Konut krizinin perde arkasında ne var?

Konut krizinin perde arkasında ne var?

Konut krizinin perde arkasında ne var? Halk TV yazarı Ozan Gündoğdu, konut krizinin perde arkasında uygulanan para politikası olduğunu yazdı.

Gündoğdu, “Türkiye’nin çok sayıda boş konutu var. Mevcut para politikasında ısrar edilirse, yeni konutların hepsi, konut yatırımcıları için yapılacak. Konut arzı, tıpkı hisse senetleri gibi değer görecek. Bu para politikasının en ağır sonucu, evsiz yaşlılar olacak” görüşünü aktardı.

“Piyasaya enjekte edilen paranın önemli bir kısmı konut satışlarını finanse ediyor”

Ozan Gündoğdu, konut krizinin sebeplerini irdelediği bugünkü yazısında, iktidarın para politikasını eleştirdi. “Faiz indirimlerinin başladığı Eylül ayında, bankacılık sisteminin toplam kredi alacağı 3,88 trilyon liraymış. 9 ay sonra yani bu yılın Haziran ayında bu tutar 5,91 trilyon liraya yükselmiş. Sadece 9 ayda bankacılık sistemi aracılığıyla piyasaya 2 trilyon liraya yakın para enjekte edilmiş. Bu para piyasa mekanizmasının içinden geçip nereye akmış? Piyasaya para pompalanıyorsa, bunca paranın sahibi alım gücünü nasıl koruyor?” diye soran Gündoğdu, “Bir kısmı yatırıma dönüşmüş olmalı, bir kısmı dış ticaret açığı kanalıyla yurt dışına gitmiştir. Peki ya geri kalan 1 trilyon lira? Altın, dolar, tahvil, bono, borsa? Veriler hiçbirinin enflasyon karşısında alım gücünü koruyamadığını ortaya koyuyor. Cevap belli, piyasaya enjekte edilen paranın önemli bir kısmı konut satışlarını finanse ediyor” diye yazdı.

“Kirasını denkleştiremeyen milyonların ülkesinde, milyonerler peşin paraya alıyor konutları"

Nisan ayında 133 bin 58 konut satışı gerçekleştiğini, bu satışların da 101 bin 28’nin, peşin parayla gerçekleştiğine dikkati çeken Gündoğdu, şunları kaydetti:

“Yani, kirasını denkleştiremeyen milyonların ülkesinde, milyonerler peşin paraya alıyor konutları. Peki neden? Konut fiyatlarındaki artıştan rant elde edebilmek için. Sizce bu kişiler, günü geldiğinde hızlıca nakde dönüştürmek istedikleri evlerde, 5-10 bin TL’lik kira geliri için, evlerini kiralamaya yeltenir mi?

Cevap belli. Veriler de ortada. Türkiye’nin çok sayıda boş konutu var. Mevcut para politikasında ısrar edilirse, yeni konutların hepsi, konut yatırımcıları için yapılacak. Konut arzı, tıpkı hisse senetleri gibi değer görecek. Bu para politikasının en ağır sonucu, evsiz yaşlılar olacak.”

2022 verilerine göre 15 milyon 840 bin olarak hesaplanan İstanbul nüfusu, barınma ihtiyacını karşılamakta giderek daha zorlanıyor. İstanbul Planlama Ajansı'nın verilerine göre de İstanbul'da yaşanan kira krizi derinleşirken, yeni kiracılar için ortalama kira bedeli 6 bin 360 liradan hesaplanıyor.

İstanbul'da T24'ün görüştüğü emlakçılar "Daha önce böylesini görmedik" dedikleri kira krizini pandemiden kentsel dönüşüme, öğrencilerden nüfus patlamasına kadar çeşitli sebeplere bağlıyor. Ev sahiplerinden ödeyemeyecekleri kira taleplerini duyan kiracılar ise "Ekonominin hali" diyerek ev sahipleriyle ortak bir noktada anlaşmaya çalışıyor.

Yurt pahalılığı nedeniyle ev arayan öğrenci "Evsiz kalacağım" derken, kirası beklemediği oranda artan kiracı "Başka ev bulamam" diyerek istenilen fiyatı kabul ediyor. Emlakçılar da fahiş kiraların sürdürülebilir olmadığını vurguluyor.
 

"Konut krizinin perde arkasında ne var?" haberi, 10 Haziran 2022 tarihinde yazılmıştır. 10 Haziran 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Konut krizinin perde arkasında ne var? haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Konut krizinin perde arkasında ne var? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:26 İzmir'de Silahlı Kavga: Bir Ölü, İki Kardeş Yakalandı
  2. 18:21 Cumhurbaşkanı Erdoğan Hamas lideri ile görüştü!
  3. 18:21 Ticari Olmayan AB Kargolarına Vergi Oranı Yükseldi: Yeni Düzenleme Detayları
  4. 18:17 İşte İzzet Yıldızhan'ın Herkesten Sakladığı Eşi: Ajda Yıldızhan'ın Göz Kamaştırıcı Güzelliği
  5. 18:17 Ceviz Suyunun Mucizevi Etkileri: Sindirimi Kolaylaştırır, Kalp Sağlığını Destekler!
  6. 18:15 Atakum Belediye Meclisi İlk toplantısını yaptı! İşte o toplantıdan kareler!
  7. 18:10 Hakan Fidan, Katar Yolcusu!
  8. 18:08 Fed'den nisan raporu geldi: Enflasyon en büyük finansal risk
  9. 18:07 Getir, İngiltere, Almanya ve Hollanda'dan Çekilme Planlarıyla Çalışanları Endişelendiriyor
  10. 18:06 Beşiktaş 15 milyon euroluk savunmacı kazandı! Kartal yeni defansını İngiiltere'de buldu
  11. 18:04 WhatsApp'a yeni güncelleme geliyor!
  12. 18:00 Can Yaman "Düşük Maaşlı Projeler Benim Gibi Uluslararası Bir Oyuncuya yakışmaz"
  13. 17:59 Kızılcık Şerbeti'nde Atatürk vurgusu duygulandırdı!
  14. 17:55 Ahmet Ağaoğlu'ndan İlk Açıklama! Ser Verdi, Sır Vermedi!
  15. 17:51 Emre Belözoğlu'dan Türk Futboluna İlişkin Değerlendirmeler
  16. 17:50 Galatasaray seçime gidiyor! Tarih resmen açıklandı
  17. 17:46 İstanbulspor Süper Lig'e veda eden ilk takım oldu
  18. 17:46 Uzmanlar Açıkladı: Yumurta Haşlarken Pratik İpuçları ve Günlük Tüketimin Faydaları
  19. 17:44 Emre Belözoğlu açıkladı: ''Düzelmemiz için 25-30 seneye ihtiyaç var''
  20. 17:44 El Clasico Heyecanı: Real Madrid, Barcelona'yı Ağırlıyor
Ekonomi Haberleri