O Sektörde Eleman Bulmak İmkansızlaştı: Yüksek Ücretler Bile Yeterli Değil!

O Sektörde Eleman Bulmak İmkansızlaştı: Yüksek Ücretler Bile Yeterli Değil!

O Sektörde Eleman Bulmak İmkansızlaştı: Yüks... Yoğun emek gerektiren sektörlerde nitelikli eleman bulma sorunu giderek büyüyor. İmalat sanayisi başta olmak üzere birçok sektör, bu kritik meseleyle karşı karşıya. İşverenler, üretim süreçlerinin aksamaması için gerekli olan kalifiye iş gücünü temin etmekte ciddi zorluklar yaşıyor.

İmalat sanayisinin sektör temsilcileri, toplumu, aileleri ve öğrencileri mesleki eğitime daha fazla yönlendirmek ve bu alandaki talebi artırmak için maddi teşviklerin büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, bireylerin eğitim seviyelerinin yükselmesiyle nitelikli iş gücü ihtiyacının daha iyi karşılandığını ve bu durumun verimliliği artırdığını vurguladı. Bahçıvan, daha iyi eğitim almış ve becerilerini geliştirmiş insan kaynağının, ekonomik kalkınmanın en önemli unsurlarından biri olduğunu belirterek, "Sanayide nitelikli eleman eksikliği, üretimde kapasite artışını engelliyor ve ülkemizin uluslararası rekabet gücünü olumsuz etkiliyor. Bu nedenle, sürdürülebilir büyüme için insan kaynağının niteliğinin artırılması son derece önemlidir" dedi.

Bahçıvan, sanayinin katma değerli üretime geçiş yapabilmesi ve yüksek teknoloji alanlarına yönelmesi için nitelikli iş gücüne olan ihtiyacın altını çizdi.

"ARA ELEMAN DEĞIL ARANAN ELEMAN"

Bahçıvan, sanayi sektöründeki çalışmalarını "ara eleman değil aranan eleman" vurgusu ve "gelecek mesleki eğitimde" mottosuyla sürdürdüklerini belirtti. Bu kapsamda, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile 2019 yılından bu yana yürüttükleri İSO MEİP Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi sayesinde, İstanbul'daki 44 meslek lisesinde 150'den fazla sanayici ile kapsamlı, yenilikçi, katılımcı ve sonuç odaklı bir model oluşturduklarını ifade etti.

Sanayi-okul iş birliklerinin okullardaki istihdam odağını artırdığını ve bu sayede istihdam oranlarının ortalama dört katına çıktığını gözlemlediklerini belirten Bahçıvan, şu bilgileri paylaştı:

"Türkiye genelinde birçok alanda meslek lisesi mezunlarının alanlarında istihdam oranları yüzde 10'un altındayken, İSO MEİP okullarında bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 40'ı aştı. Bu da mesleki eğitim yolculuğumuzda doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. İSO olarak, bu modelin Türkiye geneline yaygınlaştırılması ve sanayimizin nitelikli iş gücü ihtiyacının büyük ölçüde karşılanmasına katkıda bulunması için çalışmalarımıza titizlikle devam ediyoruz."

"DESTEKLER SAĞLANMALI"

Erdal Bahçıvan, Türkiye İş Kurumu İşgücü Piyasası Araştırması'na (İPA) göre, işverenlerin nitelikli eleman bulmakta en çok zorlandığı sektörlerin başında imalat sanayisinin geldiğini ifade etti. İstanbul'da, eleman temininde güçlük çekilen sektörlerin yüzde 43,2'sinin imalat sanayisinden oluştuğunu dile getiren Bahçıvan, bu durumun sanayinin tüm alanlarında nitelikli iş gücüne olan ihtiyacın arttığını gösterdiğini belirtti.

Toplumu, aileleri ve öğrencileri mesleki eğitime daha yakınlaştırmak ve bu alandaki talebi artırmak amacıyla maddi teşviklerin önemine değinen Bahçıvan, şu önerileri sıraladı:

"Bu kapsamda, çocuklarını mesleki eğitime yönlendiren ailelere eğitim süresince sosyal yardım sağlanması, meslek lisesindeki öğrencinin ilk yılından itibaren sosyal güvencesinin başlatılıp devlet tarafından ödenmesi, eğitim süresince burs verilmesi, mezun olduktan sonra kendi alanında çalışmak şartıyla belirli bir süre için vergi muafiyeti tanınması ve erkek öğrenciler için askerlik avantajı getirilmesi gibi teşvikleri MEB ile yaptığımız görüşmelerde dile getiriyoruz. Ayrıca, sanayinin kapılarını öğrencilere açarak onların son teknolojik gelişmelere tanıklık etmelerini sağlamak ve fabrikalarda uygulamalı eğitim vermek, mesleki eğitimi güçlendiren adımlar arasındadır."

