Teklif TBMM'de: Kredi kartlarından savunma sanayi fonu ücreti alınacak!

Teklif TBMM'de: Kredi kartlarından savunma sanayi fonu ücreti alınacak!

Teklif TBMM'de: Kredi kartlarından savunma s... Savunma sanayiine destek için yeni düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM'ye sunuldu. Limiti 100 bin TL üzerindeki kredi kartları için yıllık 750 TL katılma payı getirilecek.

AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan "Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun" ile diğer bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunuldu. Teklif, savunma sanayii projelerine kaynak sağlamak amacıyla çeşitli vergi düzenlemeleri getiriyor ve kredi kartı sahiplerinden yeni katılım payları alınmasını öngörüyor.

KREDİ KARTLARINA KATILMA PAYI:

Düzenlemenin en dikkat çeken maddelerinden biri, limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartları için yıllık 750 lira katılma payı ödenmesi zorunluluğu. Bu tutar, kredi kartı hamilleri tarafından her bir kart başına ödenecek ve elde edilen gelirler, Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na (SSDF) aktarılacak. Kredi kartı çıkaran kuruluşlar, bu katılma payını her yıl ocak ayının 5'inci gününde kart sahiplerinin hesaplarına yansıtacak ve hesap ekstrelerinde gösterecek.

TAPU, KADASTRO VE NOTER İŞLEMLERİNE YENİ ÜCRETLER:

Savunma sanayii projelerine destek amacıyla getirilen bir diğer yenilik ise tapu ve kadastro işlemlerinde alıcı ve satıcılardan alınacak olan katkı payı. Taşınmaz satışlarında, her iki taraftan da ayrı ayrı 750 lira katılma payı alınacak. Diğer tapu işlemlerinde ise işlem sahiplerinden 375 lira talep edilecek.

Noter işlemlerinde de taşınmaz satışları ve araç tescil işlemleri için belirlenen katılma payları uygulanacak. İlk defa tescili yapılacak araçlar için 3 bin lira, tescil edilmiş araçların her türlü satış ve devrinde ise 1500 lira katılma payı alınacak. Noterlerde diğer işlemler için de işlem başına 75 lira katılım payı ödenmesi gerekecek. Bu tutarlar, her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılacak ve 1 Ocak 2025'ten itibaren uygulanmaya başlanacak.

ÖZEL FON HESAPLARI VE ENFLASYON DÜZELTMESİ:

Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişiklikle, muhasebe standartları uyarınca "yapılmakta olan yatırımlar" hesabında takip edilen tutarlar, enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak. Bu tutarlara ayrıca enflasyon düzeltmesi uygulanmayacak ve bilançonun pasifinde özel bir fon hesabında gösterilecek.

FON’A AKTARILACAK GELİRLER:

Yasa teklifi ile vergi beyannamelerinden, gümrük ve sigorta prim bildirgelerinden alınacak katılma payları da SSDF'ye aktarılacak. Katılım payları, işlemler sırasında ödenmedikçe ilgili işlem gerçekleştirilemeyecek. Ödenmeyen paylar nedeniyle işlemi yapan memurlar ve noterler de ödeme yükümlülüğünden müteselsilen sorumlu olacak. 

Bu düzenleme, savunma sanayiine sürekli ve güvenilir bir kaynak yaratmayı amaçlıyor ve çeşitli vergi ve işlem kalemlerinde katılma paylarının artırılmasını öngörüyor. 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek olan bu kanunla, Türkiye'nin savunma sanayii projelerinin finansmanında önemli bir adım atılması hedefleniyor.

"Teklif TBMM'de: Kredi kartlarından savunma sanayi fonu ücreti alınacak!" haberi, 11 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 11 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Teklif TBMM'de: Kredi kartlarından savunma sanayi fonu ücreti alınacak! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Teklif TBMM'de: Kredi kartlarından savunma sanayi fonu ücreti alınacak! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 11 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:53 Yıldızlı o iddiayı Meclis'e taşıdı: İmam Hatip'e kayıtlı öğrenciler eğitimi tarikat yurdunda alıyor
  2. 22:51 Tel Aviv’e Yönelik İHA Saldırıları: Lübnan’dan Yanıt Geldi!
  3. 22:41 Şanlıurfa'da Toplanma ve Yürüyüşler 3 Gün Süreyle Yasak: Nedenleri ve Detaylar!
  4. 22:32 Sanayi Üretiminde Daralma, Perakende Sektöründe Hızlı Artış: Ekonomik Tutarsızlık Nereye Gidiyor?
  5. 22:23 Hayvan Katliamı Halkı Ayağa Kaldırdı! AKP İl Binası Önünde Protesto!
  6. 21:57 Turkcell çalışanından çarpıcı iddialar!
  7. 21:51 Karadut'un Zuhal'i İrem Helvacıoğlu, Ural Kaspar ile Evlendi!
  8. 21:43 Bingöl'de Gösteri Yasağı: Üç Gün Sürecek! Neden Bu Karar Alındı?
  9. 21:39 3-0'lık Zafer: Ümit Milli Takım'dan Etkileyici Performans!
  10. 21:37 RTÜK, Açık Radyo'nun karasal yayın lisansını iptal etti
  11. 21:35 Altın fiyatlarında sert düşüş! Yatırımcılar endişeli!
  12. 21:34 5 bin TL üzeri drone ve kol saatleri ÖTV kapsamına alınacak!
  13. 21:31 Tarkan'dan Gebze'de hayvan katliamı tepkisi
  14. 21:28 İYİ Partili vekilden Köfteci Yusuf'a ziyaret: 'Dostlarımızla Köfteci Yusuf’taydık'
  15. 21:23 MCT Technic, Galatasaray Erkek Basketbol Takımı'nın forma sponsoru oldu
  16. 21:19 Beşiktaş Asbaşkanı Göçmez'den Semih Kılıçsoy açıklaması
  17. 21:15 TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan yabancı VAR hakemi iddialarına yanıt
  18. 21:11 Dervişoğlu’ndan “yeni çözüm süreci” açıklaması: 'Bir spekülasyona alet olmak istemiyoruz'
  19. 21:10 AKP'li Derya Yanık: "İstanbul Sözleşmesi varken de kadın cinayetleri vardı"
  20. 21:07 Gaziantep FK maçında sakatlanmıştı: Beşiktaş'ta Paulista'nın durumu netlik kazandı
Ekonomi Haberleri