Gua Sha nedir?
Son zamanların en popüler yüze yapılan masaj yöntemlerinden biridir.Temel olarak yüz yogasına benzese de oldukça farklıdır.Gua sha taşı genellikle doğal taş olarak bildiğimiz,yeşim taşı veya pembe kuvarsdan elde edilir.Uygulamadan önce yüzünüze mutlaka bir yüz yağı veya güzel kaygan bir nemlendirici sürmeniz önemlidir.Şayet bunu yapmazsanız taş yüzünüzde rahatça kaymaz ve istenilen etkiye ulaşmanız oldukça zorlaşır.Dilerseniz kuru yağlardan kuş burnu çekirdeği yağını veya yine günümüzde çok popüler olan kolojen içerikli ürünleri kullanabilirsiniz.
Nasıl yapılır?
Eğer mümkünse duşdan çıktıkdan sonra gözenekleriniz açıkken yüz bakım yağınızı avucunuza bir iki damla alıp yüzünüze tampon hareketlerle yedirin.Daha sonrasında ise gua shanızın daha yüze oturan içe doğru kavisli tarafıyla çene hattınızdan alnınıza kadar hafifçe bastırarak çekin.Bu işlemi 4-5 kezuygulamanız yeterlidir.Daha sonra diğer bölgeye de aynı şekilde çalışın, iki kaş arası, göz çevresi ,mimik çizgileri gibi bölgelere de taşınızın kavisli kısımlarına göre yüzünüze uygun olan tarafı seçerek masajlar yapın.Bu rutini 21 gün boyunca deneyin daha sonrasında hiçbir estetik işlem yaptırmadığınız halde etrafınızdaki insanların tepkilerinden farkı anlayacaksınız.
Gua Sha 'nın kan dolaşımına faydası
Geleneksel tedavi yöntemleri ile ünlü Çin’de en çok uygulanan masaj çeşitlerinden biri olan Gua Sha, derinin altına giren kan dolaşımını arttırarak iyileşmeyi hızlandırmasına dayanıyor. Gua Sha taşları birden çok malzeme ile yapılabiliyor. Kemik, kristal, yeşim ya da boynuzdan yapılan geometrik şekilli ve kenarları yumuşak Gua Sha taşı ile yapılan masaj, vücudun tüm bölgelerine uygulanabiliyor. Özellikle sırt, göğüs ve bacaklarda kan dolaşımını arttırarak organlara giden oksijen miktarını arttıran teknik, daha narin hareketlerle yüz bölgesine de yapılabiliyor.
Taşlarla yapılan Gua Sha
Gua Sha masajı, ellerin uyguladığı baskıyı arttırmak için genellikle özel taşlar yardımıyla yapılıyor. Daha modern bir masaj için özel olarak geliştirilmiş Gua Sha masaj aleti kullanılıyor. Genellikle kas ve eklem ağrılarını hafifletmek amacıyla kullanılan teknik, bağışıklık sistemine de faydalı olabileceği düşünülerek soğuk algınlığı, ateşli hastalık ve karaciğer rahatsızlıklarında da kullanılabiliyor. Germe ve kuvvetlendirme egzersizlerine destek amacıyla da kullanılabilen yöntem sırasında masajın uygulandığı cilt üzerinde kırmızı veya mora yakın çürükler oluşuyor. Vücut bu çürükleri tedavi etmek amacıyla hasar gören bölgeye daha çok besin ve oksijen taşınmasına yardımcıoluyor.Aynı zamanda burada oluşan enfeksiyonu gidermek için daha fazla kimyasal ajan üretiliyor ve bu ajanlar bölgedeki bakteri ve zararlı organizmaların vücuttan dışarı atılmasını sağlıyor. Kan inceltici ilaç alanların, derin ven trombozu hastalığına sahip olanların, hamilelerin, diyabet hastalarının, kalp ve böbrek rahatsızlığı olanların, enfeksiyon riski taşıyanların, tümör ya da yarası olanların veya kalp pili taşıyanların Gua Sha masajı yaptırmaları uygun görülmüyor.
Gua Sha’nın faydaları nelerdir?
Vücut kan ve lenf dolaşımını artırarak hücrelerdeki tıkanan enerjinin serbest bırakılmasına katkı sağlar.
Toksinlerin ve patojen mikroorganizmaların dışarı atılmasına yardımcı olur.
Kas ağrıları ve gerginliklerinin şiddetini azaltarak daha hafif ve rahat hissedilmesini sağlar.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci arttırır.
Hücrelerin oksijen alma kapasitesini arttırarak daha zinde ve sağlıklı hissettirir.
Mutluluk hormonu salgılanımını arttırır ve stresi önler.
Masa üstü çalışanların boyun ve sırt ağrılarını hafifletir.
Menopozun etkilerini azaltır.