Mars'taki Curiosity gezgini, geçmişteki yaşamın kanıtlarının gezegenden silinmiş olabileceğini keşfetti

Mars'taki Curiosity gezgini, geçmişteki yaşamın kanıtlarının gezegenden silinmiş olabileceğini keşfetti

Mars'taki Curiosity gezgini, geçmişteki yaşa... NASA'nın Mars'taki araçlarından biri olan Curiosity, Mars'ta geçmişte var olduğu düşünülen yaşamın izlerinin silinmiş olabileceğini keşfetti. Fakat bu, Mars'taki yaşam olasılığını azaltmıyor.

2012'den beri Mars'ta bulunan ve şu an Perseverance aracı ile iş birliği içinde çalışan Curiosity (Merak), yaklaşık 3,6 milyar yıl önce kızıl gezegene bir asteroidin çarpmasıyla oluşan eski bir göl olan Gale Krateri'ndeki iniş alanının etrafındaki kil bakımından zengin tortul kayaçları araştırırken şaşırtıcı bir keşif yaptı.

Kil, yaşam kanıtına doğru iyi bir işaret direğidir, çünkü genellikle kayalık mineraller havalandığında ve suyla temas ettikten sonra çürüdüğünde oluşur - yaşam için önemli bir bileşendir. Ayrıca mikrobiyal fosilleri depolamak için mükemmel bir malzemedir.

Ancak Curiosity, kurumuş göl yatağının yamalarından aynı zaman ve yere (3,5 milyar yıl önce ve sadece 400 metre arayla) tarihlenen kil içeren tortul bir kaya olan antik çamur taşından iki örnek aldığında, araştırmacılar bir yamanın beklenen miktarda kil mineralinin sadece yarısını içerdiğini buldular. Bunun yerine, bu yama, Mars'a paslı tonunu veren bileşikler olan daha fazla miktarda demir oksit tutuyor.

Ekip, bu jeolojik yok olma eyleminin arkasındaki suçlunun salamura olduğuna inanıyor: Mineral bakımından zengin kil katmanlarına sızan ve onları istikrarsızlaştıran, onları temizleyen ve hem jeolojik hem de muhtemelen biyolojik yamaları silen aşırı su.

NASA'nın Mountain View, Kaliforniya'daki Ames Araştırma Merkezi'nde araştırmacı olan çalışmanın başyazarı Tom Bristow şu açıklamayı yaptı:

"Gale Krateri'ndeki gölün dibinde oluşan bu kil mineral katmanlarının bir kez bu şekilde kaldığını, milyarlarca yıl boyunca oluşturdukları anı koruduklarını düşünürdük" dedi. "Ancak daha sonra salamuralar bazı yerlerde bu kil minerallerini parçaladı - esasen kaya kaydını sıfırladı."

Gezgin, örnekleri araştırmak için CheMin olarak bilinen kimya ve mineraloji aletini kullanmadan önce Mars kayasının katmanlarını delerek analizini tamamladı.

Çalışma yazarlarına göre, çökeltilerdeki kimyasal dönüşüm sürecine diagenezi denir ve yüzeyindeki eski yaşamın bazı kanıtlarını silse bile Mars'ın altında yeni bir yaşam yaratmış olabilir. Bilim adamları, tuzlu su yamalarında eski yaşam kayıtları silinmiş olsa da, tuzlu su akınının getirdiği kimyasal koşulların, yerine daha fazla yaşamın sıçramasını sağlamış olabileceğini söylediler.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde jeoloji profesörü olan çalışmanın ortak yazarı John Grotzinger, açıklamada "bunlar antik yaşamın kanıtlarını aramak ve yaşanabilirliği ölçmek için mükemmel yerler" dedi. "Diagenezi orijinal göldeki yaşam belirtilerini silse de, yüzey altı yaşamı desteklemek için gerekli kimyasal gradyanları oluşturur, bu yüzden bunu keşfettiğimiz için gerçekten heyecanlıyız."

"Mars'taki Curiosity gezgini, geçmişteki yaşamın kanıtlarının gezegenden silinmiş olabileceğini keş." haberi, 18 Temmuz 2021 tarihinde yazılmıştır. 18 Temmuz 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Mars'taki Curiosity gezgini, geçmişteki yaşamın kanıtlarının gezegenden silinmiş olabileceğini keş.. haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mars'taki Curiosity gezgini, geçmişteki yaşamın kanıtlarının gezegenden silinmiş olabileceğini keş.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Space.com

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:59 Galatasaray Süper Lig'de Zafer Peşinde: Üst Üste Kazanma Rekoruna Koşuyor!
  2. 17:55 Beyaz Eşya Sektörü: İç Pazarda Artış, İhracatta Düşüş
  3. 17:30 ACER Raporu: Avrupa'da LNG Talebi Artıyor
  4. 17:23 Sağlıklı ve Lezzetli: Yoğurtlu Brokoli Salatası Tarifi!
  5. 17:18 Nijerya'daki Hapishane Tahrip Oldu: Kaçaklar Yakalanıyor, Halk Uyarılıyor
  6. 17:09 Almanya'da Pandemi Döneminde Sağlık Harcamaları Yüzde 20 Arttı
  7. 17:05 Macron: Avrupa'nın Güçlenme Mücadelesi Geride Kalıyor, Ölüm Riskiyle Karşı Karşıya
  8. 17:00 İstanbul'da Hafta Sonu Güneşli Hava Bekleniyor
  9. 16:56 Meta'nın WhatsApp İle İlgili İddiaları: İsrail'in Hedef Belirleme Sisteminde Rolü mü Var?
  10. 16:52 Gazze'de Son 24 Saatte İsrail Saldırılarında 43 Filistinli Hayatını Kaybetti
  11. 16:45 Antalya'da Çöl Tozu Taşınımı: Görüş Mesafesi Azaldı
  12. 16:41 Kaspersky'den Telegram Kullanıcılarına Toncoin Dolandırıcılığı Uyarısı
  13. 16:36 Dunsborough'da 160 Balina Karaya Vurdu: 26 Hayvan Kurtarılamadı
  14. 16:35 Adı Fenerbahçe'yle Anılan Milli Yıldızdan Haber Var! 2 Yıllık İmza Atıldı!
  15. 16:10 Ekonomik Kriz Türkiye'de Çocuk İşçiliğini Artırıyor
  16. 16:08 Dikkat Edilmeli! Maske Takma Zorunluluğu Geri Dönebilir!
  17. 16:08 Sergen Yalçın İmzasını Attı! Yeni Takımı Resmen Açıklandı
  18. 16:08 Konut Piyasasında Son Dakika Gelişme! Fiyatlar Neden Düşüyor?
  19. 16:08 Yeşilçam'ın Efsanesi Kaza Geçirdi! Yoğun Bakıma Alındı
  20. 16:03 Karasu'da Köpeğin Ezilmesi Olayı: Sürücünün Düyarsızlığı Toplumsal Tepkiyle Karşılandı
Teknoloji Haberleri