Romatoid artrit nedir ve tedavisi nasıldır?

Romatoid artrit nedir ve tedavisi nasıldır?

Romatoid artrit nedir ve tedavisi nasıldır? Romatoid artrit, el ve ayaklarda bulunan küçük eklemleri etkileyen, sistemik kronik inflamatuar bir eklem rahatsızlığıdır. Eklem içindeki zar ve iç organlarda ortaya çıkan inflamasyonlar, eklem hattının kalınlaşmasına ve eklemde ısı artışı, şişme ve ağrıya neden olur.

Romatoid artrit, nedeni tam olarak bilinmeyen ve kişiden kişiye değişen bir hastalık türüdür. Her yaş grubunda ortaya çıkabilen bu hastalık, genellikle genç ve orta yaşlı bireylerde başlar. Kadınları genellikle erkeklere göre daha sık etkiler.

ROMATOİD ARTRİT EKLEM YAPISI

 

Eklemler, kemikleri bir arada tutan ve hareket etmelerini sağlayan yapılar olarak bilinir. Eklemlerin karşı karşıya gelen yüzeyleri genellikle kıkırdakla kaplanmıştır. Eklem içinde, sürtünmeyi azaltarak hareketi kolaylaştıran sinoviyal sıvıyı üreten bir zar bulunur. Romatoid artritte, bu yapıya karşı oluşan iltihap nedeniyle eklemde şişlik ve ağrı gelişebilir.

ROMATOİD ARTRİT BELİRTİLERİ

Romatoid artritin belirtileri arasında şişlik, hassasiyet ve sıcaklık sıkça görülür, ancak bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ancak, iltihaplanma her belirtilerde genellikle eşlik eder.

Romatoid artritin emareleri arasında genellikle sabahları eklemlerde ağrı ve sertlik hissi bulunur. Ayrıca sık yorgunluk, kilo kaybı, yüksek ateş, şişmiş eklemler, hassasiyet, eklem şekil bozuklukları, cildin altında nodüllerin oluşması, kansızlık (anemi) gibi belirtiler de görülebilir. Nadiren, göz kuruluğu ve damar duvarı iltihabı gibi durumlar da romatoid artrit ile ilişkilendirilebilir.

ROMATOİD ARTRİT TEŞHİSİ

Romatoid artrit teşhisi için ilk adım bir doktora danışmaktır. Doktorunuz, eklemlerinizdeki şişlik, ağrı, halsizlik, sabahları yaşadığınız tutukluk ve hareket kısıtlılığı gibi belirtiler hakkında size sorular yöneltecektir. Ayrıca, belirli kan testleri ve röntgen çekimleri isteyebilir. Romatoid artriti teşhis etmek için Romatoid Faktör (RF) testi gibi bir test de yapılabilir, ancak tek başına bu test yeterli değildir. Hastalığın şiddetini ve takibini sağlamak için ESR (Eritrosit Sedimentasyon Hızı) ve CRP (C-Reaktif Protein) gibi testlere de bakılması gerekebilir.

Romatoid artrit hastalarında uzun süreli ilaç kullanımına bağlı olarak anemi (kansızlık), böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında bozulmalar görülebilir. Bu komplikasyonları kısmen önlemek için, doktorunuzun önerdiği tarihlerde kontrollerinize gitmeli ve ilaçlarınızı düzenli olarak kullanmalısınız.

ROMATOİD ARTRİT TEDAVİSİ

Romatoid artrit tamamen iyileşen bir hastalık değildir. Ancak, yapılan tedavilerle hastalığın ilerlemesi kontrol altına alınabilir. Güncel tedavi yöntemleriyle ağrı azaltılabilir, eklem hasarı önlenmeye çalışılabilir ve iltihaplanma azaltılabilir. Bu şekilde hastanın yaşam kalitesi artırılabilir. Tedavi programları genellikle hastanın durumuna ve hastalığın şiddetine göre planlanır. Tedavinin ilk hedefi genellikle yaşam kalitesini artırmak olmalıdır.

