‘300 milyon hepatitli, hasta olduğunu bilmiyor’

Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, korkunç tabloyu paylaştı: Dünyada şu an hepatitli olduğundan habersiz 300 milyon kişi var. Bu kişilerin tespit edilmesi için herkesi test yaptırmaya çalışan Çakaloğlu, ''Kayıp Milyonlar''ı aradıklarını söyledi.

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle açıklamalar yapan Memorial Şişli Hastanesi Gastroenteroloji-Hepatoloji Bölümü ve Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, dünya üzerinde 300 milyon Hepatit B, 100 milyon ise Hepatit C hastası olduğunu söyledi. Çakaloğlu, bu kişilerin yüzde 80’inin hastalığından habersiz olduğunu belirtirken, vakıf olarak “Kayıp Milyonlar” teması ile farkındalık yaratmaya çalıştıklarını ve herkesi test yapmaya davet ettiklerini açıkladı.

Çakaloğlu, “Hastaların 4’te 1’i yani 100 milyonu ömürlerinin bir devresinde karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri olma riski ile karşı karşıya. O nedenle bu iki virüsün üzerinde daha çok duruyoruz. 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü’nde de farkındalık yaratıp insanları bu konuda bilgilendirip herkesi en azından hayatlarında bir kere kendileri ve aile üyeleri için Hepatit testlerini yaptırmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

“BİR KERE TEST YAPTIRIN”
Hepatit mikrobunu taşıyan yaklaşık 400 milyondan 300 milyonun hastalığından habersiz olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, “İlerde ciddi hastalıklara maruz kalma riskine sahip insanların maalesef yaklaşık yüzde 80’i hastalığından habersiz. 400 milyon Hepatit B ve C hastasının yaklaşık 300 milyonu hastalığından habersiz. Bu da hastalığın özelliği. Bu virüs kronikleştikten sonra 10 ila 50 yıl gibi uzun sürelerde siroza ya da kansere yol açıyor. Bu aradaki dönem ise sessiz bir enfeksiyon olarak geçiyor. Herhangi bir belirtisi olmadığından bizim bu hastalıkları tanımamız ancak onunla ilgili testleri yaptırmakla mümkün” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

81 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Baş ağrılarınızın nedeni boynunuz olabilir
Hastanelerde randevu sorunu
Kırım-kongo kanamalı ateş hastalığını griple karıştırmayın!
Yemek sonrası bu his oluyorsa dikkat: Bağırsaklarınız çürümüş olabilir!