Uluslararası Af Örgütü: İran, 'Mahsa Amini' protestolarında öldürmek için vuruyor

Uluslararası Af Örgütü: İran, 'Mahsa Amini' protestolarında öldürmek için vuruyor

Uluslararası Af Örgütü: İran, 'Mahsa Amini' ... İran'da ahlak polisi tarafından darbedilip öldürülen Mahsa Amini gösterilerinde ölü sayısı 100'ü aşarken Uluslararası Af Örgütü'nden çarpıcı bir açıklama geldi.

"İranlı yetkililer iktidarlarının sınanmasını engellemek için, ülke genelindeki protestoları acımasızca bastırmada kusursuz baskı araçlarını harekete geçirdi" denilen açıklamada Örgüt, sızdırılan resmi belgelere dayanarak emniyet güçlerine göstericilere 'ölüme sebebiyet verecek de olsa' sert müdahale talimatı verildiğini bildirdi.

İran'da Mahsa Amini'nin gözaltında alınmasının ardından yaşamını yitirmesiyle başlayan gösterilerde can kaybı dün 83'e yükseldi. Bugün devam eden olaylarda ise sadece Zahidan kentinde en az 19 kişi öldü. İnsan hakları grupları ise kentteki can kaybını 58 olarak açıkladı.

Londra merkezli insan hakları kuruluşu Uluslararası Af Örgütü ise İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümü sonrasında başlayan protesto eylemlerinde, emniyet güçlerinin gösterileri bastırmak için kasıtlı olarak ölümcül güce başvurduğunu bildirdi.


'HAYATINI KAYBEDENLER ATEŞLİ SİLAHLA VURULDU'
Af Örgütü tarafından dün yapılan açıklamada "İranlı yetkililer iktidarlarının sınanmasını engellemek için, ülke genelindeki protestoları acımasızca bastırmada kusursuz baskı araçlarını harekete geçirdi" ifadeleri kullanıldı. Af Örgütü, sızdırılan resmi belgelere dayanarak emniyet güçlerine göstericilere 'ölüme sebebiyet verecek de olsa' sert müdahale talimatı verildiğini bildirdi. Af Örgütü, uluslararası toplumun harekete geçmemesi halinde çok daha fazla insanın ölebileceği veya hapsedilebileceği uyarısında bulundu.


Af Örgütü, gösterilere ait fotoğrafların ve videoların kurbanların çoğunun ateşli silahlar ile hayatını kaybettiğini gösterdiğini belirtti. Uluslararası toplumun 'kınamanın ötesine geçen' adımlar atması gerektiğine vurgu yapan Af Örgütü, aksi takdirde 'çok sayıda insanın daha öldürülme, sakat bırakılma, işkence görme, cinsel taciz ve parmaklıkların arkasına gönderilme tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı' ifade edildi.

ASKERİ KOMUTAN: ÖLDÜRECEK BİLE OLSANIZ MÜDAHALE EDİN
Uluslararası Af Örgütü'ne sızdırılan iki resmi belge, göstericilere yönelik sert bir tutum izlenmesi için güvenlik güçlerine talimat verildiğini gösteriyor. DW Türkçe'de yer alan habere göre bu belgelerden birine göre, ülkenin kuzeyindeki Mazenderan eyaletinde silahlı kuvvetler komutanı 21 Eylül'de "İsyancılara ve devrim karşıtlarının yol açtığı her türlü kargaşaya ölüme sebebiyet verecek olsa da acımasızca' müdahale talimatı verdi.


Af Örgütü, İran'daki hükümet karşıtı protesto gösterilerinde 52 kişinin hayatını kaybettiğini de bildirdi. Açıklamada "Uluslararası Af Örgütü'nde resmi emniyet güçleri tarafından öldürülen 52 kadın, erkek ve çocuğun isimleri mevcut" ifadesi kullanıldı. Af Örgütü, yüzlerce göstericinin de protesto eylemleri sırasında yaralandığını belirtti. Gösteriler sırasında hayatını kaybedenlerin sayısının daha yüksek olabileceğinden endişe ediliyor.

