Ömer ŞAHİN
Ömer ŞAHİN - Neler oluyor?

Ankara bunu konuşuyor! Erdoğan’dan sürpriz seçim hamlesi

Ömer ŞAHİN / Ankara 

Ankara, 2023’e sürpriz seçim haberiyle giriyor. Sürprizi Bahçeli ile anlaşan Erdoğan yapacak. Erken seçim geliyor. Muhalefetten umudu kesen iktidar Meclis kararıyla uğraşmayacak. Erdoğan yetkisini kullanıp seçimleri yenileyecek. 13 ya da 14 Şubatta seçim kararını açıklayacak. Seçim için ilk seçenek 14 Mayıs.

Yeni yılın ilk günlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sürprizi konuşuluyor. Ankara’da söylentiden öteye geçip artık açıktan telaffuz edilmeye başlanan son senaryo şöyle:

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştükten sonra seçim tarihi ve seçime ne şekilde gidileceği konusunda tavrını netleştirdi.  Seçimin ilk turda bitmeyeceği varsayılıyor. Seçim tarihi için ilk tercih 14 Mayıs. 

Burada asıl sürpriz seçime ne şekilde gidileceğiyle ilgili. Malum, seçimin öne alınması ya TBMM’nin ya da Cumhurbaşkanı’nın kararıyla olabiliyor. Bugüne kadar bu kararın Meclis’ten çıkacağı varsayılıyordu. Meclis kararı için 360 milletvekiline ihtiyaç duyuluyor. Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti, MHP ve BBP’nin oyları yeterli olmadığı için muhalefete rağmen seçim kararı alınamıyor.
Muhalefet elindeki bu gücü yeni yeni kullanmaya başladı ve erken seçim tarihini koşula bağladı. O da 6 Nisan tarihi ve öncesinde yapılması. Bunu istemesinin sebebi seçim kanunlarıyla ilgili. Eğer seçim 6 Nisan sonrasında yapılırsa Türkiye sandığa iktidara avantaj sağlayacağı varsayılan yeni seçim kanunu ile gidecek.  Muhalefet ise mevcut kanun ile gidilmesini tercih ediyor.

Strateji değişti

Erdoğan ile Bahçeli arasında yapılan görüşmeden sonra AK Parti cephesinde stratejinin değiştiği gözlemleniyor. Muhalefetten umut kesildi ve Meclis seçeneği rafa kalktı. Seçime bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vereceği karar ile gidilme olasılığı güçlendi. Bunun yolu da belli. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Erdoğan’a alacağı karar cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerini yenileme hakkı veriyor.
Erdoğan ve Bahçeli hesapları seçimlerin ikinci tura kalacağı üzerine yapıyor. Masada duran iki güçlü seçim tarihi 14 Mayıs  ve 30 Nisan.  

Seçimin ilk ya da ikinci turu mutlaka 14 Mayıs’a denk geliyor. Demokrat Parti’nin iktidara gelişi olan ve “beyaz devrim” olarak adlandırılan 14 Mayıs’ın sağ seçmen için simgesel değeri büyük.
Sandık tarihini Mayıs’a sarkıtan faktörlerden birisi de 23 Nisan Pazar gününün aynı zamanda Ramazan Bayramı’na denk gelmesi. 16 ve 23 Nisan tarihleri bu yüzden gündemden düşüyor.
Erdoğan’ın 14 Mayıs’a seçim tarihi olarak şekillendirmesi halinde üç ay(90 gün) öncesinden bunu ilan etmesi bekleniyor. Bu da 13 ya da 14 Şubat tarihlerine denk geliyor. Erdoğan’ın kararı bu yönde olur ise Yüksek Seçim Kurulu seçim takvimi için düğmeye basıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olup olamayacağı da ayrı bir tartışma konusu. Muhalefet partileri ve bazı hukukçular Erdoğan’ın normal tarihinde yapılacak seçimlere “3’ncü kez aday olacağı” için giremeyeceği görüşünde. Bunun için seçimin öne alınmasının zorunlu olduğunu söylüyorlar ve tarih olarak da 6 Nisan öncesini şart koşuyorlar.
İktidar ise aynı görüşte değil. Sistem değişikliğini gerekçe göstererek Erdoğan’ın yeniden aday olabileceğini vurguluyorlar. TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un geçtiğimiz günlerde Erdoğan’ın adaylığı önünde engel olmadığına dönük açıklamaları da “siyasi fetva” olarak değerlendiriliyor. 

Erdoğan neden seçim tarihini öne almak istiyor?

Bunun sebebi olarak daha çok yeniden aday olup olmayacağına dönük tartışmalara son verip “meşruiyet krizi” yaşamak istemediği konuşuluyordu. Gerçekten öyle mi?  İktidar cenahında böyle bir kaygıya pek de rastlanmıyor. Erdoğan’ın refleksi adaylık meselesinden çok ekonomik gerekçelere dayandırılıyor. EYT sorununun çözülmesi, Ocak ayında kamu çalışanları ve emeklilere yapılacak iyileştirmeler belki doğalgazda yapılacak indirimlerle oluşacak hava dağılmadan sandığa gitmek istiyorlar. 
Bu arada hafta içinde Gelecek Partisi ev sahipliğinde yine toplanacak olan 6’lı Masa’ya da bir uyarıda bulunalım. Elinizi çabuk tutun. Siz adayınızı açıklamadan Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim kararı alabilir.
Not: Bütün okurlarımın yeni yılını kutlarım. Eskisini aratmayan; Sağlık, huzur dolu bir yıl olur umarım…

Toplam 4119 defa okunmuştur.

Ömer ŞAHİN diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.