Romatoid artrit tedavisi multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Bu ekipte Fizik Tedavi Hekimi, Fizyoterapistler, Hemşireler, Psikiyatristler ve Ortopedi Hekimleri gibi uzmanlar bulunabilir.

Ağrıyı hafifletmek için analjezik ilaçlar kullanılabilir. Egzersizler düzenli olarak yapılmalıdır çünkü bu, yorgunluğu azaltır, kemiklerin güçlenmesini sağlar ve kasların esnekliğini ve dayanıklılığını artırır. Beslenme de tedavi sürecinde önemli bir faktördür, çünkü obezite ile karşılaşan hastalarda ek sorunlar ortaya çıkabilir.

Romatoid artrit hastaları için seminerler ve eğitim programları düzenlenmektedir. Bu etkinliklere katılarak, hastalığı nasıl yöneteceğinizi öğrenebilir ve düzenli doktor kontrollerine gitmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Yaşam fonksiyonlarınızı artıracak egzersizleri yaşam tarzınızın bir parçası haline getirmek önemlidir.

"Romatoid artrit nedir ve tedavisi nasıldır?" haberi, 19 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 19 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Romatoid artrit nedir ve tedavisi nasıldır? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Romatoid artrit nedir ve tedavisi nasıldır? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 07 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:42 Sergen Yalçın: "Sezon sonu devam etmeme kararı aldık"
  2. 23:13 Sergen Yalçın'dan Şaşırtıcı Açıklama: Beşiktaş Sorusuna Dikkat Çeken Cevap!
  3. 22:58 Türkiye'den Vizesiz Ziyaret Edilebilecek Ülkelerin 2024 Yılı Güncel Listesi Yayınlandı!
  4. 22:52 İnci Taneleri'nin Veda Tarihi Belli Oldu! Kanal D Resmi Açıklama Yaptı!
  5. 22:46 Altın Sahipleri İçin Kritik Uyarı: "O Tarihte Sert Bir Düşüş Bekleniyor"
  6. 22:38 Türkiye böylesini görmedi! Bir sektörde 3 bin şirket birden battı, 100 bin kişi işini kaybetti!
  7. 22:31 Dikkat! Ünlü bir baharat markasında tehlikeli madde bulundu! Herkes bu ürünleri hemen atmalı!
  8. 22:27 Gaziantep'te Beton Tankeri ve Minibüs Kazasında Ölenlerin Kimlikleri Belli Oldu!
  9. 22:24 CHP'nin ekonomi raporu: Vatandaşlar, krediye bel bağlayarak geçimlerini sürdürüyor
  10. 22:19 Dolarda tam 38 yıl sonra bir ilk yaşandı
  11. 22:17 Fenerbahçe şampiyonluk yolunda büyük yara aldı
  12. 22:14 Ankaralıları sevindirecek haber meteorolojiden geldi! 7 Mayıs 2024 Ankara hava durumu
  13. 22:09 Tesla'nın insansı robotu, fabrikada görev almaya başladı ve ürünleri yerleştirip kutuları taşıyor
  14. 22:09 Altın tahmincisi uyarıyor: Gram altında yeni bir zirve görülebilir!
  15. 22:01 Mustafa Bozbey, yeğenini belediye şirketine başkan olarak atadı iddiaları!
  16. 21:57 Madonna, Copacabana Plajı'nda muhteşem bir gösteriye imza attı: 1.5 milyon kişi konser alanındaydı
  17. 21:53 İYİ Parti'de Müsavat Dervişoğlu başkanlığında ilk toplantı gerçekleşti
  18. 21:51 2024'te Güneş Aktivitesi Zirveye Ulaşıyor: Mars'ın Geleceği Tehlikede mi?
  19. 21:50 İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı, Refah'a saldırı çağrısı yaptı
  20. 21:47 Kenya'daki sel felaketinde ölü sayısı 228'e çıktı
Sağlık Haberleri