Olimpiyat Stadyumunda Çocukların Atletik Potansiyeli Yapay Zeka ile Değerlendirilecek

Olimpiyat Stadyumunda Çocukların Atletik Potansiyeli Yapay Zeka ile Değerlendirilecek

Olimpiyat Stadyumunda Çocukların Atletik Pot... Paris'teki Olimpiyat stadyumunda, gelecekte altın madalya kazanabilecek sporcuları tespit etmek için yeni bir yapay zeka sistemi test ediliyor. Sistem, çocukların atletik potansiyelini değerlendirirken, taşınabilir versiyonu da dünya genelinde spor bilimini erişilebilir hale getirmeyi amaçlıyor.

Paris'teki Olimpiyat stadyumunda, gelecekte altın madalya kazanma potansiyeline sahip sporcuları belirlemek amacıyla geliştirilen yenilikçi bir yapay zeka sistemi test ediliyor. Bu sistem, çocukların atletik yeteneklerini analiz ederek, koşma ve zıplama gibi aktiviteleri değerlendiriyor. Teknolojinin taşınabilir versiyonu, spor bilimini dünyanın en uzak köylerine ulaştırmayı hedefliyor ve bu alandaki araştırmaları daha erişilebilir hale getirmeyi amaçlıyor.

Olimpiyatları izlemeye gelen izleyiciler, gelecekte altın madalya kazanabilecek sporcuları belirlemek amacıyla tasarlanan yeni bir yapay zeka sistemini test ediyor. Teknolojiyi geliştiren ekip, ileride daha küçük ve taşınabilir bir versiyonunu kullanarak spor bilimindeki araştırmaları dünyanın en uzak köylerine ulaştırmayı planlıyor.

Alarm çaldığında Tacto, önündeki kızılötesi sensörleri kaydırmak için zamanla yarışıyor. Sensörlerden bazıları aniden mavi renkte yanıp sönmeye başlıyor.

Yakınında, kardeşi Tomo, hareketleri bir dizi kamera tarafından izlenirken kısa bir parkurda koşuyor. Yokohama, Japonya'dan gelen 7 ve 4 yaşındaki kardeşler, Paris'teki Olimpiyat stadyumunun yakınında kurulan yapay zeka destekli sistemi test eden katılımcılar arasında yer alıyor.

Sistem, koşma, zıplama gibi aktiviteleri ve kavrama yeteneği gibi becerileri ölçmek için veri toplayarak, potansiyel altın madalya kazanabilecek sporcuları tespit etmeyi amaçlıyor. Toplanan veriler, kişilerin güç, dayanıklılık, tepki süresi ve çevikliklerini değerlendirmek için analiz ediliyor. Elde edilen sonuçlar, profesyonel ve Olimpik düzeyde yarışan sporcuların verileriyle karşılaştırılıyor.

Teknolojiyi geliştiren Intel'in Olimpiyat ve Paralimpik Programı Başkanı Sarah Vickers, "Bilgisayarlı analiz ve geçmiş verileri kullanarak, sıradan bir insanın kendisini elit sporcularla kıyaslayabilmesini ve hangi spora daha uygun olduğunu görebilmesini sağlıyoruz" diyor.

Testler tamamlandıktan sonra her katılımcıya, 10 maddelik bir listeden hangi spora en uygun oldukları bildiriliyor. Intel, katılımcılardan toplanan verilerin süreç tamamlandıktan sonra silindiğini vurguluyor.

Tacto ve Tomo, testleri yapmaktan keyif aldıklarını ifade ediyor. Tacto, "Hoşuma gitti. En çok koşmamız gereken kısmı sevdim" diyor.

TAŞINABİLİR YAPAY ZEKA SİSTEMİ


Paris 2024 katılımcılarına açık olan bu yeni teknolojinin çok daha küçük ve taşınabilir bir versiyonu mevcut ve kameraya ve bilgi işlem gücüne sahip çoğu cihazda çalıştırılabiliyor. Sarah Vickers, "Sadece bir cep telefonu, tablet veya PC ile daha önce erişemediğiniz verilere ulaşabiliyorsunuz" diyor.

Bu taşınabilir sistem, fiziksel sensörlere ihtiyaç duymadan yalnızca kamerayla çekilen videoları analiz ederek insanların performansını değerlendirebiliyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, kısa bir süre önce bu sistemi Senegal'e götürerek beş farklı köyde binden fazla çocuğun atletik potansiyelini değerlendirdi. Senegal Ulusal Olimpiyat Komitesi ile iş birliği yapan komite, daha ileri düzey testler sonucunda 48 çocuğun "büyük potansiyele" sahip olduğunu belirledi.

Bu çocuklara, atletik yeteneklerini geliştirmek için isterlerse spor programlarına katılmaları önerildi. Sistem, daha geniş kitlelere ulaşarak, benzer daha hantal sistemlere erişemeyen bölgelere fırsatlar sunmayı hedefliyor.

