Türkiye 530 bin dolarlık pazarlığı ABC'den öğrendi!

Türkiye 530 bin dolarlık pazarlığı ABC'den öğrendi!

Türkiye 530 bin dolarlık pazarlığı ABC'den ö... ABD Başkanı Donald Trump'ın eski güvenlik danışmanı Michael Flynn'in, Hollandalı bir danışmanlık şirketi aracılığıyla Türkiye'ye lobicilik yaptığı ortaya çıktı. ABC Gazetesi ve Tele1 Washington Temsilcisi Yılmaz Polat...

ABD Başkanı Donald Trump'ın eski güvenlik danışmanı Michael Flynn'in, Hollandalı bir danışmanlık şirketi aracılığıyla Türkiye'ye lobicilik yaptığı ortaya çıktı. ABC Gazetesi ve Tele1 Washington Temsilcisi Yılmaz Polat Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın gizli Washington ziyaretinde Michael Flynn ile görüşmüş olabileceğini ileri sürmüştü. 

ABD basınında da yer alan iddiaya göre Flynn'in danışmanlık firması Flynn Intel Group, ABD'deki seçimlerden önce ve sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bağları olan Inovo BV için lobicilik yapmaktaydı.

FLYNN KABUL ETTİ

Rus yönetimi ile gizlice görüştüğü ortaya çıkınca istifa eden Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, ABD Adalet Bakanlığına, ABD seçimlerinden hemen önce Türk hükümeti yararına lobicilik yapmış olabileceğine ilişkin evrak kaydı yaptı. Flynn’ın avukatlarının ABD Adalet Bakanlığı Yabancı Ülkeler Adına Lobicilik Dairesine Salı günü sundukları ek kayıt belgelerinde, Flynn ve firmasının, Ağustos-Kasım ayları arasında 530 bin dolar karşılığında yaptıkları lobicilik faaliyetinin, ''’Türkiye Cumhuriyeti yararına yapılmış sayılabileceği’’ kaydedildi.

'FETHULLAH GÜLEN'E YOĞUNLAŞILIYORDU'

Flynn'in ayrıca "Türk dışişleri ve enerji bakanlarıyla New York'ta seçimden 2 ay kadar önce gizlice buluştuğu" da öne sürülürken, iddianın kaynağı olarak Inovo'nun kurucu Kamil Ekim Alptekin gösterildi.

Inovo BV'nin Flynn'in şirketine 9 Eylül ile 14 Kasım arasında 535 bin dolar ödediği söylenen haberde, şirketin hedefinin "Fethullah Gülen'e yoğunlaştığı" öne sürüldü.

Flynn'in şirketinin Eylül ayında Inovo için lobicilik yaptığını duyurduğu, ancak Adalet Bakanlığı'na "yabancı ajan" olarak kayıt yaptırılmadığı aktarılıyor. 

'DARBE TEŞEBBÜSÜNÜN ARDINDAN ALGIYI ONARMASI İÇİN TUTULDU'

Inovo için çalışan Flynn, Şubat ayında Rusya büyükelçisi ile açıklamadığı görüşmeleri sebebiyle istifa etmek zorunda kalmıştı. Flynn'in istifasının ardından Adalet Bakanlığı'na lobicilik faaliyetiyle ilgili bilgi verdiği kaydedildi.

Flynn'in yaptığı lobicilik faaliyetinin amacının "darbe teşebbüsünün ardından ABD'de kilit topluluklarda Türkiye'deki iş iklimine dair algıyı onarmaya yardımcı olmak" olduğu öne sürülürken, Flynn'in bu dönemde Gülen'le ilgili yazılar da kaleme aldığı aktarılıyor.

FLYNN'İN GÜLEN YAZISI TARTIŞMA YARATMIŞTI

The Hill'de yayımlanan bir yazısında Flynn, ABD'nin Gülen'e "güvenli sığınak" sağlamaması gerektiğini söylerken, söz konusu yazıda Flynn, Gülen ile Ayetullah Humeyni'yi karşılaştırıyor.

"11 Eylül'den sonra Usame bin Ladin'in Türkiye'de güzel bir villada yaşadığını duysaydık ne yapardık" diye soran Flynn'in söz konusu yazısı, Türkiye'de de gündem oluşturmuştu.

