Hüseyin İrfan Fırat
Hüseyin İrfan Fırat - Yeni yılda değişen rakamlar ve asgari ücretlinin vergi sorunu

Yeni yılda değişen rakamlar ve asgari ücretlinin vergi sorunu

Her yeni yıl ücretli çalışanlar bakımından önemli değişikliklerle birlikte gelir. Bunların başında yer alan asgari ücret Aralık ayı sonunda açıklanmıştı. Asgari ücrete bağlı olarak değişen Asgari geçim indirimi ( kısa adıyla AGİ ) tutarları da belli oldu. Bir önceki yazımda yeni tabloyu sizlerle paylaşmıştım.

Bu yazımda da asgari ücretli çalışanları yakından ilgilendiren ücretlerinden kesilen gelir vergisi konusuna değinmek istiyorum.

VERGİ BU YIL YİNE ÇALIŞANIN SIRTINDA
Bilindiği üzere Devletin en sadık vergi ödeyicileri ücretli çalışanlardır. Her ay ücretlerinden stopaj yoluyla kesilen gelir vergisi bir sonraki ayın muhtasar beyannamesi ile birlikte işverenlerce Devlete ödenir.

Geçen yıl Asgari ücretli bir çalışan Devlete Eylül ayına kadar 2.068.83 TL vergi ödedi. Ekim ayından itibaren vergi dilimi atlayan asgari ücretliler yılsonuna kadar 906.27 TL daha vergi ödeyerek yıllık toplamda 2,975.10 TL vergi ödemiş oldular. Bu kadar vergiyi ülkemizde pek çok serbest çalışanın ( esnaf, serbest muhasebeci, avukat vb.) ödemediğini hatırlatmak isteriz.

Geçen yıl hatırlanabileceği gibi asgari ücretlilerin vergiden doğacak kayıplarının telafi edileceği açıklanmıştı ancak bu konudaki düzenleme Aralık ayında gerçekleştirilince kayıpların telafisi de Aralık ayı ve yeni seneye sarktı.

Asgari ücretli çalışanların bu tutarlarda vergi ödemesinin sebebi elbette ki ülkemizdeki vergi adaletsizliğinin bir tezahürüdür. Devlet vergi düzenlemesini yaparken özellikle de düşük ücretliler bakımından hiçte adil olmayan bir tablo uygulamaktadır. Bu tablo son yıllarda yapılan değişikliklerle düşük ücretliler ve dolayısı ile asgari ücretliler bakımından daha da dezavantajlı bir hal almıştır.

Ücretlilere 2018 yılı süresince uygulanacak vergi tarifesi aşağıdaki tabloda yer almaktadır.  

ekran-resmi-2018-01-11-14.36.28.png

ASGARİ ÜCRET ZAMMI VERGİ ARTIŞIYLA GERİ ALINIYOR
Görülebileceği gibi geçen yılın vergi tarifesinde 13.000.- TL. olan %15 lik ilk dilim bu yıl asgari ücrete yapılan artış tutarından sadece %14 tutarında arttırılarak 14.800 TL. ye yükseltilmiştir. Bu da yine asgari ücretlilerin 9. aydan itibaren bir üst dilime çıkarak %20 vergi ödeyecekleri anlamına gelmektedir. Hükümetin bu yıl da asgari ücretlilerin bu vergi artışından doğacak kayıplarını karşılayacaklarına dair herhangi bir açıklaması ise henüz yok.

Asgari ücretlilerin Devlete bu yıl ödeyecekleri vergiye bakacak olursak şöyle bir tabloyla karşılaşıyoruz. Brüt 2,029.50 TL aylık ücreti olan asgari ücretli bu ücreti üzerinden Devlete ayda 258,76 TL vergi ödüyor. Yukarıdaki tablo gereği Eylül ayından itibaren vergi dilimi atlayan asgari ücretlinin ödeyeceği vergi önce 295,04 TLye ardından 345,02 TLye çıkarak yıllık toplamda 3,400,16 TLye ulaşıyor. Devlete geçen yıl senelik bazda 2,945 TL vergi ödeyen asgari ücretli bu yıl %15 lik bir artışla 3,400,16 TL ödemiş oluyor. Böylece Asgari ücrete %14,2 zam yapan Devlet aslında bu zammı fazlasıyla geri almış oluyor.

Sonuç itibarı ile Hükümet bu yıl da asgari ücretlilerin vergiden doğacak kayıplarına ilişkin bir düzenlemeye gitmediği takdirde asgari ücretlinin 1,603.- TL olarak açıklanan net ücreti Eylül ayından itibaren 1,566.83 TLye ardından 1,516,87 TLye düşmüş olacak.  

Toplam 1080 defa okunmuştur.

Hüseyin İrfan Fırat diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.