Merkez Bankası faiz kararını açıkladı (17 Ekim 2024)

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı (17 Ekim 2024)

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı (17 Ek... Son dakika gelişmesi... Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından beklenen faiz kararı açıklandı. Para Politikası Kurulu (PPK), piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizini art arda 7. ayda da yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün saat 14.00'te ekim ayı için merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Piyasa beklentilerine uygun olarak, Merkez Bankası politika faizini yedinci kez yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı. Bu kararla birlikte, Mart 2024'ten bu yana uygulanan faiz oranı değişmemiş oldu.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasının sürdürüleceği belirtildi. Ayrıca, enflasyonda önemli bir bozulma öngörülmesi durumunda, para politikası araçlarının etkili ve hızlı bir şekilde kullanılacağının altı çizildi. Bu, Merkez Bankası’nın enflasyonu kontrol altına almak için gerektiğinde daha sert önlemler almaya hazır olduğunu gösteren bir mesaj olarak değerlendirildi.

Eylül ayında Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 2,97 oranında artarken, yıllık enflasyon oranı ise yüzde 49,38’e geriledi. Böylece, yıllık enflasyon 14 ay sonra ilk kez yüzde 50'nin altına inmiş oldu. Bu gelişme, enflasyon oranının politika faizinin altında kaldığı nadir durumlardan biri olarak dikkat çekti.

Merkez Bankası'nda yönetim değişikliği, faiz kararlarını da etkileyen önemli bir faktör oldu. Şubat 2024'te göreve gelen TCMB Başkanı Fatih Karahan, selefi Hafize Gaye Erkan’ın yerine geçerek ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizi yüzde 45'te sabit tutmuştu. Ancak, Mart ayında beklenmedik bir şekilde politika faizi yüzde 50'ye çıkarılmış ve bu oran, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde sabit tutulmuştu. O günden bugüne kadar geçen sürede Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında da faiz oranı aynı seviyede korunmuştu.

PPK toplantı metinlerinde sıkı para politikasının sürdürüleceği mesajı yinelenirken, en son açıklamada bu mesaj biraz farklı bir şekilde verilmişti. Önceki metinlerde, "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" ifadesi yer alırken, son metinde bu ifade "Para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağı" şeklinde daha geniş bir kapsamda ifade edildi. Bu değişiklik, Merkez Bankası’nın esnek ve proaktif bir tutum benimseyebileceğini gösteren bir sinyal olarak yorumlandı.

"Merkez Bankası faiz kararını açıkladı (17 Ekim 2024)" haberi, 17 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 17 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Merkez Bankası faiz kararını açıkladı (17 Ekim 2024) haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı (17 Ekim 2024) 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 17 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:11 Fatih Altaylı: 'Sorun İnsanımızda Değil, Eğitim Sisteminde'
  2. 16:56 Savcıyı makamında tehdit eden zanlı kendini devletçi ve vatansever olarak savundu
  3. 16:54 Türkiye'de HIV Artışı: Gençler ve Kadınlar Tehlike Altında!
  4. 16:49 Vergi Yüzsüzleri Listesi: 2 Milyar Lira Borç Nasıl Olur?
  5. 16:48 İlçe Milli Eğitim Müdürü Yılmaz'dan 'kıyafet' uyarısı: 'Protokol ağırlarken dikkatli olalım'
  6. 16:44 Hamas Lideri Sinvar Hayatta mı? İsrail Ordusu'ndan Şok Açıklama!
  7. 16:38 CHP'den Hükümete Çağrı: Yayladağı Sınır Kapısı'nı Açın, Ticaret Normalleşsin!
  8. 16:37 Kamala Harris’in Fox News ekranlarında gergin anları!
  9. 16:35 Eğitim ve Öğretimde Yeni Düzenleme: Valilikler Ders Saatlerini Belirleyecek
  10. 16:33 Meryem Çap davasında karar: ağırlaştırılmış müebbet ile 2 yıl 1 ay hapis cezası!
  11. 16:31 Türkiye'nin Kainat Güzeli Ayliz Duman, Sosyal Medya Eleştirilerine Meydan Okudu
  12. 16:30 Acun Ilıcalı'dan Turhan Bozkurt'a: 'Yıllarca vergi rekortmeni ol, bir de bu hokkabazlarla uğraş'
  13. 16:26 Umut Akyürek İsyan Etti: "Kızım Madde Bağımlısı, Artık Kontrol Edemiyoruz
  14. 16:20 Bursa'dan Antalya ve Adana'ya Uçuşlar Başlıyor! Yenişehir Havalimanı'ndan Bin Liraya Seferler
  15. 16:18 MSB'den Eurofighter Typhoon ve F-16 açıklaması: Bizim için esas olan KAAN ve HÜRJET
  16. 16:17 Savunma Sanayi Fonuna Kredi Kartı Katkısı Yapılmayacak! Düzenleme İptal Edildi!
  17. 16:14 İYİ Parti kurucularından Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, partisinden istifa etti!
  18. 16:12 Rojin Kabaiş’in Babasından Şok İddia: "Kızım Bir Vahşete Kurban Gitti!
  19. 16:08 Sadece Dahi Zekalar Bu Farkları Hemen Fark Ediyor! Sen Ne Kadar Zekisin?
  20. 16:04 Elçin Sangu'dan Açık Radyo tepkisi
Ekonomi Haberleri