Serkut Bozkurt | Erdoğan CHP ve İyi Parti ile ittifak kurar mı, kurar! Peki nasıl?

Serkut Bozkurt | Erdoğan CHP ve İyi Parti ile ittifak kurar mı, kurar! Peki nasıl?

Serkut Bozkurt | Erdoğan CHP ve İyi Parti il... AKP’li muhaliflerin parti kurma takvimi 16 Nisan 2017 Referandumu öncesi başladı.24 Haziran 2018 Genel Seçimlerinde konuşuldu. Son olarak 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi iyice belirginleşti. 17 yıldır Türkiye’yi yöneten Recep...

AKP’li muhaliflerin parti kurma takvimi 16 Nisan 2017 Referandumu öncesi başladı.

24 Haziran 2018 Genel Seçimlerinde konuşuldu. Son olarak 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi iyice belirginleşti. 17 yıldır Türkiye’yi yöneten Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart öncesi, yeni kurulacak partiyi erken doğuma zorladı (Barış Terkoğlu’nun tespitidir) ama olmadı. Gaza gelmediler, seçim sonuçlarını beklediler.

Kulislerde konuşulanlara göre,. Ramazan Bayramı’ndan sonra Haziran ayının ilk haftası önce AKP içindeki 30’a yakın milletvekili istifa edip, yeni partiye girecek. Grup kuracak. TBMM’deki sandalye sayısına bakalım.

AKP: 291

CHP: 141

HDP: 63

MHP: 49

İyi Parti: 39

SP: 2

TİP: 2

DP: 1

BBP: 1

Bağımsız: 1

AKP ve MHP’nin toplam şu an TBMM’deki milletvekili sayısı 340.

Geçen haftaya kadar Ankara’da konuşulanlara göre, Haziran ayında 30’a yakın AKP’li milletvekili istifa edecek.

Kurucu Üyeler

Adı belli olmasa da yeni kurulacak partinin kurucu üyelerinin başında, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan var. Ayrıca kulislerdeki bilgilere göre, diğer kurucu üyeler şöyle:

Feramez Üstün, Abdullah Başçı, Ayhan Sefer Üstün, Selçuk Özdağ, Mikail Aslan.

AKP’de önemli görevlerde bulunun bu isimler yavaş yavaş mesaj göndermeye de başladı.

“Erdoğan’dan korkmuyoruz”

İlk mesaj Selçuk Özdağ tarafından verildi. Özdağ, geçen hafta, yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini eleştirdi. Özdağ’ın bu mesajı, görünen Millet İttifakı’nın büyükşehirleri almasından sonra kamuoyuna verilen ilk eleştiri olarak görüldü. Ama amaç ve hedef kitle o değil.

Erdoğan iktidarı döneminde artan baskı, en çok muhalifleri etkilese de, AKP içindeki Erdoğan korkusu tahmin edilenden çok daha fazla. AKP içinde kimse 31 Mart gecesine kadar Erdoğan’a karşı cümle kullanmadı, kullanamadı. Özdağ’ın açıklaması bu nedenle tüm kesimlere değil. AKP eski Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’ın mesajı AKP tabanına. Diyor ki: “Artık Erdoğan’dan korkmuyoruz! “

Özdağ’dan sonra daha uzun, biraz akademik dilde yazılan mesaj ise Ahmet Davutoğlu’ndan geldi. Davutoğlu, özetle ülkedeki siyasi gerilimin arttığına dikkat çekti. O da “Erdoğan’dan korkmuyoruz” diye tabana mesajı iletti.

Yeni kurulacak partinin içine Truva atları yerleştiren Erdoğan ise siyasette dengeyi bozacak hareketin sinyalini Twitter üzerinden verdi; “Türkiye İttifakı”

Türkiye İttifakı’nı niye istedi?

Tayyip Erdoğan’ın ilk olarak Twitter hesabından duyurduğu “Türkiye İttifakı”na en sert tepkiyi Devlet Bahçeli gösterdi. Bahçeli, Cumhur İttifakı varken Türkiye İttifakına gerek olmadığını söyledi.

Peki Erdoğan niye yeni bir ittifak ihtiyacı duydu?

