Hüseyin İrfan Fırat
Hüseyin İrfan Fırat - 2019 Asgari ücreti ve düşündürdükleri 

2019 Asgari ücreti ve düşündürdükleri 

Ülkemizde sadece çalışanları değil işverenleri ve devleti de çok yakından ilgilendiren asgari ücret bugün açıklandı. Aslında tahminlerin çok ötesinde bir rakam çıkmadı karşımıza. Açıklanan tutar Cumhurbaşkanı aylığına yapılan %26'lık artış düzeyinde. Bu da açık bir biçimde yapılan artışla Cumhurbaşkanı'nın Mart ayında oy kullanacak seçmene 'kendime ne yaptıysam size de o' mesajı anlamına geliyor.

AKP hükümetinin iş başında olduğu son 15 yılın asgari ücret artışlarına baktığımızda en yüksek artışın henüz iktidara geldikleri 2003 yılında %38 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Sonraki yıllarda ise asgari ücret rutin bir çizgi izliyor ta ki 2016 seçimlerine kadar. Bu yıl seçmene vaat edilen 1.300 TL net vaadinin yerine gelmesi amacıyla %30'luk bir artış gerçekleşiyor. 

ASGARİ ÜCRET NET VE AGİ EKLENEREK AÇIKLANMAYA BAŞLANDI
Ancak bu arada asgari ücrette bizim dikkatimizi çeken ve kamuoyunu da yazılarımızla uyarmaya çalıştığımız bir değişiklik yaşandı. Hükümet öteden beri brüt olarak açıklanan asgari ücreti Devletçe çalışanlara sağlanan asgari geçim indirimini (AGİ) de ekleyerek net açıklamaya başladı. Aslında bu doğru yöntem değildi çünkü asgari ücret yıllardan beri brüt olarak belirlenir, üzerinden yasal kentiler düşüldükten sonra net tutar açıklanır. Yani asgari ücret fazla görünsün diye üzerine AGİ eklenerek açıklanmaz.

ASGARİ ÜCRETİN BRÜTTEN NETE HESABI
Bu yılda aynı yöntem izlendi ve aslında 2.558 TL brüt olan asgari ücret net 2.020 TL olarak açıklandı. Asgari ücret üzerindeki yasal kesintiler şöyle;

VERGİ YİNE ASGARİ ÜCRETLİNİN SIRTINDA
Önümüzdeki yıl asgari ücretli bir çalışan Devlete toplamda 3,913.68 TL yani neredeyse 4 bin TL vergi ödeyecek. Bu rakam çalışan hep %15'lik vergi diliminde kalırsa geçerli oysa çalışanlar 2018 yılında Eylül ayından itibaren % 20 olan bir üst dilime ulaştılar.

Bu yıl ücretlilere ait Gelir Vergisi tarifesi henüz açıklanmadığı için hangi ay bir üst dilime ulaşacaklarını bilemiyoruz ancak yapılması gereken vergi tarifesinde %15 olan ilk dilimin asgari ücretin yıllık tutarına göre ayarlanmasıdır. Böylece asgari ücretli hiç değilse 12 ay boyunca aynı net ücreti alabilecektir.

Bu arada Hükümet son 2 yıldır asgari ücretlinin net ücretinde azalma olmaması için AGİ tutarlarında değişiklik yaparak bu erozyonu önlemeye çalıştı. Ayrıca işverenlere de Asgari ücret desteği sağlandı. Bu yıl aynı uygulamaların olup olmayacağını ise hep birlikte göreceğiz.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ DE ARTTI
Asgari ücrete bağlı olarak ve çalışanların medeni durumuna göre uygulanmakta olan asgari geçim indirimi de arttı. 2019 yılında çalışanlara uygulanacak AGİ tutarları aşağıdaki gibi olacak.

Toplam 1271 defa okunmuştur.

Hüseyin İrfan Fırat diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.