Toğrul: Fıstığı üreticiden 15-20 TL'ye alıp, tüketiciye 4 katı fiyatına satıyorlar!

Toğrul: Fıstığı üreticiden 15-20 TL'ye alıp, tüketiciye 4 katı fiyatına satıyorlar!

Toğrul: Fıstığı üreticiden 15-20 TL'ye alıp,... HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, komisyoncuların üreticiden aldıkları Antep fıstığını tüketiciye satarken 4 katı fiyat farkıyla sattıklarını söyleyerek, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Antep fıstığı üreticilerinin yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı. Toğrul, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde fıstık fiyatının komisyoncular tarafından belirlendiğini belirtti. Artan tarım girdilerinden dolayı fıstık yetiştiricisinin daha borçlandığını ve elindeki ürünü ucuza satmak zorunda kaldığını söyleyen Toğrul, çiftçiden kilogram fiyatı 15-20 liraya satın alınan fıstığın tüketiciye dört kat daha pahalıya satıldığını kaydetti.

HDP'Lİ TOĞRUL, VERDİĞİ ÖNERGEDE BAKAN PAKDEMİR'E SORULAR YÖNELTTİ

Fiyat istikrarının sağlanması ve üreticinin yeterli gelir elde edebilmesi için lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsalarının kurulmasının zorunlu olduğu üzerinde duran Toğrul, “Lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsalarının hayata geçirilmesi üreticimizin ürününü değerinde pazarlamasını sağlayacak, fiyat istikrarında sürdürülebilirlik ile kaliteli ürünün her an piyasada bulunabilirliğini sağlayacaktır. Acil olarak Güneydoğu Tarım Birlikleri veya benzer bir kuruluş yeniden oluşturulmalı, fıstık taban fiyatı önceden belirlenerek üreticinin mağduriyeti giderilmelidir” diye belirti.

Toğrul, verdiği önergesinde şu soruları yöneltti:

Antep fıstığıyla ilgili taban fiyat belirleme ve üreticiyi korumaya alma konusunda bakanlığınızın ne tür bir girişimi olacaktır? Antep fıstığıyla ilgili fiyat dengesi sağlayacak ve üreticilerin mahsulüne sahip çıkacak bir birlik ya da kooperatif kurmak için Bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?Antep fıstığında fiyat istikrarının sağlanması ve üreticinin yeterli gelir elde edebilmesi için lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsalarının kurulması konusundan bakanlığınız neden bir çalışması yoktur? Bu konuda Bakanlığınız bir çalışması olacak mıdır? Kaliteli ürün elde edebilmek için ciddi maliyetlere katlanan Antep fıstığı üreticisine destek primi verilmesi konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır? Gaziantep’te yıllara göre fıstık rekoltesi ne kadardır? Antep fıstığı üretimine ilişkin rekolte açıklamalarının fıstık üreticisini etkilememesi için ne gibi önlemler alacaksınız? Türkiye’de üretilen birçok ürüne taban fiyatlaması uygulaması yapılırken Antep fıstığına yönelik neden taban fiyatı uygulaması yapılmamaktadır? Üreticinden çok düşük fiyata alınan Antep fıstığı vatandaşa gelene kadar neden bu kadar pahalı olmaktadır? Bu durum fıstık üreticisini ciddi anlamda mağdur etmektedir. Bu durumu nasıl engelleyeceksiniz?

"Toğrul: Fıstığı üreticiden 15-20 TL'ye alıp, tüketiciye 4 katı fiyatına satıyorlar!" haberi, 19 Ağustos 2020 tarihinde yazılmıştır. 20 Ağustos 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Toğrul: Fıstığı üreticiden 15-20 TL'ye alıp, tüketiciye 4 katı fiyatına satıyorlar! haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Toğrul: Fıstığı üreticiden 15-20 TL'ye alıp, tüketiciye 4 katı fiyatına satıyorlar! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Tele 1

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:15 Bir boya çeşidi olan akrilik boya nedir?
  2. 04:11 Bir zamanlar Türkiye'nin önde gelen mobilya devi olan şirket iflas etti!
  3. 04:05 İstanbul'daki taksiciler, öldürülen meslektaşları için bir araya geldi
  4. 03:29 Hırvatistan'da genel seçimleri Hırvat Demokrat Birliği'nin (HDZ) kazandığı bildirildi
  5. 03:27 CHP, 20-21 Nisan tarihlerinde bir "Yerel Yönetimler Çalıştayı" düzenliyor
  6. 03:23 Avrupa Birliği, İran'a yaptırımların genişletilmesi kararı aldı
  7. 03:03 Google'dan daha fazla çalışanı işten çıkarma kararı geldi
  8. 02:42 Bu testi 45 saniyeden kısa sürede çözen %10'luk kişiden biri misiniz?
  9. 02:39 Faydalarıyla sosyal medyayı sallayan biberiye suyu nasıl yapılır?
  10. 02:37 Bu 8 burca asla sırrınızı vermeyin!
  11. 02:34 Tokat'ta 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi
  12. 02:23 İliç'teki maden kazası için oluşturulan komisyonun üyeleri belirlendi
  13. 01:59 Kredi kartı sıkılaşması risk doğuruyor
  14. 00:58 AB zirvesinin Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde, Kıbrıs konusuna vurgu yapıldı
  15. 00:51 Ukrayna yetkilileri, Çernigiv'e yönelik saldırıda 14 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi
  16. 00:48 Fahrettin Altun açıkladı: "200'ü aşkın İsrail kaynaklı dezenformasyonu ifşa ettik"
  17. 00:20 Hollanda milletvekilleri, Kavala ve Demirtaş hakkındaki yönergeyi kabul etti
  18. 00:20 Seçimin acısı çıkmaya başladı: Ücretsizdi ama artık yüzde 25 zamlı!
  19. 00:19 AB, İsrail'e Gazze'ye insani yardım girişlerine izin verme çağrısı yapıyor
  20. 00:16 İsrailli Bakan Ben-Gvir'in tartışmalı önerisi: "Filistinlilere Ölüm Cezası Verilsin”
Ekonomi Haberleri