Naci Görür: Deprem kentlerini tamir çalışmaları inşaat projesi değil

Vatandaşların çadır sorunu tüm şiddetiyle devam ederken inşaat projelerinin sunulması pek çok kişi tarafından eleştirilmişti. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür de söz konusu inşaat çalışmalarına ilişkin paylaşımda bulundu.

6 Şubat deprem felaketinin birinci ayı geride kaldı. Kentlerin enkaz altında kaldığı felakette moloz yığınları da kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan depremin ilk günlerinde 'bir yıl' izin isteyerek inşaat çalışmalarının biteceğini söylemiş, bu ay içerisinde Hatay'da 40 bin 426, Kahramanmaraş'ta 45 bin 67, Adıyaman'da 25 bin 882, Gaziantep'te 18 bin 544 konutun inşasına başlanacağını bildirmişti.

Vatandaşların çadır sorunu tüm şiddetiyle devam ederken inşaat projelerinin sunulması pek çok kişi tarafından eleştirilmişti. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür de söz konusu inşaat çalışmalarına ilişkin paylaşımda bulundu.

Görür, yenileme çalışmalarının inşaat projesi olmadığını söyleyerek sosyal emdya hesabından şu ifadeleri kaydetti:

yerleşim alanının yüzey jeolojisini, yeraltı jeolojisini, jeomorfolojisini, jeofiziğini, sismolojisini, zeminini, vb ayrıntılı olarak bilecek ve yenilediğiniz bölgenin depremsellğini, aktif faylarını, çökme alanlarını, sıvılaşma yörelerini, kütle hareketlerinin olabileceği…..

Bu günlerde harıl harıl deprem bölgesinde yerleşim bölgelerini yenileme, ayağa kaldırma çalışmaları yapılıyor. Okan Tüysüz ile görüştük, duyduğumuz endişeleri bir kez daha duyuralım dedik: Deprem kentlerini tamir ve yenileme çalışmaları sadece bir inşaat projesi değildir.

'GELECEK NESİLLERE İHALE ETMEYELİM'

Her yerleşim alanının yüzey jeolojisini, yeraltı jeolojisini, jeomorfolojisini, jeofiziğini, sismolojisini, zeminini, vb ayrıntılı olarak bilecek ve yenilediğiniz bölgenin depremsellğini, aktif faylarını, çökme alanlarını, sıvılaşma yörelerini, kütle hareketlerinin olabileceği yerleri, deprem etkisinin büyütüleceği yöreleri, deprem dalgalarının bir nevi kapana kısılıp yıkıcı etkilerinin artacağı alanları, vb belirleyip inşaatına giriştiğiniz yerlerin yerleşime uygun olup olmadığına karar vermeniz, sonra da yenileme ve imar çalışmalarına girişmeniz lazım.

Ne olur alelacale deprem bölgelerinde yenileme çalışmaları yapıp 6 Şubat gibi bir afeti aynı bölgedeki gelecek nesillerimize ihale etmeyelim.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çevre Haberleri

Bakanlık onay verirse 3 ilde binlerce ağaç kesilecek
Kaz Dağları tehdit altında: Arka kapı arıyorlar
Kanal İstanbul projesi güzergâhında bir haftada 10 milyar TL’lik ihaleye çıkıldı
Murat Kurum’un “Kanal İstanbul gündemimizde değil” şeklindeki açıklaması yine yalanlandı
Milyonlar kirli hava soluyor: Türkiye'de havası en temiz yerler neresi?