçekten makul bir alternatif sunmamıştı." dedi. "Bu yüzden başka bir şeyin radar gözlemlerini açıklayabileceklerini gösterebilmek ve malzemenin olması gereken yerde mevcut olduğunu gösterebilmek heyecan verici. Bulmaca çözmeyi seviyorum ve Mars'ta sonsuz sayıda bulmaca var."

Bilim insanları, kimyasal bileşimi volkanik kayaya diğer kil türlerine göre daha yakın olan bir tür kil olan smectites olarak bilinen minerallere odaklandılar. Smectites, erozyona uğramış volkanik kayaçlar su ile etkileşime girdikten sonra hafif kimyasal değişikliklere uğradığında oluşuyor. Bu killerin büyük miktarda su tutabileceğini kaydedilmekte.

Smectites, çoğunlukla güney yaylalarında yoğunlaşan Mars'ta son derece boldur. Smith, "Dünya'da, alaska veya Orta Amerika'daki volkanların yakınında yaygın olarak bulunurlar, ancak her kıtada bulunabilirler" dedi.

Laboratuvarda araştırmacılar, smectites'i eksi 45 fahrenheit (eksi 43 santigrat derece) kadar soğuttular. Su yüklü smectites marsis tarafından tespit parlak radar yansımaları türünü üretebilir bulundu (kısa "Yüzey Altı ve İyonosferik Ses için Mars Gelişmiş Radar"), hatta diğer malzemelerle karıştırıldığında bile.

Smith ve meslektaşları, Mars'ın güney kutbundan toplanan önceki görünür ve kızılötesine yakın verileri analiz ettiklerinde, orada da smectites kanıtları buldular. Mars'ın güney kutbunda bölgenin suyla kaplı olduğu zamanlarda smectites oluştuğunu öne sürdüler. Bu su yüklü killer daha sonra su buzunun altına gömüldü.

Smith, "Zamanda geriye, Mars'ın çok daha ıslak olduğu zamana baktığımızda , bu, sıvı suyun tahmin ettiğimizden daha büyük bir alanda mevcut olduğuna dair kanıtları destekliyor" dedi. "Bu killer güney kutup kapağının altında olduğu için, uzun zaman önce sıvıları destekleyecek kadar sıcak olmalı."

Sonuç olarak, araştırmacılar smectites'in süper tuzlu göller yerine orada görülen parlak radar yansımaları için daha uygun bir açıklama olduğunu öne sürdüler.

Smith, "Bilim bir süreçtir ve bilim insanları her zaman gerçeklere ulaşmak için çalışmaktadır" dedi. "Sıvı su dışında başka bir malzemenin radar gözlemlerini gerçekleştirebileceğini göstermek, ilk sonuçların 2018'de yayınlanmasının yanlış olduğu anlamına gelmez. Bu, birçok insana yeni deneyler, modellemeler ve gözlemler için fikirler verdi. Bu fikirler Mars'ın diğer araştırmalarına yöneltilecek."

Smith, gelecekte "Ölçümleri daha düşük sıcaklıklarda ve daha çeşitli killerle tekrarlamak istiyorum", dedi. "Mars'ta bulunan ve bu yansımaları da yapabileceğinden şüphelenebileceğim başka kil türleri de var ve bunları takip etmek iyi olurdu."

Bilim insanları bulgularını bugün (29 Temmuz) Geophysical Review Letters dergisinde detaylandırdılar.

"Mars'ın güney kutbundaki yeraltı gölü aslında sadece kil olabilir" haberi, 29 Temmuz 2021 tarihinde yazılmıştır. 29 Temmuz 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Mars'ın güney kutbundaki yeraltı gölü aslında sadece kil olabilir haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mars'ın güney kutbundaki yeraltı gölü aslında sadece kil olabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Space.com

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:01 Tekstil Sektöründe Sarsıntı! Dev Firma İflas İlan Etti!
  2. 01:01 Arka Sokaklar'a Bomba Transfer! Asıl Kadro Şevket Çoruh'tan Sonra Bu Ünlüyle Tamamlanıyor!
  3. 00:52 Sarı-Lacivertlileri Çileden Çıkaran Açıklama: "Yardım Olmadan Asla Kazanabilirler mi?"
  4. 00:49 Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
  5. 00:30 İflas Haberleri Artıyor: Bir Giyim Şirketi Daha Kapanıyor!
  6. 00:27 Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
  7. 00:23 Türkiye Yollarının Kötülüğü İlk Kez Bir İşe Yarayacak: Elektrik Üreten Süspansiyon Sistemi!
  8. 00:22 Tırnak Diplerinizdeki Bu Değişiklik Vücudunuzdaki Bir Organın Çöküşünün Habercisi Olabilir!
  9. 00:22 Tansiyon Sorununuza Çözüm Bu Bitkide! Tuz Bile Kullanılsa Tansiyonunuz Yükselmiyor!
  10. 00:19 Emeklilere Müjde: 08,00 İtibari İle O İşlem Ücretsiz!
  11. 00:19 Galatasaray'ın Tarihi Zaferi: Okan Buruk'tan Efsanevi Bir Başarı!
  12. 00:16 New York Borsası günü yükselişle tamamladı
  13. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  14. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  15. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  16. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  17. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  18. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  19. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  20. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
Teknoloji Haberleri