NASA, Europa Clipper'ı fırlattı: 2030'da hedefe ulaşacak!

NASA, Europa Clipper'ı fırlattı: 2030'da hedefe ulaşacak!

NASA, Europa Clipper'ı fırlattı: 2030'da hed... NASA'nın Europa Clipper uzay aracı, Jüpiter'in Europa uydusundaki yaşam koşullarını araştırmak üzere beş buçuk yıllık bir yolculuğa başladı. 5,2 milyar dolarlık projeyle Europa'nın altında bulunduğu tahmin edilen okyanus, yaşam için elverişli bileşenler taşıyor olabilir.

NASA'nın Europa Clipper Uzay Aracı, Jüpiter'in Europa Uydusunu Keşfe Çıkıyor

Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden Falcon Heavy roketiyle fırlatılan Europa Clipper, Jüpiter'in Europa uydusunda yaşam için elverişli koşulları araştırmak üzere beş buçuk yıllık bir yolculuğa başladı. Toplam maliyeti 5,2 milyar dolar (yaklaşık 178 milyar TL) olan bu dev proje, NASA'nın güneş sisteminde yaşam arayışındaki en iddialı görevlerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Bilim insanları, Europa'nın buzla kaplı yüzeyinin altında geniş ve derin bir okyanus olduğundan neredeyse emin. Su varlığının, yaşam için gerekli koşulları da beraberinde getirebileceği düşünülüyor. Europa Clipper'ın görevi, yüzeyin altında organik bileşikler ve yaşamın sürdürülmesi için gerekli bileşenleri aramak olacak.

YAŞAM KOŞULLARINI ARAŞTIRMA AMAÇLI GÖREV

Europa Clipper, yüzeyde doğrudan yaşam izleri aramak yerine, uydunun buz katmanlarının altındaki okyanus ortamının yaşamı destekleyip destekleyemeyeceğini araştıracak. NASA'dan Gina DiBraccio, "Okyanus dünyaları yalnızca yaşanabilir olma ihtimalleri ile değil, bugün bile yaşanabilir olabilecekleri ihtimaliyle öne çıkıyor," dedi.

FIRLATMADA GECİKMELER

Fırlatma sürecinde hem teknik hem de doğal problemler yaşandı. Uzay aracı için kullanılan transistörlerin, Jüpiter'in yüksek radyasyon alanına beklenenden daha hassas olduğu tespit edilince, NASA görevi durdurup uzun bir değerlendirme sürecine girdi. Eylül ayında her şeyin yolunda olduğuna karar verildi ve fırlatmanın önündeki engeller kaldırıldı. Ancak Florida kıyılarını etkileyen Milton Kasırgası, fırlatmayı birkaç gün geciktirdi. Tüm bu aksaklıklara rağmen, 5,7 ton ağırlığındaki uzay aracı nihayet 3 milyar kilometrelik yolculuğuna başladı.

2030'DA JÜPİTER'E ULAŞACAK

Europa Clipper, yolculuğu boyunca Mars ve Dünya’dan yerçekimi desteği alarak hız kazanacak ve 2030 yılında Jüpiter'e ulaşacak. Uzay aracı, dev gezegenin yörüngesine girdikten sonra her 21 günde bir Europa’ya yakın geçişler gerçekleştirecek. Bu uçuşlardan birinin, buz katmanının yalnızca 25 kilometre üstünden geçmesi planlanıyor.

OKYANUS DERİNLİĞİ VE GÖREV SÜRESİ

Europa’nın buz tabakasının 15 ila 24 kilometre kalınlıkta olduğu, altında ise 120 kilometreyi aşan derinlikte bir okyanus bulunduğu tahmin ediliyor. Europa Clipper, buzun altını radar cihazlarıyla tarayarak bu teoriyi doğrulamayı hedefliyor. Görev süresi 2034 yılına kadar devam edecek olan aracın elektronik ekipmanları, yoğun radyasyon koşullarına karşı çinko ve alüminyum kaplamalı bir koruma kutusu içinde korunuyor.

Eğer Europa'da yaşam için uygun koşullar bulunursa, bu durum sadece Europa’yı değil, Güneş Sistemi'ndeki diğer okyanus dünyalarını da ön plana çıkaracak. Bilim insanları, özellikle Satürn’ün uydusu Enceladus'u yaşam potansiyeli açısından en güçlü adaylardan biri olarak değerlendiriyor. Europa Clipper’ın bulguları, diğer gezegenler ve uyduların keşfi için yeni bir dönemin kapısını aralayabilir.

"NASA, Europa Clipper'ı fırlattı: 2030'da hedefe ulaşacak!" haberi, 15 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 15 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan NASA, Europa Clipper'ı fırlattı: 2030'da hedefe ulaşacak! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. NASA, Europa Clipper'ı fırlattı: 2030'da hedefe ulaşacak! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 15 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:15 BM'den acil ateşkes çağrısı!
  2. 02:13 AB'den Putin'i kızdıracak karar: Milyarlarca Euro Ukrayna'ya verilecek!
  3. 02:08 Örümcek Adam'dan Gazze'ye destek!
  4. 02:02 Bakan Göktaş: 'Hedefimiz kadınların kariyer fırsatlarını artırmak'
  5. 02:00 Türkiye Eskrim Federasyonunun yeni başkanı Abdurrahman Karataş oldu!
  6. 01:56 İbrahim Hatipoğlu: 'Son iki senenin tüm pozisyonları incelensin'
  7. 01:54 Alman sözcü Fischer: 'Gazze'de soykırım yapıldığına dair emare görmüyoruz'
  8. 01:51 Denizde mahsur kalan göçmenleri Türk kaptan kurtardı!
  9. 01:48 Pençe-Kilit bölgesinde PKK'ya ait çok sayıda silah ve malzeme ele geçirildi!
  10. 01:45 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz: 'Bütün enerjimizi kullanmak üzere koşuyoruz'
  11. 01:42 Kenan Yıldız cezalı duruma düştü!
  12. 01:39 Rochemback 43 yaşında sahalara döndü!
  13. 01:33 İzlanda teknik direktörü Age Hareide: 'Bunlar basit penaltılar'
  14. 01:30 Vikingler dönemine ait ortalama 50 çok iyi korunmuş iskelet bulunmuş oldu
  15. 01:25 Ehliyet sahiplerini ilgilendiriyor!
  16. 01:21 İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: 'Azerbaycan ile ilişkilerin geliştirilmesi bizim için çok değerli'
  17. 01:17 Asansör boşluğuna düşüp ölen Beren davasında 3 itfaiye erine tutuklama!
  18. 01:12 NASA, Europa Clipper'ı fırlattı: 2030'da hedefe ulaşacak!
  19. 01:03 Hakan Çalhanoğlu: 'Karakterimizi sahaya yansıttık'
  20. 00:59 Vincenzo Montella'dan Kerem Aktürkoğlu sözleri: 'Çok takip ettiğim bir futbolcu'
Teknoloji Haberleri