29 GAZETECİ TUTUKLANDI
İran yönetiminin göstericilerin yanı sıra gösterilere destek verenlere baskıyı artırdığı belirtiliyor.


İran medyası, protesto eylemlerine destek verdiği gerekçesiyle 36 yaşındaki eski milli futbolcu Hüseyin Mahini'nin gözaltına alındığını duyurdu. New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi, ülkede en az 29 gazetecinin gözaltına alındığını bildirdi.

İran İstihbarat Bakanlığı da gösterilerle bağlantılı dokuz yabancı uyruklu kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Açıklamada, 'kargaşaya karışan' Almanya, Polonya, İtalya, Fransa, Hollanda, İsveç ve diğer ülke vatandaşlarının 'olay yerinde' gözaltına alındığı belirtildi.

"Uluslararası Af Örgütü: İran, 'Mahsa Amini' protestolarında öldürmek için vuruyor" haberi, 01 Ekim 2022 tarihinde yazılmıştır. 01 Ekim 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Kadın kategorisi altında bulunan Uluslararası Af Örgütü: İran, 'Mahsa Amini' protestolarında öldürmek için vuruyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uluslararası Af Örgütü: İran, 'Mahsa Amini' protestolarında öldürmek için vuruyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kadın konusunda 09 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:36 Uzman isim kötü haberi verdi: Türkiye artık suyu olmayan bir ülke!
  2. 01:33 En sevdiğiniz renk sizin hakkınızda ne söylüyor?
  3. 01:30 Çocuğunuzun sağlıklı, mutlu, akıllı, yetenekli ve dirençli olmasını istiyorsanız bunları yapın!
  4. 01:28 Tamamen sindirilmesi için süzme peynirin yanında ne tüketmelisiniz?
  5. 01:25 Tüm çalışanları ilgilendiriyor: Sözleşmenizde bu madde varsa dikkat!
  6. 01:21 Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan dikkat çeken açıklama: Deprem için riskli bölgeleri tek tek saydı!
  7. 01:18 Elinde Türk lirası olanlar dikkat: Piyasa kahini Selçuk Geçer dolar için rekor seviyeyi açıkladı!
  8. 01:15 Kirayı asla elden vermeyin: Bir kiracının başı böyle yandı
  9. 01:14 Darbe aldıkça sertleşen malzeme: Depreme karşı binalarda kullanılabilir mi?
  10. 01:11 Söyleyenden dinleyen arif gerek atasözünün anlamı
  11. 00:55 Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Sırbistan Ziyareti: Stratejik İş Birliği ve Ortak Gelecek Vurgusu
  12. 00:53 Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi: Sezonun Parlayan Gol Makinesi!
  13. 00:50 Otomotiv Endüstrisinde Rekabet Kızışıyor: Tesla'nın İşten Çıkarması ve GM'nin Yetenek Avı
  14. 00:46 Kayserispor Teknik Direktörü Burak Yılmaz: Fenerbahçe Maçı Öncesi Açıklamaları
  15. 00:41 Eşsiz Lezzetin Sırrı: Ev Yapımı Kasap Köftesi Tarifi ve Püf Noktaları
  16. 00:26 Gelinim Mutfakta altın heyecanı sürüyor: Çeyrek altını alan gelin belli oldu!
  17. 00:26 Dünyanın Zenginlik Lideri: New York City! Rapora Göre ABD ve Singapur Öne Çıkıyor
  18. 00:22 Altında yeni gelişme: Kuyumculardan önümüzdeki 4 ay için zarara uğrayabilirsiniz uyarısı!
  19. 00:19 Dolarda beklenmeyen gelişme: Doları olanın yüreğine inecek!
  20. 00:17 Türk tekstil devi konkordato ilan etti!
Kadın Haberleri