Soyağacı sorgulaması ne zaman açılacak? Tarihçiler tartışmaya başladı

Soyağacı sorgulaması ne zaman açılacak? Tarihçiler tartışmaya başladı

Soyağacı sorgulaması ne zaman açılacak? Tari... Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internetten soyağacı sorgulamaya olanak sağlayan sistemi geçen hafta açıp aynı gün yoğun ilgi nedeniyle kapatmasının ardından bir tartışma daha başladı. Uzmanlar, yüzlerce...

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internetten soyağacı sorgulamaya olanak sağlayan sistemi geçen hafta açıp aynı gün yoğun ilgi nedeniyle kapatmasının ardından bir tartışma daha başladı. Uzmanlar, yüzlerce yıl geriye giden eksiksiz bir soyağacı çıkarılması için genel müdürlüğün elindeki belgelerin yetmediği görüşünde.

Alt-üst soy bilgisi sorgulama hizmeti, e-devletin işlem kapasitesinin 3-4 kat üzerinde talep gelmesi üzerine askıya alınmıştı. İnternet üzerinden soyağacı sorgulamanın bir aydan önce yeniden erişime açılması beklenmiyor.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner günlük bir kota belirleneceğini ve bu şekilde sorgulamanın yeniden mümkün olacağını belirterek “Vatandaşlar biraz sabretsin'' demişti.

İnternetten olmasa da aslında il ve ilçe nüfus müdürlüklerine dilekçe vererek dede, büyükanne ve torun gibi bilgilere vatandaşların ulaşması bir süredir mümkündü. Yıllardır bu işlere odaklanan uzmanlar, internetten sorgu konusunda beklentilerin yüksek tutulmaması gerektiği kanaatinde. 

'ESKİYE ULAŞMAK MÜMKÜN DEĞİL'
Habertürk yazarı Murat Bardakçı da bugünkü yazısında “Noksansız bir soyağacı çıkartmamız mümkün değildir'' dedi. Bardakçı şu ifadeleri kullandı: 

“Teknik problemlerin halledilmesinin ardından herhangi bir şekilde kayıtlara ulaşabildiğiniz takdirde yedi ceddinizi öğrenebileceğinizi, anne ve baba tarafından asırlar önceki aile kayıtlarınıza ulaşabileceğinizi zannetmeyin. Şanslı iseniz en fazla dört, haydi bilemediniz beş nesil geriye, 1800’lerin ortalarına kadar gidebilir ve orada kalırsınız. Öyle hayal ettiğiniz gibi asırlar öncesine, onbeşinci, onaltıncı yüzyıllara ulaşmanız mümkün değildir. Zira, 19. asırdan itibaren tutulmuş nüfus kayıtları ile daha önce yapılmış sayımların evrakı farklı yerlerdedir, meselâ 1831 ile 1880’ler arasında yapılan ve sadece erkeklerin kaydedildiği nüfus sayımının belgeleri devlet arşivinde, 1880’ler sonrasında kadınların da yazıldığı defterler ise nüfus müdürlüklerindedir ve bunların tamamı henüz yeni harflere aktarılmamıştır.'' 

NE YAPMAK GEREKİYOR?
Kısacası yüzlerce yıl geriye giden bir soyacağı çıkarmak isteyenlerin Osmanlı arşivlerine de girmesi, tahrir defterlerini incelemesi gerekiyor. Özellikle ataları göç edenlerin resmi belgelerde dördüncü nesle kadar geriye gitmesi bile çok zor. Göç edilen yerler Türkiye sınırları dışında kaldıysa o ülkelerin arşivlerinde de araştırma yapılması ve epey çaba harcaması gerekiyor.

Bu arada Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün soyağaçlarını daha eski tarihlere götürebilecek çalışması da sürüyor. Genel Müdür Sinan Güner bu ay başında yaptığı açıklamada şöyle demişti:

“Elektronik arşiv çalışması başlattık, İstanbul’dan Hatay’dan kamyonlarla belgeleri getirdik. Osmanlıca 320 milyon evrakı tarayacağız. Buradan nüfus kütükleri çıkarıyoruz, sadece tarama değil restorasyon da yapıyoruz. Osmanlıca arşivler, nüfus bağını ortaya çıkartıyoruz. Biz bunları bitirdiğimiz zaman TC kimlik numaralarıyla ilişkilendireceğiz. Böylece herkesin soy bağı resmi olarak da ortaya çıkacak.''

"Soyağacı sorgulaması ne zaman açılacak? Tarihçiler tartışmaya başladı" haberi, 12 Şubat 2018 tarihinde yazılmıştır. 12 Şubat 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Soyağacı sorgulaması ne zaman açılacak? Tarihçiler tartışmaya başladı haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Soyağacı sorgulaması ne zaman açılacak? Tarihçiler tartışmaya başladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 05 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:44 Galatasaray, Orta Saha Güçlendirme Peşinde: Casemiro Transferi İçin Hamle Yapıyor!
  2. 04:23 Masrafı yok diye bol bol ekildi: Sarı altında hasat erken başladı!
  3. 04:18 Hızlı kilo vermek istiyorsanız 3 beyazdan uzak durun!
  4. 04:16 En sevilen iki ürün birleşti ortaya şaheser çıktı: İşte gelin çantası tarifi
  5. 04:15 Şipşak kurabiye: Tahinli kurabiye tarifi
  6. 04:13 Ustaların tarifi: 15 dakikada orjinali aratmayan su böreği
  7. 04:11 Bu şekilde saklayan muzu 1 ay taptaze tutuyor!
  8. 03:18 5 Mayıs 2024 Günlük burç yorumu
  9. 02:47 Restoranlarda tepki çeken uygulama! Uzmanı uyardı: Ödemeyin
  10. 02:44 iPhone'da bulunan kilit ekranı özelliği Android'e de geliyor
  11. 02:43 Amazon'un satışları ilk çeyrekte arttı!
  12. 02:41 Kan grubuna göre hastalık riskleri neler? En şanslılar o kan grubuna sahip olanlar çıktı
  13. 02:40 On milyonlarca kişi WhatsApp'a gizlice giriyor!
  14. 02:37 Teknoloji şirketlerinde işten çıkarmalar dünya genelinde devam ediyor!
  15. 02:35 Üniversite-sanayi arasındaki dijital köprüyü kuracak uygulama: JobSocial
  16. 02:33 Araştırma üniversitelerine AR-GE için 503,9 milyon lira bütçe
  17. 02:32 Google yapay zekanın verimli kullanımı için eğitim veriyor
  18. 02:28 Türk mühendisler devletlerin sakladığı sırrı keşfetti!
  19. 02:26 Sevgilinizin sizi aldattığını nasıl anlarsınız? Sosyal medyada "Bunu deneyin" diyerek paylaştı!
  20. 02:24 Bu besinler mutluluk hormonlarını tavan yaptırıyor!
Gündem Haberleri