'FLYNN YAZMAYI KENDİSİ İSTEDİ'

Flynn'in yazısında, Trump'ın eski danışmanının Gülen'e karşı lobicilik yapmak için ödeme aldığı açıklanmıyordu. 

Flynn Intel Group, yazının "şirketin Inovo ile işiyle bağlantılı olmadığını" öne sürerken, yazının yazılmasını "Inovo, Türkiye Cumhuriyeti ya da başka bir tarafın talep etmediği" öne sürülüyor.

Inovo BV kurucusu Alptekin, Politico'ya yaptığı açıklamada, Flynn'in yazıyı kendi iradesiyle yazdığını ve "Türk siyasetinin kimi ince noktalarını anlamadını" söylerken, buna örnek olarak Flynn'in "Türk hükümetinin en iyi dostlarından olan Müslüman Kardeşler ile" Gülen destekçilerini karşılaştırmasını gösterdi.

'TÜRKİYE İLE TEMAS OLMADAN YAZILDI'

Alptekin, Flynn'in "siyasi idrakının" güçlü olmadığını söylerken, eski ABD ulusal güvenlik danışmanının "kendi güdüleriyle hareket ettiğini" belirtti.

Flynn'in şirketi ayrıca söz konusu yazının, "Flynn Intel Group'un Inovo için yaptığı araştırmayla bağlantılı olduğunu" kabul ediyor. Açıklamaya göre yazının taslak hali de yayımlanmadan önce Inovo ile paylaşılıyor. Inovo'nun yazıya yalnızca "teknik değişiklikler" yaptığı öne sürülüyor.

Açıklamada Flynn Intel Group'un, "Türkiye Cumhuriyeti ile yazıya dair iletişim kurduğu ya da yazının taslağını hükümete gösterdiği" yönünde bir bilgisi olmadığı söyleniyor.

Inovo BV yetkilisi Alptekin de, konuyla ilgili Türkiye ile temasları olmadığını öne sürüyor.

ABC Gazetesi ve Tele1 Washington Temsilcisi Yılmaz Polat Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın gizli Washington ziyaretinde Michael Flynn ile görüşmüş olabileceğini ileri sürmüştü. 

Yılmaz Polat'ın yazısı şu şekilde; 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın 6 Mart pazartesi günü Washington'a yaptığı 24 saatlik gizli ziyaret esrarını koruyor.

Türk tarafından  henüz bir açıklama yok. Anlaşılan gizlenecek kadar önemli  bir durum var.

Hatırlatayım.

Berat Albayrak 7 mart günü Teksas Eyaletinin Houston kentinde yapılan 'IHS Ceraweek 2017' enerji konferansına katıldı.

Bakan pazar günü proğramda görünmeyen Washington'a geldi.

Gelişi basından saklandı. Pazartesi gününü Washington’da geçirdi, salı günü Houston'a geçti.

Albayrak'ın kimlerle görüştüğü hala meçhul.

Trump Yönetimiyle resmi bir teması olsaydı zaten saklanmaz açıklanırdı.

Albayrak Washington'dan ayrıldıktan sonra Türkiye'yi yakından ilgilendiren önemli bir gelişme oldu. 

Güvenilir siyasi haberleriyle çok okunan  'Huffington Post, The Hill ve Politico' haber siteleri,  Başkan Trump tarafından Ulusal Güvenlik Danışmanlığına atanan ancak kısa bir süre sonra kovulan Michael Flynn'ın Türkiye bağlantılı lobi şirketiyle ilgili önemli bir yazı daha yayınladı.

Hatırlayacaksıknız Michael Flynn, Fethullah Gülen'le ilgili bir yazı yayınladı, Türkiye'nin ' maskeli ve terör' kaynağı olarak tanımladığı Gülen'e feda edilemeyeceğini yazdı.

Daha sonra Trump ve ekibinin hazırlık  dönemi sırasında Flynn'nin Erdoğan'a yakın kişilerle lobi bağlantısı olduğuna ilişkin iddialar ortaya atıldı.

'Daily Caller' isimli haber sitesi  Flynn'ın sahibi olduğu 'Flynn Intel Group' adlı şirketin Hollanda merkezli 'Inovo BV' adlı şirketle lobi için Eylül ayında anlaştığını bildirdi.

Şirketin sahibinin  Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı (TAİK) Kamil Ekim Alptekin olduğu ve Erdoğan'a yakınlığıyla tanındığı belirtildi.