"SPESIFIK ALANLARDA İHTIYAÇ VAR"

Yenibiriş Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa, emek yoğun işlerde nitelikli çalışanların üretimdeki rolünün önemine dikkat çekerek, "Endüstri meslek liseleri ve ön lisans mezunu teknik elemanları sadece ara eleman olarak nitelendirmek artık tam anlamıyla doğru değil. Özellikle pandemi süreci ve sonrasında global çapta önemli bir tedarik zinciri krizi yaşandı. Bu süreçte, 'gri yaka' kavramı, bilgiyi üreten ve icraata geçiren profesyonel emekçileri tanımlamak için ortaya çıktı" dedi.

Karaboğa, bu çalışanların sanayi, enerji, lojistik ve tarım gibi sektörlerde yarattığı değerin her geçen gün arttığını belirterek, "Özellikle teknik elemanlar, deneyimli ustalar ve hizmet sektörü çalışanları büyük talep görüyor. Örneğin inşaat sektöründe sıva ustası açığı var. Ayrıca, ağır vasıta sürücüleri, vinç operatörleri gibi spesifik alanlarda da ciddi ihtiyaç bulunuyor. Teknik eleman olarak bakım onarım teknisyenleri de talep gören alanlar arasında" diye konuştu.

"BÖLGEYE VE İHTIYAÇLARA UYGUN MESLEK OKULLARI DESTEKLENMELI"

Karaboğa, bu gözlemlere dayanarak bakım onarım alanında kadın istihdamının önemli olduğunu vurguladı. Kadın çalışanların bu alanda başarılı olabileceğinin bilindiğini ancak bu anlamda ciddi bir kaynak eksikliği yaşandığını dile getirdi. Ayrıca, enerji ve hizmet sektörlerinde de benzer durumlarla karşılaşıldığını ifade eden Karaboğa, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Hizmet kalitesinin artırılması için sertifika ve tecrübe sahibi servis, mutfak ve müşteri karşılama gibi alanlarda çalışanlara ihtiyaç var. Bu alanlarda eğitim sistematiğinin düzenlenmesi ve teşvik edilmesi büyük önem taşıyor. Ayrıca, özel sektör iş birliklerinin de geliştirilmesi gerekiyor."

 

"O Sektörde Eleman Bulmak İmkansızlaştı: Yüksek Ücretler Bile Yeterli Değil!" haberi, 13 Ağustos 2024 tarihinde yazılmıştır. 13 Ağustos 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan O Sektörde Eleman Bulmak İmkansızlaştı: Yüksek Ücretler Bile Yeterli Değil! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. O Sektörde Eleman Bulmak İmkansızlaştı: Yüksek Ücretler Bile Yeterli Değil! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 05 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:51 Jose Mourinho, Ertuğrul Doğan ve Acun Ilıcalı, PFDK’ya sevk edildi!
  2. 22:47 MasterChef Jürisi Domuz Eti İddialarını Yorumladı: ‘Bunu Deli Bile Yapmaz
  3. 22:44 MSB acı haberi duyurdu: Bir teğmen şehit oldu!
  4. 22:29 Ankara’da Siyaset Zirvesi: İmamoğlu Görüşmesi Sonrası Özdağ'dan Önemli Mesajlar
  5. 22:22 Elon Musk kendi akıllı telefonunu mu üretecek?
  6. 22:18 Pasifik Holding, 125 Milyon TL ile Galatasaray’ın Sırt Sponsoru Oldu!
  7. 22:15 Özgür Özel: 'Süleyman Soylu tespih nerede'
  8. 22:14 Millet Küçümsenir mi? Ahmet Hakan'dan Lütfi Bayraktar'a Sert Sözler!
  9. 22:06 Fitch, Çin'de deflasyon riskinin kalıcı hale geldiği konusunda uyarıda bulundu
  10. 22:06 ABD'deki seçim sonuçlarının açıklanmasında gecikmeler yaşanabilir
  11. 22:05 CHP'den aile hekimi açıklaması: Memişoğlu'nu istifaya çağırdı!
  12. 22:01 Rusya'dan ABD Seçimlerine Dair Şaşırtıcı Açıklamalar!
  13. 22:01 ABD Seçimlerinde Ekrem İmamoğlu İsimli Oy Pusulası Gündem Oldu
  14. 21:59 Elon Musk Kamala kazanırsa X'i kapatacağını söyledi!
  15. 21:58 DEM Parti'den Batman'da kayyum atama tepkisi!
  16. 21:58 Wanda Nara, Icardi'den ayrıldığını resmi olarak açıkladı! 'İstediğim kişiyle olmakta özgürüm'
  17. 21:52 400 Yıllık Vampir Mezarı: Zosia'nın Yüzü Yeniden Hayat Buldu!
  18. 21:46 Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklama: 'Saray'daki Uçakları Satın!
  19. 21:39 Kamu İktisadi Teşebbüsleri 2023'te Yüzde 13,9 Büyüdü!
  20. 21:35 İsrail Meclisi, Arap Öğretmenlerin İşten Çıkarılmasını Onayladı!
Gündem Haberleri