Uzmanlar Açıklıyor: Yok Olmaya Yüz Tutmuş Meslekler!
Uzmanlar Açıklıyor: Yok Olmaya Yüz Tutmuş Me... Doç. Dr. Dicle Yurdakul, yapay zekânın günlük yaşamda nasıl bir yer edindiğini değerlendirdi. Üretim süreçlerinde montaj hatlarındaki insan gücünün yerini makinelerin aldığını belirten Doç Dr. Dicle Yurdakul açıklamalarda bulundu.
Doç. Dr. Dicle Yurdakul, yapay zekânın günlük yaşamda nasıl bir yer edindiğini değerlendirdi. Üretim süreçlerinde montaj hatlarındaki insan gücünün yerini makinelerin aldığını belirten Yurdakul, "Otomasyonun artmasıyla birlikte, daha karmaşık görevleri yerine getirebilen yapay zeka ve algoritmalarla donatılmış robotlar, insan emeğini giderek daha fazla azaltıyor. Bu durum, çağrı merkezlerinde de benzer bir şekilde gözlemleniyor; standart sorulara yanıt veren chatbotlar, müşteri temsilcilerinin işlerini üstlenmeye başlamış durumda" dedi.
Veri girişi ve işlemeye yönelik işlerin yapay zekâ tarafından ele geçirildiğine dikkat çeken Yurdakul, "Örneğin, muhasebe veya finans alanındaki bir çalışanın yerini veri analizi yapabilen algoritmalar alabiliyor. Bu durumda, rutin işler dışında yaratıcı alanların insanların elinde kalacağı düşünülüyor, fakat bu kesin bir öngörü değil. Üretken yapay zeka artık resim, şiir, video ve müzik gibi yaratıcı içerikler üretebiliyor" diye ekledi.
'İNSAN DOKUNUŞU GEREKTİREN MESLEKLER HÂLÂ VAR'
İnsani dokunuş gerektiren mesleklerin yapay zekâya devredilmesinin zor olduğunu ifade eden Yurdakul, "Liderlik, motivasyon, psikolojik danışmanlık gibi duygusal zekâ gerektiren ve birebir etkileşim gerektiren meslekler, yapay zekanın girmesi beklenmeyen alanlar. Sağlık sektörü de benzer bir durumu barındırıyor. Hasta bakıcıları ve hemşireler gibi mesleklerde empati ve duygusal bağ ön planda olduğu için bu işlerin insanlar tarafından yapılmaya devam edeceği kanaatindeyim. Yapay zekâya işinizle ilgili bir soru sorabilirsiniz ve mantıklı bir açıklama alabilirsiniz, ancak liderlik ve motivasyon gibi becerilere sahip değildir. Dolayısıyla, insan dokunuşu gerektiren meslekler bizim elimizde kalmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.
'YAPAY ZEKANIN GELİŞİM HIZI ÖNGÖRÜLERİ AŞIYOR'
Yapay zekanın gelişim hızının bu teknolojinin geleceği hakkında tahmin yürütmeyi zorlaştırdığını belirten Yurdakul, "5 yıl içinde gerçekleşeceğini düşündüğüm bir teknolojik gelişme, bazen sadece 6 ay içinde karşımıza çıkabiliyor. Ortalama 3 yıllık sapmalar mevcut öngörülerimizde. Yani 3 yıl içinde gerçekleşeceğini düşündüğüm bir şey yarın karşımıza çıkabilir. Bu nedenle, mesleğim tamamen güvende ve kesinlikle elimden alınamaz gibi bir düşünceye kapılmak yanıltıcı olur. Kendimizi, yeteneklerimizi ve hayatımızı yapay zeka ile nasıl güçlendirebileceğimize odaklanmalıyız. Gelecekte mesleklerin tamamen güvende olduğunu düşünmek yanıltıcı olabilir. Bu yüzden, mesleki becerilerimizi ve iş alanlarımızı yapay zekâ ile güçlendirerek geleceğe hazırlıklı olmalıyız" dedi.
Sağlık Bakanlığı açıkladı!: Asistan kadro sayısı yarıya mı düşürüldü?
Emeklilik Yaşı Değişiyor Mu? Emekli Olmadan Çalışma Süresini Uzatacak Düzenleme
"Uzmanlar Açıklıyor: Yok Olmaya Yüz Tutmuş Meslekler!" haberi, 04 Kasım 2024 tarihinde yazılmıştır. 04 Kasım 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Uzmanlar Açıklıyor: Yok Olmaya Yüz Tutmuş Meslekler! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uzmanlar Açıklıyor: Yok Olmaya Yüz Tutmuş Meslekler! 2025 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 02 Ocak 2025 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.