Sahte tatil satıcılarına 576 yıla kadar hapis istemi

Sahte tatil satıcılarına 576 yıla kadar hapis istemi

Sahte tatil satıcılarına 576 yıla kadar hapi... Savcılık suç örgütü üyesi 12 kişi hakkında, 18 yıldan 576 yıla kadar hapis istedi.

Ankara’da bir yurttaş, bilinen turizm şirketinden satın aldığı tatil paketinin sahte olduğunu öğrendiği ve 17 bin 500 lira dolandırıldığı iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulundu. Savcılığın yaptığı soruşturmada, benzer şekilde yüzlerce kişinin dolandırıldığı, dolandırıcıların organize çalıştıkları ve talimatları Hollanda’da olduğu tespit edilen Kuzey Engin Karadağ’dan aldıkları belirlendi. Savcılığın talimatıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin yaptığı operasyonla örgütün sözde Türkiye sorumluları oldukları iddia edilen Mustafa Baysal, İlyas Kara ile birlikte örgüt üyesi Müslim Toygar Baysal, İsmail Karabulut, Ramazan Sezer, Bilal Karataş, Hüseyin Nurver ve Mehmet Şentekin yakalandı. Örgüt lideri Kuzey Engin Karadağ, Ali Baysal ve Battal Baysal ise yakalanamadı. Şüphelilerden Mustafa Baysal ile İlyas Kara tutuklanırken, 7 kişi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

ERKEN TATİL FIRSATI YAKALAMAK İSTEYENLERİ HEDEF ALDILAR

​Savcılık, soruşturma sonucu 12 kişi hakkında iddianame düzenledi. İddianamede, şikayetçi olan yurttaş ile aynı yöntemle dolandırılan 32 müşteki yer aldı. Aynı örgüt tarafından yüzlerce kişinin daha dolandırıldığı, Ankara dışında birçok ildeki savcılıklarda örgüt üyeleri hakkında farklı soruşturmaların yürütüldüğü belirtildi. İddianamede, örgüt lideri Kuzey Engin Karadağ’ın yanında çalışan hackerlar aracılığıyla öncelikle otellerin internet sitelerinin sahtesini ürettirdiği, arama motorlarına reklam vererek sahte sitelerin arama motorunda öne çıkmasını sağladıkları anlatıldı. Erken tatil fırsatı yakalamak isteyen kişilerin bu sayede sahte sitelere girdiği, burada yer alan telefon numaralarını aradıklarında fiyatlarda ekstra indirim yapıldığı söylenerek ikna edildikleri aktarıldı. Verilen hesap numaralarına para yatırdıktan sonra müştekilere sözde rezervasyon kodu verildiği, bazı kişilerin otele gitmeden bazı kişilerin ise tatil için otele gittiklerinde dolandırıldıklarını anladıkları aktarıldı.

PARALAR YURT DIŞINA AKTARILIYOR

İddianamede, Mustafa Baysal ile İlyas Kara’nın çoğu akrabası diğer kişiler adına 7 farklı fason turizm şirketi kurdukları, bu şirketler adına telefon numaraları alındığı ve klonlanan internet sitelerine bu numaraların yazıldığı belirtildi. Dolandırılan kişilerin bildikleri otel ya da turizm firmasını aradıklarını düşünürken, şebekenin ağına düştüğü belirtildi. Müştekilerin yatırdığı paranın da ‘Mozaik Otelcilik ve Tur. İnş. Taah. San. Ltd. Şti.’ adına alınan hesaplara gittiği aktarıldı. Bu paranın da yine diğer fason firmalar adına açılan banka hesaplarına gönderilerek dövize çevrildiği ve yurt dışında bulunan hesaplara aktarıldığı anlatıldı.

KOD İSİMLER KULLANMIŞLAR

İddianamede, örgüt yöneticisi ve üyelerinin kullandıkları WhatsApp grubu ile haberleştikleri belirtilerek, sahte çağrı merkezi olarak kurulan satış grubuna ‘Sales xxl’ adı verildiği, bu isimle kurulan WhatsApp grubunda bulunan kişilerin kod isim olarak eski ABD başkanlarının ismini kullandıkları belirtildi. Örgüt lideri Kuzey Engin Karadağ’ın ‘Abraham Lincoln’ adını kullandığı ancak islami otel rezervasyonları için konuştuğu kişilere kendini ‘Mustafa’ ya da ‘Ali’ olarak tanıttığı, diğer rezervasyonlarda ise ‘Bora’ ismini kullandığı belirtildi.

