Koronavirüs araştırması: En şanslı kan grubu hangisi?

ABD’de yapılan yeni bir araştırmada, Covid-19’a karşı en savunmasız insanlar arasında A kan grubunun daha yaygın olarak görüldüğü kaydedildi. Kan grubu '0' olan kişilerin koronavirüse yakalanma ve hastalığı ağır geçirme riski ise diğerlerine göre daha az.

ABD’de yer alan Columbia Üniversitesi’nden bilim insanları, kan gurupları ile yeni tip koronavirüs arasındaki ilişkiye dair yeni bir araştırma yaptı. NTV'nin aktardığına göre, Nature dergisinde yayımlanan çalışma kapsamında bilim insanları, Covid-19 için pozitif test edilen 14 bin 112 kişinin kan grupları ile enfeksiyon, entübasyon ve ölüm oranlarını analiz etti. Sonuçlarda en yüksek enfeksiyon oranlarının A ve B tipi kan gruplarında, en düşük enfeksiyon oranlarının ise AB ve O gruplarında görüldüğü belirtildi. Bununla birlikte, araştırmada B ve AB tipi kan gruplarının entübasyon riskinin, diğer gruplardan daha yüksek olduğu belirtildi.

EN YÜKSEK ENTÜBASYON RİSKİ B GRUBUNDA

Bilim insanlarına göre kan grupları ile enfeksiyon, entübasyon ve ölüm riskleri arasındaki ilişki şu şekilde; Enfeksiyon riski (Yüksekten az doğru): A, B, O, AB Entübasyon riski (Yüksekten aza doğru): B, AB, O, A Ölüm riski (Yüksekten Aza Doğru): AB, O, A, B

HACETTEPE ARAŞTIRMACILARI: KAN GRUPLARI HASTALIĞIN SEYRİNİ DEĞİŞTİRMEDİ

Yaz aylarında Ankara’da yer alan Hacettepe Üniversitesi tarafından 186 koronavirüs hastası üzerinde yapılan bir çalışmada ise, Türkiye'de covid-19 hastaları arasındaki en yaygın grubun A olduğu belirtildi. Araştırmacılar, hastalarının yüzde 57’sinin kan grubunun A ve yüzde 24’ünün kan grubunun ise O olduğunu açıkladı. Bilim insanları, 0 grubunda daha az vaka görülmesi nedeniyle, bu kan grubuna sahip olanlarda virüse karşı bir miktar koruma olabileceğini belirtti. Ancak araştırmacılar kan gruplarının hastalığın seyrini değiştirmediğini vurguladı.

İKİ TEORİ VAR

Öte yandan, dünya genelinde yapılan çeşitli çalışmalar benzer bulguları işaret etse de kan grupları ise koronavirüs arasında nasıl bir ilişki olduğu henüz bilim dünyası tarafından kanıtlanmadı. Ancak duruma açıklayabilecek iki teori bulunuyor.  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Limon Suyunun Mucizevi Gücü: Sağlığınızı Limonla Canlandırın!
81 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Baş ağrılarınızın nedeni boynunuz olabilir
Hastanelerde randevu sorunu
Kırım-kongo kanamalı ateş hastalığını griple karıştırmayın!