Alptekin sustu, Flynn Türk Hükümetiyle ticari ilişkisi olmadığını öne sürdü.

Flynn’nin lobi şirketi ABD Adalet Bakanlığı’na yeni kayıt yaptırdı.

Şirketin avukatı Robert Kelner geçen Salı Adalet Bakanlığına bir mektup gönderdi.

ABD Adalet Bakanlığı'na sunduğu belgelerde, Türk Enerji Bakanı Berat Albayrak'la Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuoğlu'nun 19 eylül tarihinde Flynn'la New York'ta gizlice buluştuğu bildiriliyor.

Kamil Ekim Alptekin'in  buluşmayı organize ettiği  belirtiliyor.

Belgelere göre, Alptekin'in sahibi olduğu  'Inovo BV' şirketi Flynn'nin şirketine  '9 Eylül 14 kasım' tarihlerini kapsayan hizmet karşılığında  530 bin dolar ödedi.

Belgeler, 'Ulusal Güvenlik Danışmanlığı direkten dönen Michael Flynn'nin lobi şirketi 'Flynn Intel Group' un Başkanlık seçim kampanyası sırasında Türkiye bağlantısını açık  biçimde ortaya koyuyor.

Şirket bundan sonra AKP Hükümeti tarafından kiralanacak mı göreceğiz. 

İlgi alanında lobicilik de olan Enerji Bakanı Berat Albayrak Washington'da Flynn'la buluşmuş olabilir mi?

"Türkiye 530 bin dolarlık pazarlığı ABC'den öğrendi!" haberi, 09 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 09 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Türkiye 530 bin dolarlık pazarlığı ABC'den öğrendi! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye 530 bin dolarlık pazarlığı ABC'den öğrendi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:21 Ankara'da şiddetli fırtına hakim
  2. 13:17 Erdal Beşikçioğlu: "Enver Bey bize belediyeyi borçsuz bir şekilde teslim etti"
  3. 13:14 Altın Piyasasında Durağan Seyir: Gram ve Çeyrek Altın Fiyatları Sabit, Ons Fiyatı İstikrarlı
  4. 13:14 Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
  5. 13:10 Beşiktaş'ta ayrılık rüzgarı: O isimle yollar ayrıldı!
  6. 13:08 Batman Merkezli 'Mahzen-30' Operasyonu: 'Odacılar' Organize Suç Örgütü Çökertildi!
  7. 13:01 İsrail'in Refah'a düzenlediği saldırıda ölü ve yaralılar var
  8. 12:58 Hamas ve İslami Cihad, İsrail Saldırılarını Kınayarak Filistin Halkını Direnişe Çağırıyor
  9. 12:54 Hızlı ve Pratik: Pirinçle Avokado Olgunlaştırma Yöntemi!
  10. 12:49 Siber Tehlike: Yapay Zeka İle Birlikte Kötü Amaçlı Yazılımların Yüzde 600'den Fazla Artışı
  11. 12:45 Yavaş: 'Lüks Belediye Binaları İsraf, Halkın Parasını Harcamak Doğru Değil'
  12. 12:40 New York'ta Trump Davası Sırasında Trajik Olay: Şahıs Kendini Ateşe Vererek Hayatını Kaybetti
  13. 12:36 Kuzguncuk'ta Antep Fıstıklı Kurabiyeler Tartışma Yarattı: Maliyet 110 Lira!
  14. 12:31 Denizli Belediye Başkanı Çavuşoğlu'dan İsraf Protestosu: 45 Kiralık Araç Sergilendi
  15. 12:23 İran-İsrail Gerilimi Petrol Fiyatlarını Uçurdu: Türkiye Enerji Arayışlarını Sürdürüyor
  16. 11:42 İstanbul Valisi Gaziosmanpaşa'daki Toprak Kaymasıyla İlgili İncelemelerde Bulundu
  17. 11:39 Fenerbahçe'de Sadettin Saran Adaylığını Açıkladı
  18. 11:34 NASA Başkanı: Çin'in Gizli Uzay Varlığı ve Ay İddiaları ABD'yi Endişelendiriyor
  19. 11:31 Ortadoğu Gerilimi: Piyasalarda Hareketlilik Devam Ediyor
  20. 11:28 İçişleri Bakanı: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İddiaları İçin Soruşturma Başlatıldı
Dünya Haberleri