İddianamede, hakkında 394 ayrı suç kaydı ve 179 yakalama kararı bulunan ‘Abraham Lincoln’ lakaplı firari Kuzey Engin Karadağ’ın Hollanda’da olduğu yönünde tespitler bulunduğu belirtildi. İfadeleri alınan müştekilerin çoğunun, dolandırıldıklarını anladıktan sonra tekrar konuştukları Karadağ’ın dolandırıcı olduğunu itiraf ettiğini ve devlet büyükleri ile Türkiye aleyhine ağır ifadeler kullandıktan sonra telefonu kapattığını söyledikleri de aktarıldı.

576 YIL HAPİS İSTEMİ

Savcılık, 32 kişinin dolandırılmasından sorumlu tuttuğu örgüt yöneticileri firari Kuzey Engin Karadağ ile tutuklu Mustafa Baysal ve İlyas Kara hakkında ‘bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık’ ve ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma’ suçlarından 576’şar yıla kadar hapis cezası istedi. Diğer sanıklar hakkında ise karıştıkları olaylara göre 2 suçtan en az 18’er yıl olmak üzere değişen yıllarda hapis talep edildi.

İddianame, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilerek 3’ü firari 12 kişi hakkında dava açıldı.

"Sahte tatil satıcılarına 576 yıla kadar hapis istemi" haberi, 13 Haziran 2022 tarihinde yazılmıştır. 13 Haziran 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Yargı kategorisi altında bulunan Sahte tatil satıcılarına 576 yıla kadar hapis istemi haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sahte tatil satıcılarına 576 yıla kadar hapis istemi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yargı konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:46 Putin ve Aliyev, Stratejik Görüşme İçin Buluşuyor: Güney Kafkasya'da Yeni Dönem Başlıyor
  2. 15:39 Polonya'da Tutuklanan Adam, Rusya'nın Zelenski'ye Suikast Girişiminde Rol Almakla Suçlanıyor
  3. 15:21 TCMB'nin Haftalık Verilerine Göre Rezervler Artıyor: Dövizde Gerileme, Altında Yükseliş
  4. 15:16 İran Ordusu Komutanı: İsfahan'daki Patlama Şüpheli Hava Cisminin Tespiti Sonucu Gerçekleşti
  5. 15:12 Capri Adası'nda Feribot Çarpışması: En Az 29 Yaralı
  6. 15:07 TCMB Nisan Toplantısında Faizde Değişiklik Beklenmiyor: Deutsche Bank Raporu
  7. 14:59 Türkiye'de Eğitim Alan Yabancı Öğrenci Sayısı 1 Milyonu Aştı: İstanbul'da 185 Bin Öğrenci Okuyor
  8. 14:53 "Oxford Üniversitesi Resim Galerisinden Çalınan Tablo Romanya'da Bulundu"
  9. 14:51 CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun Yapılan Zamları Sert Bir Dille Eleştirdi
  10. 14:44 Sağlık Bakanı Koca'dan MHRS Randevularında Yeni Düzenlemeler
  11. 14:40 G7 Bakanlarından İran'a Yeni Yaptırımlar Kararı: İsrail'in Güvenliği Vurgusu ve Ortadoğu Gerilimi
  12. 14:34 "Ukrayna'da Rus Saldırılarında Sekiz Kişi Öldü, İki Çocuk Hayatını Kaybetti"
  13. 14:34 Marmara Bölgesi'nde Şiddetli Yağış Uyarısı
  14. 14:25 "Beylikdüzü'nde Bir Giyim Dükkanına Silahlı Saldırı: Şüpheliler Henüz Yakalanamadı"
  15. 14:22 "Tesla Model Y, Türkiye'de Ön Siparişe Açıldı: İşte Fiyatı ve Özellikleri"
  16. 14:22 Milletvekili Zamı Tartışması: Asgari Ücrete Zam Yok, Milletvekillerine 43.302 TL'lik Artış
  17. 14:19 "Konya'da Oto Hırsızlığı Operasyonu: 13 Milyon Liralık Değerde Araç ve Parçalar Ele Geçirildi"
  18. 14:14 "Diyarbakır'da Kadın Kafa ve Yüzünden Bıçaklandı: Eş Şiddetle Suçlanıyor"
  19. 14:12 TBMM lokantasının fiyatları gündeme bomba gibi düştü: Simitten bile daha ucuz bir menü fiyatı!
  20. 14:11 Tokat'taki deprem, büyük bir depremin habercisi olabilir mi?
Yargı Haberleri