Suffolk Üniversitesi'nde misafir öğretim görevlisi olan ve İngiltere Futbol Federasyonu ile beceri belirleme konusunda çalışan Profesör John Brewer, genç yaşta potansiyeli tespit etmenin spor dallarındaki öncelikli hedef olduğunu belirtiyor. Ancak, yalnızca birkaç özelliği ölçebilen basit bir sistemin, futbol gibi teknik veya dayanıklılık gerektiren branşlarda sınırlı kalabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Brewer, "Maratonu veya 10 bin metre koşusunu kazanmak istiyorsanız, hiçbir sistemin gösteremeyeceği aerobik kapasiteye sahip olmanız gerekir" diyor. Ancak, ilk değerlendirmelerde sistemin faydalı olabileceğine inanıyor. "Eğer bu sistem, insanların belirli bir spor dalında yetenekli olabileceklerini gösteriyorsa teşvik edilmeli. Aynı zamanda taşınabilir olması, yüksek teknolojili değerlendirme yöntemlerine erişimi olmayan bölgelere götürülebilmesi de önemli" diyor Brewer ve ekliyor: "Fakat bu, daha kapsamlı bir beceri belirleme sisteminin yalnızca bir parçası olmalı."

Tacto'nun sonuçları, onun kısa mesafe koşusunda başarılı olabileceğini gösteriyor. Şu anda futbol ve tenisi tercih ettiğini söylese de, Tacto sonuçtan oldukça memnun. Deneyimli eski yüzücüler Brock ve Hank de bu yeni teknolojiyi denemeye karar verenler arasında. Her ikisi de ABD'deki üniversiteleri temsil ederek okullar arası düzeyde yarışmıştı. Hank, "Eski sporcularız, rekabetçiyiz ve bunun eğlenceli olacağını düşündük" diyor. Brock ise, "Biz yüzerken bu tür bir teknoloji yoktu" diye ekliyor.

Sonuçlara gelirsek, Hank "Rugby", Brock ise "Bana basketbol çıktı" diyor. Brock, "Ben hayatımda hiç basketbol oynamadım" dese de, Hank gülerek, "Aslında benimle bir kez oynadı ama bir daha oynamasına izin vermedik" yanıtını veriyor. Görünüşe göre yapay zeka teknolojisiyle bile bilgisayarlar her seferinde doğru sonucu veremiyor.

"Olimpiyat Stadyumunda Çocukların Atletik Potansiyeli Yapay Zeka ile Değerlendirilecek" haberi, 08 Ağustos 2024 tarihinde yazılmıştır. 08 Ağustos 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Olimpiyat Stadyumunda Çocukların Atletik Potansiyeli Yapay Zeka ile Değerlendirilecek haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Olimpiyat Stadyumunda Çocukların Atletik Potansiyeli Yapay Zeka ile Değerlendirilecek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 24 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:37 Arda Turan'dan Galatasaray maçında yer almayacak futbolcular ile ilgili flaş açıklama
  2. 02:35 Bodrum FK hakem tepkisi verdi: "Emeklerimiz hiçe sayılıyor!"
  3. 02:24 Türkiye'nin dev şirketi iflasın eşiğinde: Borsa İstanbul'da işlem görüyordu!
  4. 02:24 Volkswagen'in tedarikçi şirketi iflas başvurusunda bulundu!
  5. 02:24 Kerem Aktürkoğlu yine attı: Benfica'nın dev zaferine damga vurdu!
  6. 02:05 Aytunç Erkin açıkladı: Kılıç yemini dosyasında bilinmeyen detaylar
  7. 01:57 Erdoğan: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Sabotajlara Rağmen Hayata Geçecek
  8. 01:42 Muharrem İnce’den sert sözler: Deve idrarına inanan kafalar sorgulayan nesil yetiştiremez
  9. 01:30 Narin Güran Cinayetinin Perdesi Aralanıyor: Adli Tıp Raporu Çarpıcı Detaylar Verdi
  10. 00:50 Müsavat Dervişoğlu: Başöğretmenimiz Atatürk’e ve Tüm Öğretmenlerimize Minnettarız"
  11. 00:43 Aksu, Serik ve Manavgat'ta Hortum ve Su Baskınları
  12. 00:38 Aile Bakanlığı, Gaziantep'teki Çocuklara Kötü Muamele İddiası Üzerine Açıklama Yaptı
  13. 00:34 Ahmet Çakar’dan Çarpıcı Galatasaray Yorumları
  14. 00:26 Fransa'dan Ukrayna'nın uzun menzilli füzeleri kullanılabileceğini duyurdu
  15. 00:23 Bartın'da kar yağışı başladı, yüksek kesimlerde kar kalınlığı 10 cm'yi aştı
  16. 00:22 Kar Yağışı Altında Madenci Direnişi Devam Ediyor!
  17. 00:19 Ticaret Bakanlığı hızlı kargo dolandırıcılığı konusunda vatandaşları uyardı
  18. 00:17 Ronaldo Fenerbahçe'ye mi Geliyor? Mourinho'dan Çarpıcı Açıklama!
  19. 00:16 Abdullah Güler: ‘Af ve Ana Dil Konuları Yeni Anayasada Yok
  20. 00:16 Abdulkadir Uraloğlu: "Ekiplerimiz, yurttaşlarımıza anında yardım etmek için teyakkuz halindedir"
Teknoloji Haberleri