Şahin Ciner | Devlet, millet, ulus, halk ve ümmet kavramları üstüne

Şahin Ciner | Devlet, millet, ulus, halk ve ümmet kavramları üstüne

Şahin Ciner | Devlet, millet, ulus, halk ve ... Kısaca, “Sınırları belirlenmiş, bayrağı ve parası olan topluluklar ‘devlet’ niteliği ile anılırlar” tanımlansa da, son 40 yılda bazı bölgesel yönetimler de bu özellikleri sahiplenerek, son dönemeçte Birleşmiş Milletlerin olası bir oturumunda devlet olarak

Millet ya da ulus, çoğunlukla aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, tarih, ülkü, duygu, gelenek ve görenek birliği olan insanların oluşturduğu topluluklardır.

Millet kavramı Arapça, ulus Türkçedir. Millet kavramı, milliyetçi yorum kadar dini öğeleri de içinde barındırır. Oysa ulus kavramı daha yalın bir tanımdır.

Bir topluluğun ulus olarak anılması için; o topluluğun tarihsel geçmişe sahip olması, gelecek için bir arada yaşama inancı ve kararlığını ortaya koyması, bireylerinin birlik ve beraberlik içinde ortak duyguları paylaşması ve kültürel ortaklık bulunması gereklidir. Burada belirtilen “inanç” dinsel değil, bir arada yaşama iradesidir.

Halk, bir milleti oluşturan çeşitli toplumsal kesimlerden veya meslek gruplarından oluşan insan topluluğuna denir. Halkı milletten ayıran en önemli fark, halkın bir toplumda hâlen yaşamakta olan çeşitli toplum kesimlerini kapsamasıdır. Millet ise geçmişten geleceğe doğru belirli bir soyu ifade etmektedir. Daha milliyetçi bir ifadedir ve aynı toplumda yaşayan gruplar arasındaki farklılığı öne çıkarmaktadır. Bu yönüyle “millet” kavramı ile tanımlanan devletler siyasetin iktidar sevdasında kullanılmaya açıktırlar. Siyasette bu istismarın önüne geçmek için “ulus” kavramı, daha doğru bir tanım olacaktır.

Halkın belirgin özelliklerinden biri, millet olma özelliklerine veya bilincine ulaşmamış olmasıdır. Bir coğrafyada yaşayanlardan bahsederken o devletin milletinden ziyade, halkından bahsetmenin daha doğru olacağı ve milliyetçi söylemleri daha geri plana itmesi nedeniyle amaca daha uygun bulunduğu iddia edilse de, çağımız devletlerin yapısındaki gerçeklikle uyuşmamaktadır. Zira ülkemiz topraklarında yaşayan Kürt halkı, Boşnak halkı, Laz, Çerkez halkı gibi gerçekler varken, Türkmen halkı yerine “Türk halkı” kavramı ülkeyi bölünmeye taşımak üzeredir. Bunun yerine “Türk ulusu” demek, halkların gerçekliğini kabul ederek, onların bir arada olmasının ortak adının “Türk ulusu” ve ortak tanımın “Türk” olarak ifadesidir.

Siyasilerin Halk adlarını sayarak yaptıkları politik söylemlerde “Türk” kavramını da halk olarak saymaları “Türk milleti” tanımı ile çelişmektedir. Bu tür söylemler ulusal birliği zedelemekte, millet (ulus) ile halk arasında ayrıştırma tohumlarını toplumun bilinçaltına işlemektedir. Oysa ulus kavramı; içinde dinsel bütünlüğe önem vermeden, hatta inançları bu tanıma hiç katmadan diğer ortak değerleri tanımlar. Bu tanımın içselleştirildiği ulusal topluluklarda laiklik kavramı gündem olmayacak kadar yerleşik ve inanç özgürlüğünü tartışılmaz yapacaktır.

