RTÜK'ten VOA ve DW'ye erişim engeli getirilmesine ilişkin açıklama
RTÜK'ten VOA ve DW'ye erişim engeli getirilm... “RTÜK, çoğulculuktan, özgür basından, medya kuruluşlarının serbestçe habercilik yapabilmesinden yanadır”
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Amerika’nın Sesi (VOA) ve Deutsche Welle (DW) internet sitelerine erişim engeli getirilmesine ilişkin, “İfade ve basın hürriyetine ilişkin hiç kimsenin tereddüt etmesine, gereksiz endişeye kapılmasına ve yasal dayanaklarla işini yapan Üst Kurulumuzu töhmet altında bırakacak açıklamalar yapmasına lüzum yoktur” açıklamasını yaptı.
VOA ve DW Türkçe internet sitelerine erişim, RTÜK’ün başvurusu üzerine Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından dün engellendi. RTÜK, bugün konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
RTÜK’ün açıklaması şöyle:
“İnternet üzerinden isteğe bağlı yayıncılık mecralarının düzenleme ve denetleme yetkisinin RTÜK’e yasa ile verilmesinden sonra, lisansa tabi olup olmadıklarının tespiti amacıyla geniş kapsamlı internet sitesi taramaları başlamıştır ve bu taramalar devam etmektedir. Bu kapsamda Üst Kurul uzmanlarımız, www.dw.com, www.amerikaninsesi.com internet sitelerini de incelemiştir. Uzman görüşüne göre, ‘tüm medya içeriği’ sekmesi altında ise ‘ses dosyaları’ ve ‘video’ sekmelerinin yer aldığı ve bu içeriklerin ‘programlar’ sekmesi ile program bazında kategorize edilmesi ve katalog şeklinde sunuluyor olmasından dolayı isteğe bağlı yayın hizmeti faaliyeti yürütüldüğü ve ‘İnternet İBYH’ lisansı alınması gerektiği kanaatine varılmıştır.
“Yargı süreci başlatılarak erişim engeli talep edilmek zorunda kalınmıştır”
Üst Kurul da görüşü yerinde bularak anılan internet sitelerine lisans başvurusu yapmaları için yasa gereği 72 saat süre vermiştir. Yasal süre sonunda RTÜK’e herhangi bir başvurunun yapılmadığının görülmesi üzerine, yayın lisansı olmadan yayın hizmetine devam edilen internet siteleri için yargı süreci başlatılarak erişim engeli talep edilmek zorunda kalınmıştır.
Söz konusu alan adında faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişilerce ilgili mevzuata uygun hareket edilmiş olsaydı bağımsız yargı tarafından erişimin engellenmesi müeyyidesi uygulanmayacaktı.
Bu yayın siteleri yasalarımız gereği ülkemizde şirketlerini kurup lisans alma süreçlerini başlatmaları halinde Üst Kurulumuz, erişim engelleme sürecinin sona erdirilmesi için yargı mercilerinden talepte bulunacaktır.
Deutsche Welle ve Amerikanın Sesi’ne erişim engeli
“RTÜK, çoğulculuktan, özgür basından, medya kuruluşlarının serbestçe habercilik yapabilmesinden yanadır”
RTÜK, çoğulculuktan, özgür basından, medya kuruluşlarının serbestçe habercilik yapabilmesinden yanadır. Ancak her demokratik ülke gibi Türkiye de hukuk devletidir. Sektöre rehber olan RTÜK, haberlerin belli teminat altında legal olarak yayılmasından yanadır.
Legal zeminlerde halkın haber alma özgürlüğünün teminatı olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası doğrultusunda 6112 sayılı Kanun ile çalışan Üst Kurul, görevini eksiksiz yerine getirmektedir.
İfade ve basın hürriyetine ilişkin hiç kimsenin tereddüt etmesine, gereksiz endişeye kapılmasına ve yasal dayanaklarla işini yapan Üst Kurulumuzu töhmet altında bırakacak açıklamalar yapmasına lüzum yoktur.”
"RTÜK'ten VOA ve DW'ye erişim engeli getirilmesine ilişkin açıklama" haberi, 01 Temmuz 2022 tarihinde yazılmıştır. 01 Temmuz 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan RTÜK'ten VOA ve DW'ye erişim engeli getirilmesine ilişkin açıklama haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. RTÜK'ten VOA ve DW'ye erişim engeli getirilmesine ilişkin açıklama 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.