Sistem değişiyor: Genel değil, bölgesel teşvik!

Sistem değişiyor: Genel değil, bölgesel teşvik!

Sistem değişiyor: Genel değil, bölgesel teşvik! Ekonomi yönetimi, bölgesel kalkınmayı ön plana çıkaran yeni bir teşvik sistemi hazırlıyor. 26 kalkınma ajansının öncülüğünde, yatırım alanları belirlenerek desteklenecek. HIT-30 programı ile yüksek teknoloji yatırımlarına 30 milyar dolarlık kaynak aktarılacak.

Ekonomi yönetimi, mevcut teşvik sisteminde köklü değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Yeni sistemde bölgesel kalkınma ön plana çıkacak ve ana aktör olarak kalkınma ajansları belirlenecek. Bu ajanslardan, yatırım alanlarıyla ilgili gereksinimler toplanmaya başlandı. Bazı teşvik unsurları kaldırılacakken, diğerlerinin oranları artırılacak veya azaltılacak.

Teşvik sisteminin temeli, bölgelerarası gelişmişlik farklarını azaltmak olarak belirlense de bugüne kadar istenilen sonuçlar elde edilemedi. Bu nedenle, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'da değişiklik yapılması planlanıyor. Yeni teşvik sisteminin temel taşlarını 26 kalkınma ajansı oluşturacak. Bazı teşvikler tamamen kaldırılacak, bazıları ise oran ve süreleri bakımından yeniden düzenlenecek.

Yeni dönemin adı "Türkiye Yüzyılı Yatırım Hamlesi" olacak. İlk adım olarak, yüksek teknoloji ürünleri üretecek girişimcilere 2030 yılına kadar 30 milyar dolarlık kaynak aktarımını öngören HIT-30 programı hayata geçirildi. Bu program, elektrikli araçlar, batarya, çip, güneş ve rüzgar enerjisi ile Ar-Ge alanındaki yatırımlara belirli alt sınırlar koyarak çağrıda bulunuyor. HIT-30, mevcut Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamındaki teşvikleri de içeriyor.

Teşvik sistemindeki değişikliklerin ikinci aşamasında, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar doğrultusunda verilen bölgesel teşvik sistemi uygulanacak. Burada ana rol, bölgesel kalkınma faaliyetleri yürüten kalkınma ajanslarına verilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bu ajanslardan görev bölgeleri ile ilgili yatırım gereksinim analizi talep etti. Ajanslar, bölgelerinde ihtiyaç duyulan yatırım alanları ve sektörleri belirleyerek Bakanlığa iletmeye başladılar. Bu veriler analiz edilerek bölgesel bazda yatırım alanları belirlenecek.

Teşvik bölgelerinin sayısı da artırılacak. Halen 6 bölgeden oluşan sistemin, 7 veya 8 bölgeye çıkması bekleniyor. 8 bölge seçeneği üzerinde daha fazla duruluyor. Teşvik bölgeleri, illerin sosyoekonomik gelişmişlik endeksine göre sıralanacak.

Mevcut teşvik sisteminde sağlanan vergi, prim ve faiz gibi istisna ve indirimlerin bazıları yeni dönemde kaldırılacak. Bazı miktarlar ise bölge ve sektöre göre artırılacak veya azaltılacak. Hibe desteği, yerli üretim yapan yatırımlara verilecek; yani yerli malzeme kullanarak yatırım yapanlar hibe desteğinden yararlanabilecek.

Ekonomi alanındaki haberlere göre, yatırım teşvik sistemi şu anda Genel Teşvikler, Öncelikli Yatırım Konuları, Stratejik Yatırımlar ve Bölgesel Teşvikler olmak üzere 4 ana kategoriye ayrılmış durumda. Bölgesel teşvikler, iller arasındaki gelişmişlik farklarını azaltmayı amaçlarken, iller sosyoekonomik gelişmişlik endeksine göre 6 bölgeye ayrılıyor.

Öncelikli Yatırım Konuları kapsamında, belirli yatırım konularında 5. bölge destekleriyle yapılan yatırımlar destekleniyor. Yeni dönemde bu uygulama, öncelikli yatırım konularında revizyonlarla devam edecek. Stratejik Yatırımlar ise cari açığın azaltılmasına katkı sağlayan yüksek katma değerli yatırımları destekliyor.

Geçtiğimiz dönemde farklı kategorilerde yapılan HIT-30 programı çağrıları, mevcut Proje Bazlı Teşvik sistemi kapsamındaki teşvikleri içeriyor. Genel Teşvik Sistemi ise teşvik edilmeyen yatırım konuları haricindeki tüm yatırımları kapsıyor. Yeni dönemde bu Genel Teşvik Sisteminin kaldırılması planlanıyor.

"Sistem değişiyor: Genel değil, bölgesel teşvik!" haberi, 09 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 09 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Sistem değişiyor: Genel değil, bölgesel teşvik! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sistem değişiyor: Genel değil, bölgesel teşvik! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 10 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:46 Gaziantep’te Şok Gelişme: Tekstil Devi Konkordato Başvurusunda Bulundu!
  2. 01:34 Mersin’de Tecavüz İddiası: KYK Kız Yurdu’nda Eylemler Devam Ediyor! Erkek Öğrencilerden Dayanışma!
  3. 01:34 Bitlis'te Protesto Gösterileri ve Etkinlikler 5 Gün Yasak! Kamu Güvenliği Tehlikede Mi?
  4. 01:22 Fenerbahçe'den Büyük Hamle: Arda Güler Geri mi Dönüyor?
  5. 01:19 Gram Altında 4 Bin 500 TL Tarihi Tahmini! Altın Sahipleri Dikkat!
  6. 01:11 İsrailli bakanın Erdoğan'lı paylaşımına Dışişleri'nden tepki!
  7. 01:06 BinBin, 9.2 milyar TL değerlemeyle Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da işlem görmeye başladı!
  8. 01:02 Polis memuru Şeyda Yılmaz’a hakaret eden kişinin 7 yıl 7 aya kadar hapsi istendi
  9. 01:00 Ayçiçek Yağında 80 Günde 3. Zam! Fiyatlar Yükselmeye Devam Ediyor
  10. 00:59 Sıla bebekle ilgili 5 şüphelinin tutukluklarına devam kararı verildi
  11. 00:57 9 bin 100 TL bu tarihte hesaplarda olacak; Gözler o anı bekliyor!
  12. 00:54 Münevver Karabulut'un Annesinden Sert Tepki: Bir daha adımı o kirli ağızlarına almasınlar
  13. 00:50 Araç sahiplerine kötü haber: Akaryakıtta yeni zam kapıda!
  14. 00:50 Galatasaray Başkanı Dursun Özbek'ten Fenerbahçe'ye 5. yıldız göndermesi
  15. 00:49 Kayıp Rojin’in Son Anları Güvenlik Kamerasında!
  16. 00:47 Bakanlık yazı gönderdi, okullarda ders süresi 30 dakikaya düşürüldü!
  17. 00:44 AB’ye Seyahat Edenler Dikkat! Yeni Elektronik Sistem Başlıyor!
  18. 00:43 Bakan Uraloğlu: İnternet faturalarında bizim düzenleyici yetkimiz yok
  19. 00:37 Naci Görür: Marmara'da 30 yıl içinde deprem olma olasılığı yüzde 47!
  20. 00:35 Oğlunu ABD’ye Kaçıran Anne Eylem Tok'un İade Davası Ertelendi!
Ekonomi Haberleri