Gercem Altunordu
Gercem Altunordu - Yaşam

Cinayet

Liyakat, temel tanımıyla bir işin layık olan kişiye yaptırılması anlamına geliyor. Söz konusu iş ehline verildiğinde liyakatli davranılmış oluyor. Bir başka ifadeyle, hakkaniyetli bir tutum sergileniyor.

Peki, liyakat olmadığında veya liyakatli davranılmadığında neler oluyor?

Öncelikle itibar zedeleniyor. Hak edene, hakkı verilmediği için güvenilirlik olgusu yara alıyor. Nihayette, yapılacak işe olan saygı daha en başından yok oluyor. Alavere dalavere ile iş başına getirilen liyakatsizlerin doğru işler yapamayacaklarının bilinmesi, ortamı itibarsızlaştırıyor.

Haksızlıkla bir yerlere gelmenin cazibesine kapılan kişiler, kendilerini yetiştirmek yerine çevrelerinde dayı, amca, eş, dost, akraba biriktirmenin derdine düşüyorlar. Bu ilişkilerin temelini dalkavuklukla atıyorlar. Bir başka ifadeyle, kişiler kendilerine yatırım yapacaklarına, al gülüm ver gülüm ilişkilere yatırım yapıyorlar. Gerçek manada sevgi ve saygının olmadığı bu menfaat bağlantılarının utanmazlığı, böylelikle tüm değer yargılarını alt üst ediyor.

Durduk yere kendilerine hediye gibi sunulan mevki ve makamları oyuncağı haline getiren yetersiz ve yeteneksizler doğal olarak ortaya hiçbir nitelikli iş koyamıyorlar. Böylelikle, tüm işler aksıyor; hiçbir zaman yetişmiyor. Doğrularla yanlışlar birbirinin içine giriyor. Ortamdaki tek bir liyakatsiz, zincirin diğer halkaları mükemmel olsa dahi o biçimsiz haliyle düzeni ve olması gerekeni sabote ediyor. Yani, kurunun yanında yaş da yanıyor.

Liyakatsizlik, iyi bir gelecek hayaline de darbe indiriyor. Her kurum ve kuruluşta, özellikle hayati öneme sahip mevkilere liyakatsiz insanlar yerleştirildiğinde, yarının ne olacağı daha bugünden belli oluyor. Doğal olarak, yerinde sayan, hiç değişmeyen ve hatta daha da geriye giden bir toplum teması oluşuyor.

Lafın kısası, ne zaman gaza yüklenip ne vakit frene basacağını kestiremeyenlere haksızca verilen ehliyetler, geleceği büyük ölçüde tehdit ediyor. Vitesi nasıl değiştireceğini bilmeyenlerle yola çıkıldığında hesabı asla verilemeyecek bir “cinayet”in temelleri henüz yolun başında atılmış oluyor.

 

Toplam 638 defa okunmuştur.

Gercem Altunordu diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.