Sovyetlere karşı savaşan Penşir, Taliban’a karşı direnişin kalesi olmaya çalışıyor

Sovyetlere karşı savaşan Penşir, Taliban’a karşı direnişin kalesi olmaya çalışıyor

Sovyetlere karşı savaşan Penşir, Taliban’a k... 1970'li yıllarla beraber Afganistan'daki komünist önderliğe ve Sovyet askerlerine karşış ABD desteği ile başlatılan islami direnişin mevzilerinden olan Penşir bu kez de Taliban'a bayrak açtı

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin ardından çok kısa bir süre içerisinde Taliban’ın Kabil’i ele geçirmesi ve ülke yönetimine geçmesinin ardından daha önce Sovyet yönetimine karşı da savaşmış olan Mesud ailesi direniş kararı aldı.

Bugün Taliban’ın eline geçmeyen tek yer olan ve Mesud ailesinin başında olduğu Penşir’de birçok silahlı unsur bir araya gelerek Taliban’a karşı direneceklerini açıkladı. Ülkeyi terkeden Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin birinci yardımcısı Emrullah Salih ve Ahmet Şah Mesud’un oğlu Ahmet Mesud etrafında birleşen Afganlar, Taliban’a karşı koymaya başladı. Kendini Eşref Gani’den sonra meşru cumhurbaşkanı olarak ilan eden Emrullah Salih, “Baskı rejimi ve vahşi diktatörlüğe karşı direnin” çağrısı yaptı.

“Kavga artık benim, dönüşü yok”

32 yaşındaki Ahmed Mesud, çağrıyı babasının yakın arkadaşı olan Fransız filozof Bernard Henry Levy üzerinden dünya medyasıyla paylaştı.

Mesud çağrısında şöyle diyor:

“Ulusal kahraman ve Komutan Mesud’dan Afganların özgürlüğü için verdiği mücadeleyi miras aldım. Bu kavga artık benim, dönüşü yok. Silah arkadaşlarım ve ben, köleliği reddeden ve ölmekte olan ülkemizin son özgür bölgesi olan kalemiz Penşir’de bize katılmaya çağırdığım tüm özgür Afganlarla birlikte kanımızı vereceğiz.

“Sizinle konuşuyorum, tüm bölgelerden ve tüm kabilelerden Afganlar ve sizi bize katılmaya davet ediyorum. Size sesleniyorum, sınırlarımızın ötesinde, kalbinde Afganistan olan Afganlar ve burada, yine bulunduğum Penşir’de umudunu kaybetmemiş yurttaşlarım olduğunu söylemek istiyorum.

“Fransa’da, Avrupa’da, Amerika’da, Arap dünyasında, başka yerlerde, geçmişte Sovyetlere karşı, yirmi yıl önce Taliban’a karşı özgürlük mücadelemizde bize çok yardımcı olmuş olan hepinize sesleniyorum: Siz sevgili özgürlük dostları, geçmişte olduğu gibi yine bize yardım eder misiniz? Bazılarının ihanetine rağmen size olan güvenimiz büyük. Biz Afganlar 1940 yılındaki Avrupa’nın durumundayız.

“Penşir dışında yaşanan büyük bir fiyaskodur. Tek başımıza kalakaldık. Ama asla boyun eğmeyeceğiz.

“Kabil savaşmadığı için biz Afganlar yenilmiş sayılmayız. Savaşçılarımız, yaşlı ve genç Mücahitlerimiz burada, Penşir’de yeniden silahlandılar. İster ruhen, ister doğrudan destek yoluyla bize katılın. Yanımızda olabildiğince çok özgürlüğün dostları olun. Afganistan tarihinde birlikte yeni bir sayfa yazacağız. Bu, ezilenlerin tiranlığa karşı ebedi direnişinde yeni bir sayfa olacak. Allah’ın izniyle üstesinden geleceğiz.”

8982c3e1-517c-4e1c-ba8c-320e996f2871.jpeg
Mesud (solda), Penşir’de aralarında Afganistan devlet başkan yardımcısının (sağda) da olduğu mücahit komutanlarıyla birlikte toplantı halinde

 

Öte yandan Kuzey İttifakı komutanlarından Ahmet Mesud ve Amrullah Saleh’in Taliban’ın Kabil’e girmesinin ardından Pençşir’de komutanlarla toplantı yaptıkları ana ait bir fotoğraf da servis edildi.

"Sovyetlere karşı savaşan Penşir, Taliban’a karşı direnişin kalesi olmaya çalışıyor" haberi, 19 Ağustos 2021 tarihinde yazılmıştır. 19 Ağustos 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Sovyetlere karşı savaşan Penşir, Taliban’a karşı direnişin kalesi olmaya çalışıyor haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sovyetlere karşı savaşan Penşir, Taliban’a karşı direnişin kalesi olmaya çalışıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 11 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 06:04 Milli Emlak duyurdu: Ankara'nın hemen yanında arazi edinme fırsatı!
  2. 05:58 İmamoğlu'ndan Batı'ya yönelik Netanyahu tepkisi: "Daha kaç kişiyi öldürmesi gerekiyor?"
  3. 05:52 Bu hobilerle uğraşanların zekası doğrulandı! Bilim insanları açıkladı
  4. 04:41 İsrail'in Gazze'ye saldırılarında bir gazeteci ve birçok kişinin hayatını kaybettiği bildirildi
  5. 03:24 Sürüden ayrılanı kurt kapar atasözünün anlamı
  6. 03:23 Su testisi su yolunda kırılır atasözünün anlamı
  7. 03:22 Söz gümüşse sükût altındır atasözünün anlamı
  8. 03:19 Sinek küçüktür fakat mide bulandırır atasözünün anlamı
  9. 03:14 Bilim insanları duyurdu: Dünya'nın içindeki bir gezegen keşfedildi
  10. 03:10 Ücretsiz Spotify kullanıcıları için kötü haber: Bu özellik sadece Premium abonelere sunulacak
  11. 03:04 Turistler Antalya'yı bıraktı Konya'ya koşuyor!
  12. 03:01 9. Yargı Paketi'nin taslağı belli oldu
  13. 03:00 Güneş yüzeyinde patlama: Şiddetli jeomanyetik fırtına bekleniyor!
  14. 02:58 Galatasaray 33 milyon euroluk bombayı patlatmak için harekete geçti!
  15. 02:55 Sona kalan dona kalır atasözünün anlamı
  16. 02:36 Belediyenin yardımları devam ediyor: İşte Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin sunduğu hizmetler!
  17. 02:08 Beşiktaş'ın tarihine damga vurmuştu: Yeni kulübü şimdiden belli oldu!
  18. 02:08 ABD'den açıklama: "İsrail, Gazze’de uluslararası hukuku ihlal etti demek makul"
  19. 01:50 Beşiktaş 95 euroluk dünya yıldızının bomba transferi için hazırlanıyor!
  20. 01:50 Bakan Tunç: “Özgür Filistin için önemli bir adım”
Dünya Haberleri