Yüzyıllık yakın tarihini unutup veya yok sayıp ülkeyi yönetenler, millet kavramının değerini yüceltir görünerek, halkları sayarken ulus adımız “Türk” kavramını da halkların listesine katarak, bilerek veya bilmeyerek ulusal kimliğimizi yok etmek üzereler. Oysa halklar belli sayıda ve belli coğrafyalarda değişik ulusal yapılarda yer alabilirler. Bir ulusun adını halk olarak anmak, toplumsal değerlerin zedelenmesinde “bölücülük” tohumlarının atılması ile eşdeğerdedir.

Ümmet kavramı ise halklardan, coğrafyadan ve uluslardan bağımsız tanrı ve peygamber inancıyla birliktelik kuran insanların topluca tanımıdır. Ulusların tanımında halklarla birlikte veya sonrasında anıldığında ulus bilinci ortak değerlerindeki ağırlığını kaybederek inanç topluluğuna dönüşür. İran'ın Şii devlet olarak anılması bu yüzdendir.

Dikkat!

"Şahin Ciner | Devlet, millet, ulus, halk ve ümmet kavramları üstüne" haberi, 21 Mart 2021 tarihinde yazılmıştır. 21 Mart 2021 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Şahin Ciner | Devlet, millet, ulus, halk ve ümmet kavramları üstüne haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Şahin Ciner | Devlet, millet, ulus, halk ve ümmet kavramları üstüne 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:32 Galatasaray, Anahtar Oyuncularla Yeniden Anlaştı: İmza Töreni Coşkuyla Kutlandı!
  2. 16:28 Ortadoğu Gerilimi Altın Fiyatlarını Uçurdu: Uzmanlar Düşüş Bekliyor
  3. 16:22 Türk Takımlarının Avrupa Kupalarındaki Macerası Son Buldu
  4. 16:19 Bankacılık Sektöründe Mevduatlar Yükseliyor, Kredi Hacmi Artıyor
  5. 16:15 TÜİK Verileri: Türkiye'de Çocuk Nüfusu Azalıyor
  6. 16:10 Süper Lig'de Heyecan Dorukta: Konyaspor ile Alanyaspor Arasında Kritik Mücadele!
  7. 16:06 Ukrayna Futbolunda Devrim: Hakemler Yalan Makinesinden Geçecek!
  8. 16:01 Mesut Özil'den Arda Güler'e Destek: 'Sabırlı Olması Gerek'
  9. 15:57 Annenin Kulağından Çıkan Canlı Örümcek Sosyal Medyada viral oldu
  10. 15:52 Fatih Karagümrük: Stadyum Eksikliği Nedeniyle Ceza Almamız Adaletsiz!
  11. 15:46 Putin ve Aliyev, Stratejik Görüşme İçin Buluşuyor: Güney Kafkasya'da Yeni Dönem Başlıyor
  12. 15:39 Polonya'da Tutuklanan Adam, Rusya'nın Zelenski'ye Suikast Girişiminde Rol Almakla Suçlanıyor
  13. 15:21 TCMB'nin Haftalık Verilerine Göre Rezervler Artıyor: Dövizde Gerileme, Altında Yükseliş
  14. 15:16 İran Ordusu Komutanı: İsfahan'daki Patlama Şüpheli Hava Cisminin Tespiti Sonucu Gerçekleşti
  15. 15:12 Capri Adası'nda Feribot Çarpışması: En Az 29 Yaralı
  16. 15:07 TCMB Nisan Toplantısında Faizde Değişiklik Beklenmiyor: Deutsche Bank Raporu
  17. 14:59 Türkiye'de Eğitim Alan Yabancı Öğrenci Sayısı 1 Milyonu Aştı: İstanbul'da 185 Bin Öğrenci Okuyor
  18. 14:53 "Oxford Üniversitesi Resim Galerisinden Çalınan Tablo Romanya'da Bulundu"
  19. 14:51 CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun Yapılan Zamları Sert Bir Dille Eleştirdi
  20. 14:44 Sağlık Bakanı Koca'dan MHRS Randevularında Yeni Düzenlemeler
ABC Kritik Haberleri