Üçüncü dalga olmasın diye yeni yasaklar gelebilir

Üçüncü dalga olmasın diye yeni yasaklar gelebilir

Üçüncü dalga olmasın diye yeni yasaklar gele... İki haftada bir açıklanan risk haritasına göre, sarı renkli olan illerde bile yeni yasaklar konabilir.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan illere göre haftalık vaka sayısı (100 bin kişide) tablosunda geçen hafta sarı olan yerler şimdilerde ya turuncu ya da kırmızı renge dönmeye başladı.

Vaka sayılarında artışın görülmeye başlamasının ardından uzmanlardan son derece kritik ve korkutan uyarılar gelmeye başladı. Özellikle sosyal medya kullanıcıları normalleşme sürecinin ardından birçok ilde kalabalığın görsellerini paylaşmış ve koronavirüs bitmişçesine bir havaya girildiğini dile getirmişlerdi. Uzmanlar üçüncü dalga uyarısı yapıyor.


Sarı illerde bile yasak gündemde

Kademeli normalleşmede ilk veriler korkuturken daha sıkı önlemler gündemde. Kentin geneli sarı bile olsa, riskli cadde, mahalle, sokak ve parklar için kırmızı kurallar uygulanabilecek.

Yetki valilerde

Koronavirüsle mücadelede ‘kademeli normalleşme’nin ardından uzmanların ‘dalgalı normalleşme’ dedikleri uygulamalar gündemde. Bu kapsamda önlemler gelişmelere göre değişebilecek. Kent sorumluları kendi bölgelerini korumak adına lokal kararlar alabilecek. Hafta sonu 14 günlük harita çıkınca buna göre yeniden değerlendirme yapılacak.

Bu aşamadan sonra valiler, ilin risk haritası sarı bile olsa, şehirde yoğunluk ve risk yarattığı saptanan bölgeler için kırmızı kuralları uygulayabilecek. İşlek bir cadde, mahalle veya parka yönelik yeni kısıtlamalar getirilebilecek. Yeni yasaklar, HES kodu şartı veya daha sıkı denetimler olabilecek.

Yeni önlemler gündemde

İller arasındaki geçişler de bu süreçten etkilenecek. En yüksek risk anlamına gelen kırmızı bir ilden düşük riskli sarı illere geçişleri önlemek için sınır geçişlerinde bekletme, HES kodu kontrolleri, ileri aşamada şehirlerarası geçişin yasaklanması gibi kurallara geçilebilecek. Önümüzdeki dönemde kontrollerin sıklaşması nedeniyle Karadeniz Bölgesi’nin biraz rahatlayacağı, havaların ısınmasına bağlı olarak ‘mavi’ renkteki Doğu ve Güneydoğu’da ise riskin artacağı belirtiliyor. Bu nedenle il yönetimlerine büyük görev düştüğü, gelişmelere göre halkın sürekli uyarılarak, yeni kurallarla sürecin yönetilmesi gerektiği vurgulanıyor.
İşte il il vaka koronavirüs vaka sayısıİşte il il vaka koronavirüs vaka sayısı

Vaka sayısının en çok arttığı yerler

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter’dan “Son hafta 100.000 nüfusta vaka görünme oranı en çok artan illerimiz: Sinop, Kilis, Samsun, Amasya ve Edirne. En çok azalan illerimiz: Ordu, Bolu, Trabzon, Nevşehir ve Karaman. Birlikte tedbirlere uyarak tüm illerimizi mavi kategoriye sokalım” mesajını paylaştı.
kallabalik.jpg

Bulaştırma oranı katlandı

Yapılan toplantılarda, vaka sayısındaki artışın hareketlenmeyle doğrudan ilişkisi olduğu, temaslıları ortaya çıkarmak için test sayısının arttırıldığı, daha da arttırılması gerektiği belirtildi. Sağlık altyapısının 15-20 bin arası vakaya kadar kaldırabileceği, ancak ondan sonrasında risk oluşacağı yorumları yapılıyor. Yasaklar kaldırılmadan önce pozitif çıkan bir kişinin 3-4 kişiye bulaştırma riski varken, yeni dönemde bu riskin 7-8 kişiye çıktığı da belirtiliyor.

Yeni vaka sayısı ise 11 bin 187

Türkiye’de son 24 saatte koronavirüs nedeniyle 65 kişi öldü, toplam can kaybı 29 bin 30 oldu. Yeni vaka sayısı ise 11 bin 187. Sağlık Bakanlığı’nın günlük koronavirüs tablosuna göre, dün 129 bin 299 test yapıldı, 735 yeni hasta tespit edildi. Toplam vaka 2 milyon 780 bin 417’ye ulaşırken, hastalarda zatürre oranı yüzde 3.6, ağır hasta sayısı 1261 oldu. Dün 7 bin 785 kişi iyileşti, iyileşen toplam hasta sayısı 2 milyon 623 bin 924’e yükseldi.
7-mart.jpg

"Üçüncü dalga olmasın diye yeni yasaklar gelebilir" haberi, 08 Mart 2021 tarihinde yazılmıştır. 08 Mart 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Üçüncü dalga olmasın diye yeni yasaklar gelebilir haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Üçüncü dalga olmasın diye yeni yasaklar gelebilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 01 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:46 Kazakistan, Azerbaycan-Ermenistan barış anlaşması müzakerelerine ev sahipliği yapacak
  2. 16:42 Hakan Fidan: "İsrail’e karşı açılan soykırım davasına müdahil olmaya karar verdik"
  3. 16:34 İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu Anıtkabir’i ziyaret etti
  4. 16:32 KPSS şartsız, mülakatsız alımlar! Kızılay yüksek maaşla 7 farklı kadroda alım yapacak
  5. 16:13 Ünlü otomotiv devi iflas bayrağını çekti! Dev şirket kelepir fiyatına satılıyor
  6. 16:11 CHP'li Gürsel Erol açıkladı: Elazığ ikinci bir İliç faciası ile karşı karşıya
  7. 16:09 Fidan açıkladı: Güney Afrika'nın soykırım davasına müdahil olacağız
  8. 16:04 Bursaspor’da ilk isim Levent Dönertaş!
  9. 15:55 Ünlü Oyuncu Giray Altınok'tan Bir Haluk Bilginer Detayı!
  10. 15:09 Mercedes-Benz: Apple CarPlay'i Sonlandırarak Yeni MBOS İşletim Sistemine Geçiyor
  11. 15:05 İYİ Parti Trabzon yönetimi istifa etti
  12. 15:04 Trump'a "Sessizlik Anlaşması" Davasında Para Cezası: Yasağı İhlal Etmesi Durumunda Hapis Tehdidi
  13. 15:02 Altın fiyatları düşüşte mi? Gram altın kaç TL?
  14. 15:02 1 Mayıs 2024 altın fiyatları: Gram altın ve çeyrek altın ne durumda?
  15. 15:01 Beşiktaş, Altay Bayındır Transferi İçin Manchester United'la Masaya Oturuyor!
  16. 14:55 Dries Mertens, Galatasaray'da Bir Sezon Daha!
  17. 14:51 İliç Maden Kazası: Komisyon Detayları Araştırıyor
  18. 14:42 Sergen Yalçın, Beşiktaş İddialarına Cevap Verdi
  19. 14:37 1 Mayıs Yasaklarına Karşı Taksim'de Protesto yapan 18 Genç Gözaltına alındı
  20. 14:31 Beşiktaş'ın Genç Yıldızı Semih Kılıçsoy için Fulham'dan 15 Milyon Euroluk Teklif!
Sağlık Haberleri