1. Ankara ve İstanbul’un kaybedilmesinden sonra Cumhur İttifakının meşruiyetinin sorgulanması.

2. Devlet Bahçeli’nin 31 Mart seçimlerinden sonra kazananın Cumhur İttifakı’nın değil, MHP olduğunu sık sık söylemesi. İplerin elinde olduğunu ima etmesi.

3. Bugüne kadar hiç “biz” demeyen Erdoğan’ın Cumhur İttifakı için bu ifadeyi kullanmaya zorlanması.

Partili Cumhurbaşkanlığından ayrılabilir

Her türlü siyasi iklime uyum sağlayan Erdoğan Türkiye İttifakı’nı kullanmadan, seçim sonuçlarını kabul ettiğini aslında Memur-Sen’i ziyaret ettiğinde açıkladı. Tavanın değil, tabanın kaydığını,kendi iktidarına yakın (Ki iktidara yakın hiçbir sendika tarihte kalamaz) sendikadan, başka kaymalar olduğunu söyledi. Tabanının kaydığını gören Erdoğan, yeni ittifak için (HDP hariç) CHP ve İyi Parti’ye mesaj gönderdi. MHP’ye alternatifin var dendi. Ayrıca AKP içinden ayrılıp parti kuracak olanlara da mesaj gönderildi.

IMF ile yapılacak görüşme öncesi, Erdoğan, daha güçlü bir ittifak ile uzlaşmak istiyor. Bu ittifak için,

6-7 bakanlığı CHP’ye vermeye razı. Tek şartı Ülke Liderliği. Onun için de Erdoğan’ın yakın zamanda Partili Cumhurbaşkanlığından istifası sürpriz olmaz. Sadece Cumhurbaşkanı (Ülke Lideri) olarak kalırım der mi, der.

Telkin edecek

Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İttifakı ile gönderdiği mesaja henüz Millet İttifakı’ndan yanıt gelmedi. 31 Mart öncesi miting meydanlarında muhalefeti terörist ilan eden AKP için Türkiye İttifakı için adım atmak zor. Erdoğan ikna etmek için bu kez toplumsal mutabakat kozunu kullanacak, telkin edecek. Bu tehdit dili 7 Haziran seçimlerinde olmuştu; “400 milletvekili verin bu iş çözülsün” diyen Erdoğan, istediği sonucu alamamıştı. Ne tesadüf ki, 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’nde çoğunluk sağlanamamış ve terör olayları artmıştı. Sonra tekrar seçimlere gidilmiş ve 400 milletvekili alınmıştı. Aynı telkin bu kez “Toplumsal Mutabakat” mesajı içinde verilebilir. Üstüne bir de bağıra bağıra gelen ekonomik kriz de eklenirse, CHP ve/veya İyi Parti Türkiye İttifakı’na dahil olabilir.

Sonuç

Türkiye İttifakı’nın fotoğrafı, önümüzdeki 30 gün içinde belirginleşir. MHP’yi kapı dışına atarak, CHP ve/veya İyi Parti ile (tehdit ederek de olsa ) Türkiye İttifak’ı kurulabilir. CHP’ye yakın isimlere altı, İyi Parti’ye iki bakanlık verilebilir. Hatta Maliye ve Hazine Bakanlığı için konuşulan isimlerden biri de Ersin Özince.

Erdoğan, AKP genel başkanlığı için Binali Yıldırım veya kendisine yakın bir ismi aday göstererek, partili liderliğinden istifa eder, siyasette önümüzdeki 4 yıl boyunca partisiz Ülke Lideri olarak kalabilir.

Olur mu, olur.

"Serkut Bozkurt | Erdoğan CHP ve İyi Parti ile ittifak kurar mı, kurar! Peki nasıl?" haberi, 25 Nisan 2019 tarihinde yazılmıştır. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Serkut Bozkurt | Erdoğan CHP ve İyi Parti ile ittifak kurar mı, kurar! Peki nasıl? haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Serkut Bozkurt | Erdoğan CHP ve İyi Parti ile ittifak kurar mı, kurar! Peki nasıl? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
    2. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta Para Cezası Geliyor!
    3. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
    4. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
    5. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
    6. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
    7. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
    8. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
    9. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
    10. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
    11. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
    12. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
    13. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
    14. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
    15. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
    16. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
    17. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
    18. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
    19. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
    20. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
    ABC Kritik Haberleri